Heicha

Heicha - jsou tmavé čaje tvořící samostatnou kategorii. Tyto čaje prochází dodatečnou oxidací a mají většinou podobně jako pu-erh předpoklad k dozrávání v průběhu času. Tento čaj pochází až na vyjímky z Číny (provincie Guangxi, Anhui, Hunan, Hubei, Sichuan) a chuťově se značně liší dle lokalit, procesu výroby a výrobců.

  • 1993 Sichuan Ya´an TF Kang Zhuan - Aged Tibetan Brick 500g


  • Vložil Tomáš Klouda 24.2.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Foto od prodejce

    Info od prodejce:
    Ya´an Tea Factory, the most famous and oldest tea factory in Tibetan tea industry, has been provided tea bricks for Tibetan market for over 460 years. Aged Kang zhuan is one of the treasures in dark tea world. Now dark teas are very hot in China market, so many aged teas flow from the southwest market back to shop and factories. Then they could repack and resell the tea for a much higher price. We are happy to offer this perfect storage and well mature tea with fair price. Brick tea is necessary part of food for minority nationality in China. This brick is traditional product for Tibet. 20 bricks packed in one bamboo pack is good for transport by horse.
    Ya'an TF, Tianquan TF and Yingjing TF all produced the National Unity brand "Kang Zhuan". There is only a little different in neipiao with 1994 Kang zhuan from Yingjing TF which we also offer. But the really big difference is the taste! Ya´an TF bricks also have another small neipiao with date.
    Traditional Tibetan cook tea first, later put yak butter, salt and eat with "tsampa", or cook with cane sugar. But this brick has very interesting taste itself, can be brewed in the same way with other heicha or puerh tea. After 20 years of aging, it's delicious and worth a try. As the dark tea is completely fermented and mostly compressed, the tea leaves are broken. Clean, aromatic tea liquor with deep dark color, smooth, sweet and rich, very pleasant in every new infusion !
    Manufacturer : Ya´an Tea Factory, Ya´an city, Sichuan
    Production date : 1993
    Weight : 500g
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list poměrně lehce lisovaný, lze krásně oddělit do lisovaných látků. Křehký velmi lehký list, mimo zlomky z porcování (křehký list se snadno láme) jsou v celku hojné nepoškozené velké listy. Obsah listu 50/50 menší/větší list plus řapíky. Hnědo-šedá barva listu, tmavý odstín. Vůně nesmírně zajímavá, evokuje kořeněné specifické tóny (usedlý koriandr se skořicí) s těžším tónem kafru v pozadí, krásný charakter archivního čaje.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 3g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: báječné vonné tóny uzrálého čaje, výrazné mentolovo-kafrové složky, lehounký bylinný podtext - kapka sušeného heřmánku a řebříčku. Tento charakter ceněný u starších čajů mi opravdu chyběl.
    Vůně nálevu: čistá hladká bylinno-mentolová složka s hutným podtónem ve znamení kafru. bylinné tóny velmi živě zpodobňují již zmiňovaný heřmánek a hlavně řebříček.
    Barva nálevu: hnědavá s oranžovými odstíny, minimum zlomků na dně misky. Hezký tmavší nálev.
    Chuť: Sladká základová chuť, pouze lehounká nepatrná nahořklá složka v pozadí, čistota těla je fascinující, hutná a přitom nevtíravá základová složka s náznakem mentolu a bylin, lehounký vedlejší prvek kafru. Komplexní a uchvacující tělo, později se v chuti pozvolna rozvíjí mentol, prostupuje krásnou svěží a plnou chutí celá ústa, vedlejší složka bylin, na jazyku zůstává náznak kafru a dřevin. Závěr svěží, uhlazený, mentolové prvky dominují, báječně "rozkvétají", těžší složka vzadu na jazyku s prvkem kafru.
    Dochuť: dlouhá dochuť, báječný charakter archivního čaje, čaj mě baví i zde, mentolovo-bylinné prvky (trochu vyčichlý heřmánek a řebříček), místy až problesk eukalyptu, vedlejší složky stále jemné, ale výrazněji nahořklé, dřevité podtóny s kafrovým podtextem. Později složka kafru upadá, zůstávají pouze dřevité jemné složky, náznak kořeněných složek, v základu mírnější mentol a bylinné plné složky. Závěr čistě bylinný s náznakem dřevin v pozadí, zcela nepatrný nádech mentolu. Harmonizující čaj, vyloženě uklidňující charakter, neutrální až lehce hřejivý účinek.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 8g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    1.nálev 95°C/25s – hnědavý odstín nálevu s červenavým nádechem, líbezná vůně archivovaného čaje, bylinno-kafrová základová vůně sladkého charakteru. Lahodné vyvážené tělo, zatím ne zcela hutný základ, ale již je znát bohatý charakter a potenciál, který tento čaj ukrývá. Vynikající uhlazené sladké tělo, zcela minimální nahořklost sedající k dřevitým prvkům v pozadí. Sladká základová složka kafru a náznak svěžího mentolu, bylinno-dřevité soubory chutí v pozadí. Dochuť středně dlouhá, středně výrazná plnost nálevu, zatím pouze pozůstatek mentolu, poměrně výrazné tóny kafru, krásná archivní složka, dřevito-bylinné pozadí, výrazné tóny sušeného řebříčku. Na počáteční nálev výborný výsledek.

