Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2008 Meng Mao Ming Qian Lao Shu Raw

  • Vložil Tomáš Klouda 26.5.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    The tea is picked before Qingming Festival, known as "Ming Qian tea". Early spring maocha from Yongde is used to make this cake. Yongde is very close to Da Xue Shan (it´s one from two Da Xue Shan in Lincang prefecture, the second is in Mengku county). There is no pollution and manure is used as main fertilizer. In this cake there is a balanced flavor and a full thick textured brew that soothes the mouth and throat. The liquor is yellow and clear with flower aroma. Strong mouth-feel with long stimulates in the mouth and taste similar to the Xiaguan tea .
    Manufacturer : Menglong Tea Factory
    Harvest Area : Yongde county, Lincang area
    Tea tree age : 50 to 80 years
    Production date : 18/03/2008
    Weight : 357g
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list poměrně velké velikosti, v koláči jsou vidět větší nepoškozené listy tmavší hnědo-šedé barvy. Oddělený list hezkého vzhledu, převažují jednolisty s přijatelným počtem větviček. Vůně intenzivní, pronikavá, lehce tabákovitá s těžšími ovocnými odstíny a bylinnou vedlejší složkou - jemnější celek. Lisování středně pevné, velmi dobře se koláč ooděluje.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: nasládlá vůně bylinného chakateru, jako kůra s mízou listnatého stromu, při delším louhování jsou ve vůni obsaženy primárně ovocné složky (meruňka, lehce vůně rybízu)
    Vůně nálevu: bylinná vůně míry lestnatých stromů, výrazný sladký ovocný podtón meruňky a rybízové marmelády. Výrazný jemný odér, nesmírně příjemný charakter.
    Barva nálevu: tmavší žlutavý až zlatavý nálev.
    Chuť: hebké vyvážené tělo, sladká primární složka ve spojení s meruňkovou nejvýraznější složkou, lehce nahořklá chuť v pozadí ve spojení s bylinným charakterem, tóny kůry s mízou listnatých dřevin, nejvíce mi připomíná dub. Procítěné zvýrazňující se ovocné složky, příjemné sládnutí, meruňkové tóny přezrálé s podtóny rybízové marmelády. Nesmírně příjemný nálev, zdá se mi trochu jednotvárný, ale o to více netypický chuťovými prvky. Závěr chutě hutný ovocný, velmi sladký s lehkým bylinným pozadím.
    Dochuť: dlouhá jemná a přitom plná chuť. Vyvážená usazenější dochuť, primární složku tvoří ovocná hutná chuť, velmi chutná, doslova vyprodukuje záplavu slin, lehounce travnatý vegetální podtón s velmi málo výraznou bylinnou složkou dřevin s lehkou svěží mízou listnáčů. Ovocné tóny mnohem výraznější, podtrženější v popředí, sladší tělo, komplexnější paleta chutí. Meruňkové téměř marmeládové cukernaté složky s lehkou rybízovou marmeládovitou složkou - bez typické nakyslosti, pouze ta sladká podoba některých rybízových marmelád. Hutné plné a přitom jemné tělo. Závěr velmi sladký, v dozvuku je již hořkost minimální, ovocná hutná složka naprosto dominuje, dlouho po vypití cítím nesmírně chutné meruňkové složky.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    100ml yixing konvička, 8g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí.

    0.oplachovací nálev

    1.nálev 100°C/20s - zlatavý až tmavě žlutý nálev, minimum drobných částeček listů na dně misky. Vůně tabákovitá, výrazná, hořko-sladké tělo s tóny ovoce - meruňka. Lehce svíravý start výraznější nahořklé složky, tabákovité začátky s lehce sladkou meruňkovou složkou, postupné odlehčení a přechod na sladké tóny meruňky a lehce bylinné až náznakem vegetální pozadí. Závěr chutě sladko-hořký, vyvážený, velmi výrazný a silný nálev, specifická síla - Cha Qi, která povzbudí. Již od tohoto provního nálevu jsou přítomné překypující, sice jednotvárné, ale nesmírně výrazné prvky. Aftertaste dlouhý, primárně sladký nálev a příjemnou výraznější hořkostí v pozadí, zpočátku tabák/ovoce na stejné úrovni, brzy převládá v popředí uhlazená velmi sladká meruňková až marmeládovitá chuť, tabákovité podtexty s náznakem rybízu a bylinnými náznaky v pozadí. Závěr téměř čiště meruňkový, pouze doplňující kořeněná tabákovitá složka. Živý, silný životabudič.

    2.nálev 100°C/5s - nutné okamžité slévání po zalití, jinak je nálev svíravý. Start již není tak hrubý, celek je příjemnější, tabákovitá a nahořklá složka pouze doplňuje celek, primární medovo-meruňkové složky s výraznou sladkou složkou, v pozadí tabákovitá kořeněná složka - orientální voňavá směs tabáku, v pozadí lehce bylinný podtón. Závěr sladší, procítěnější, ovocné složky evokují sušenou meruňku až meruňkovou marmeládu, pouze náznak medu a výraznou kořenněnou tabákovou chutí v pozadí. Dochuť dlouhá, sladká, kořeněná složka méně výrazná, pouze dolňující celek, primární meruňkové přezrále složky s náznakem třtinovoého cukru a marmelády, lehký tabákový podtext s bylinnými, místy s jasmínovými problesky a rybízovou složkou. Zde je dochuť mnohem zajímavější, ale dominuje výrazná meruňková složka, ostatní tóny je cítit až déle, když výraznost meruňky opadne. Závěr s náznakem rybízu a cukerné tóny meruňkové marmelády, lehounký tabákovitý podtext zcela bez kořeněných složek.

    3.nálev 100°C/30s - nálev zlato-oranžové barvy, vůně usazenější, tabákovitá vůně není tak překypující, dovoluje prosadit se i ovocným nasládlým složkám. Chuť zpočátku poměrně nahořklá, lehce svíravá, rychlý přechod na plné hutné ovocné nasládlé prvky, meruňka dominuje, svěží plně zralá meruňka, náznak medových prvků a třtinového cukru. V pozadí velmi výrazná kořeněná tabákovitá složka evokující směs orientálního aromatického tabáku s typem burley. Závěr umírněnější, sladký s lehkým tabákovitým podtextem a slabší kořeněnou složkou, meruňkové tóny téměř do marmeládovitých složek, převažují tóny sladké sušené meruňky. Dochuť dlouhá, umírněná, hladká, převažuje z 80% sladká chuť s meruňkou a jablečnou přesnídávkou, náznaky třtinového cukry a v pozadí lehce vykukuje tabákovitá složka s doznívající kořeněnou chutí. Závěr velmi sladký, čistě ovocný s lehkou meruňkovou složkou (sušené meruňky), náznakem třtinového cukru, místy převažující jablečné pyré a problesknutí rybízové marmelády, nyní již jen slabé působení oproti předchozím nálevům. Ochlazující nálev dodávající značnou dávku energie, rozhodně je lepší tento čaj pít s plným žaludkem a doplňovat tekutiny ve stejém množství, v kterém jsme vypili čaj.

    4.nálev 100°C/50s - oranžový nálev, stále jsou na dně misky přítomny drobné částečky listů. Chuťově je start lepší, vyvážený celek, kořeněný tabákový podtext je méně agresivní, dominuje sladké tělo se svěží meruňkovou složkou. Závěrem sušené meruňky s lehce slabší tabákovou složkou, ale tělo je stále silné a hutné. Nálev trochu drhne v krku kvůli síle nálevu, ale pokud dodržujeme pití vody mezi nálevy, tento jev se značně zmírní a nebudeme mít tak suché patro. Dozvuk kratší, ale stále nesmírně hutný a vcelku dlouhý - kolem 10-15 min. Vyvážené sladké tělo, meruňkové tóny (sušené meruňky) s náznakem květových prvků v pozadí a bylinného podtextu, doznívající tabákovitost bez svíravých prvků. Závěrem jablečné pyré, místy až škrobově hruškové tóny za nepřetržité sladké meruňkové složky evokující spíše marmeládu. Příjemný nálev zatím nejchutnějších prvků.