    2.nálev 95°C/20s – vyloženě tmavší nálev hnědavé barvy s rudými odstíny, drobný kal na dně. I očividně a chuťově silnější nálev není nijak znát na svíravosti či negativních prvcích, ideální čaj i pro začátečníky, vynikající uhlazená a enormně plná chuť, pestřejší tělo. V primárních kruzích je cítit od kafru, mentolu, kakaa a řebříčku, sekundárně zachytíme dřevité prvky, vlašské ořechy, heřmánek, komplexní hutné tóny s přirozeným podtextem evokující byliny a dřeviny. Za vyzvednutí stojí tóny kafru, které nepolevují ve své temné složce od počátku do konce doby chutě samotné, mentolové tóny závěrem silnější, v pozadí řebříček a dřevité podtexty. Dochuť velmi dlouhá, pokračující sladké tělo, pouze lehké nahořklé náznaky pasující k dřevinám. Lehoulince působící kořeněšné složka s vazbou na mentol a dřeviny, zpočátku dochutě mentol trochu zastřený kafrem, později se celek zlehčuje a dostává svěží charakter, příjemné bylinné podtexty, místy se místo kafru objeví kávová složka, spíše melta, místy pak probleskné eukalypt, v samém závěru pak oceňuji velmi příjemné tóny ušlechtilých dřevin, exotické složky s mírnou kořeněnou stopkou. Umírněný celek bez agresivních pocitových složek, naopak síla celku je znát nejen v okamžitém dodání tělesné energie, ale i ve zbystření smyslů.

    3.nálev 95°C/30s – hezký list rozvinutý po celé konvičce. Droboulinké zlomky, spíše prach na dně misek, tmavý jiskrný nálev. Celek je rozvinutější, natáhl se co do chuťových prvků, ale zploštil na plnosti jednotlivých prvků, nejhutnější složka kafru je méně temná, celek je spíše v podání melty s dřevitými podtóny a lehounkým svěžím nádechem mentolu. V pozadí se objevily více svěží věrohodné prvky pampeliškového mléka, s tím je i spojená lehounce výraznější nahořklost, vše ovšem bez negativního dopadu na jemnost a čistotu celku. Přirozené působení, uhlazený celek. Závěr chutě s lehce výraznějším tónem kafru, bohaté meltové primární prvky, v pozadí doznívající pampeliška, za ní decentní ušlechtilé kořeněné ušlechtilé dřeviny. Aftertaste velmi dlouhý, od počátku meltové pvky, pouze pozůstatek mentolu, přirozenější působení, pozůstatek pampeliškového mléka, náznak řebříčku a heřmánku - vše do celku působí extra skvělou bylinnou složkou. Později lehké tóny kapučína s lehounkými prvky melty,mentol pouze probleskává, pozadí bylinno-dřevitá, samotný závěr pak téměř čistě bylinný s dřevitým pozadím. Plné, trochu mírnější složky co se týče těžších tónů.

    4-5.nálev 95°C/50/90s – totožné nálevy, jako v předchozím případě, pevné chutné a výrazné nálevy s bylinnými chutnými prvky a meltovým základem. Fascinující je enormní hřejivý efekt po sadě několika nálevů, úplně mi hoří uši a hřejí tváře.

    6.nálev 95°C/160s – poměrně značně světlejší hnědavý nálev. Již pouze sladké tělo, start s nádechem kafru - ten rychle mizí, lehounká základová složka melty, náznak kakaových bobů, bylinné prvky vyčichlého heřmánku, v pozadí výrazné tóny řebříčku, opravdu enormní působení, takřka neznatelná složka pampeliškového mléka, působivé příjemné tóny ušlechtilých dřevin, ale již s minimální kořeněnou složkou, lehce je cítit skořice. Od prvního nálevu zaznamenávám hezké změny, náběhy a zanikání různých prvků, celkově musím čaj shledat jako velmi pestrý. Závěr trochu ztěžkl, výraznější meltopvé prvky. Dochuť stále ještě dlouhá, hřejivý účinek, pokračující primární melta z chutě, bylinno-dřevitý podtext, méně komplexní, ale stále hutný. Oslabení počtu prvků zatím nijak nevadí, jelikož chutné plné tělo si nálev zachoval. Závěr se slabým působením melty, v pozadí již celkem ordinérní dřevité prvky s náznakem pampeliškového mléka a výrazného řebříčku.

    7.nálev 100°C/250s – opět světlejší hnědavý nálev, již poměrně ordinérní charakter, náznak kafru, melta primárně, lehounké dřevité složky bez valného života v pozadí, náznak bylin. Melta je velmi chutná, nálev není tak těžký, ale kupodivu stále relativně plný, sladký základ, příjemné popíjení svěžího charakteru, stále neskutečně hřejivý efekt. Dochuť středně dlouhá, slaďounká s meltou, náznakem bylin a dřevité pozadí.

    8-9.nálev 100°C/350+s – velmi dlouhélouhování, nálev je téměř zchladlý, celek je srovnatelný k předchozímu nálevu, takto při opětovném prodlužování louhování se dá vyždímat ještě devátý nálev, poměrně ordinérní celek, již postrádá originalitu předchozích nálevů.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list tmavý, tužší stále křehké listy, většina zlomků, místy poměrně velké větvičky, cca o něco méně než polovina nepoškozených jednolistů, pouze místy vícelisté, ale poškozené celky.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Závěr: I přes fakt, že archivní heicha a puery nemám zdaleka napité tak, jak bych si představoval, musím předat dál zážitek s tímto tmavým čajem. Nesmírně zajímavý fakt, že archivací lze i z relativně podprůměrného listu dostat tak zajímavé a nevšední chuťové tóny. Ideální jak k popíjení vícenálevově bez přísad, tak k tradiční přípravě čaje s mlékem (máslem) a solí.

    Cena: 32 dolarů/500g

    Prodejce: Chawangshop