    5.nálev 95°C/90s - totožný nálev, jako v předchozím případě. Celek není tak komplexní, jako tumu bývá u lepších tříd, ale jednotlivé složky mají velkou výraznost a sílu.

    6.nálev 95°C/150s – světlejší nálev, mírné snížení výraznosti chuťových prvků, celek nemá tak výrazné tělo a jedinečné Cha Qi se začíná vytrácet. Mírnější meruňková složka, vyvážený nálev už od počátku chutě, soulad mezi tabákem a ovocnými prvky. Jednoduchá, ale stále obstojně výrazná základová složka. Zcela na stejné úrovni je posazena jak sladká, tak nahořklá složka. Chuť sladké se promítá na jazyku, chuť hořké na patře - jako Jing a jang, báječné oddělení složek v ústech a jednoznačné pociťování každého prvku. Jednodušší základ, ale jasně definovaný. Aftertaste středně dlouhý, sladký základ s nahořklým pozadím, tabáková složka již postrádá kořeněné tóny, hladký spíše ovocný základ s meruňkovo-květovou složkou. Květinové tóny "falešného" (českého) jasmínu. Závěr marmeládový meruňkový s náznakem tabáku.

    7.nálev 95°C/280s - oranžový nálev, dlouhým louhováním a vroucí vodou nálev opět ztmavnul. Výrazněji nahořklý start, opět velmi silné Cha Qi, tabáková složka na stejné úrovni jako ovocné prvky, lehce kořeněný základ, meruňka není tak výrazná, spíše neurčité prvky s výraznou složkou třtinového cukru. Vyvážený hořko-sladký nálev hrubšího charakteru, výrazná kořeněná složka v závěru, lze cítit lehčí tóny sušené meruňky a náznakem bílé hrozny s "falešným" jasmínem. Dozvuk středně dlouhý, ale patro je zalito nahořklou složkou, jenž působí mnohem déle, než ostatní chuťové prvky, tabák lze tedy vnímat přes půl hodiny. Lehké meruňkové tóny doprovázené tabákem téměř ve stejné úrovni, velká výraznost dochutě. Lehce květový podtext v závěru, výrazné méně kořeněné tabákové složky, náznak jablečného pyré s meruňkovou marmeládou.

    8.nálev 95°C/350s+ - opět vyvážený nálev, od počátku pouze lehce nahořklejší tabákovitá složka, ale výraznější probuzení jako v předchozím nálevu nelze předpokládat, nálev o něco slabší, než tomu je v 6. nálevu. Neurčité ovocné složky vzdáleně připomínající meruňku, tabáková vedlejší složka s minimální kořeněnou složkou, již působí ordinérně. Dozvuk středně dlouhý, tabákový se sladkou ovocností a náznakem květových prvků v pozadí - konstantní nálev, který pouze postupně odeznívá.
    Díky velmi dlouhému louhování po těchto přípravách můžeme dostat z listu ještě 2 obdobné nálevy, jako popsané v 8.nálevu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list poměrně různorodý, obsaženy jsou jak malé jednolisty, tak vícelisté celky, menší množství větviček a tipsů, místy obrovské jednolisty. Pilovité okraje listů, poměrně křehký list, málo trhaný. Barva svěží zelená světlejšího odstínu.
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Střední kvalitativní třída pueru, chuťově plný, ale nikterak oslnivě komplexní, vhodný na běžné popíjení, dokáže dodat energii a náladu, chuťové prvky jsou díky síle hrubší, což celek trochu sráží. Jak píše v popisu prodejce, tento koláč hodně připomíná Xiaguan tuochy, výraznější tabákovitá složka se specifickým Chi. Levný koláč, který se rozhodně neztratí.

    Cena: 8,88$/357g

    Prodejce: Chawangshop