Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

1998 CNNP Youle Qiaomu Raw Puerh cake


Vložil Tomáš Klouda 9.4.2012, autor Tomáš Klouda


list
Info od prodejce:
"Youle qiaomu" is custom-made product from Kunming TF. The Maocha came from Youle mountain (also called Jinuoshan, Jinuo mountain). The Youle mountain (also called Jinuo mountain) is one of Six Famous Tea Mountains in Xishuangbanna.
This cake is composed of early spring material from arbor tea garden (qiaomu). The maocha comes from traditional old place and has been traditionally and primitively processed by the Jinuo minority and carefully pressed into this raw puerh cake. In Former Years stored in humid Xishuanbanna warehouse and later moved into dry Kunming storage. It is with the proper smell of tea, and no extraneous matters and moldiness. The original aroma of tea leaves was lightened.
Deep orange aromatic tea soup, scent of fruit and honey. Mature full and sweet fruity taste is very pleasant. Late infusions are sparkish golden, sweetness is backed up by fruity, ripe flavors. Aftertaste is long and intensive. Tea leaves after brewed are dark green copper.
list
list
Manufacturer : CNNP
Production date : 1998
Weight : 25g (sample)
list
list
list
Suchý list – Tmavá černo-hnědá barva listu se zlatavými tipsy. Lisování odhaduji dle kusů ve vzorku na pevnější, v popisu je info o tradičním způsobu zpracování, přesto jsou kusy pevně spojené. Krásný tmavší vzhled tohoto shengu svědčí o vyzrálejším kusu.
list
list
list
Vícenálevovávová příprava:
Skleněná konvička 90ml, 8g listu, předehřev nádobí – usazená lehce kouřová vůně sladkého charakteru se smetanovým odérem, těžší ovocné podtóny, málo výrazné. Pro přípravu použita britovaná voda.

0.nálev – mocná sladká vůně lehkého praženého/kávového základu s mocnou smetanovou základovou složkou, komplexní dřevité ušlechtilé tóny, lehounká ovocnost - zralých broskví v pozadí.

1.nálev 100°C/25s – velice pomalé rozvíjení listů z lisovaného celku. Barva nálevu tmavší žlutavá-téměř do oranžova. Vůně nesmírně výrazná, dřevitá komplexní vůně s cedrovým nasládlým základem a smetanovým podtónem. Chuti převládá pražená kávovitá chuť s intenzivní smetanovou vedlejší chutí, sladký charakter, místy nepatrné problesknutí jemných hořkých prvků, komplexní dřevitá složka, které vévodí cedr. Chuť doplňují další složky, jako ořech a med, místy zcela nepatrné hutnější tóny – švestkové až povidlové složky v závěru chutě. Střídání výraznosti jednotlivých prvků, pomalé odeznívání – dlouhá chuť samotná, plynně navazující na dochuť. Dochuť probíhá ve stejném duchu, jako chuť, jemné smetanové tóny, lehce kouřové (pražená káva) s tóny ušlechtilých dřevin, později ořechové složky – para a vlašské ořechy. Dlouhé doznívání, ale jemná výraznost, hebký celek.

2.nálev 100°C/25s – listy se pomalu oddělují od celku. Tmavší oranžovo-zlatavý nálev. Stále intenzivní omamná kouřová základní vůně se smetanovým podtónem a dřevitým plným tělem. Chuť pronikavá, vyvážená, prostoupí každý chuťový pohárek, komplexnější celek, výraznější tóny, nekončící chuť. Pražený charakter – kávovo-kakaový se smetanovým pozadím, velice sladký charakter, komplexní dřevitá složka, nyní do „hry“ vstupují i další tóny, v celku lze rozeznat další tóny, jako zralé ovocné tóny broskví v závěru pak sušené švestky – tyto tóny jsou opravdu velice mírné, dost se ztrácí v dřevité a základové kávové pražené složce. Sílící dřevité tóny s nádechem „archivního“ praženého tónu. Dozvuk dlouhý, velice plný, pražená vyzrálá složka primární v doprovodu s ušlechtilými dřevinami. Smetanový hladký nasládlý základ, po chvilce jemné ořechové prvky, v závěru pak přezrálé málo výrazné povidlovité složky s příjemným „archivním“ nádechem – pražená káva/kakao – místy až čokoládové chuťové prvky – tato složka je dominantní.

3.nálev 100°C/20s – tmavě oranžová až hnědá barva nálevu. Pronikavá dřevitá ušlechtilá chuť. Nyní pouze nepatrná pražená složka – „archivní“ složka se směruje spíše do kakaova až čokoládova, zajímavá kombinace s nepatrnými ovocnými přezrálými prvky. Ořechové podtóny s množstvím přechodů ze složky na složku. Smetanové tóny méně výrazné, nyní spíše kakao a nepatrně povidla v závěru. Aftertaste pronikavý, vychutnávání více než 1 hodiny po vypití. Plné „archivní“ složky kávového charakteru, sladký základ s dřevitými rozmanitými tóny, přechod na slabší ovocné přezrálé chuťové prvky. Závěr do čokoládova (hořká čokoláda na vaření) s problesknutím povidel.

4.nálev 100°C/35s – Oranžovo-hnědá barva nálevu, tmavý nálev. Kávovo-kakaová „archivní“ složka, již jen nepatrná ovocnost, pouze v závěru povidlová složka výraznější, podtón přezrálý broskvový. Intenzivní složitá dřevitá složka s čokoládovým nádechem v závěru. Dochuť kávová se specifickým prvkem (kafr – děkuji J.Tomkovi za definici tohoto prvku-tato složka provází všechny nálevy a je příjemná uhlazená) s čokoládovým závěrem, stále dlouhé doznívání, ořechové podtóny, primární dřevitá složka – opět výrazný cedr. Závěr kakaový s nasládlou slabou chutí broskví.

5.nálev 100°C/55s – totožné chuťové prvky, jako v předchozím nálevu, plné mocné chutě, nepříliš pestré, ale hutné. Dochuť extrémně dlouhá prostupující celá ústa.

6.nálev 100°C/110s – méně komplexní nálev, stále tmavá barva nálevu. Nejvýraznějuší je „archivní“ (kafr) složka s kávovou lehounce praženou chutí, méně pestrá dřevitá chuť, vedlejší prvky méně bohaté, některé zcela zmizely, lehounká ořechová vedlejší složka, ovocnost minimální, čokoládovo-kakaový závěr. Dozvuk plný, jednoduchý, kávový s dřevitou jednoduchou složkou a ořechovými (lískový a para ořech) podtóny. Závěr zcela výrazný čokoládový s povidly – podstatně slabší.

7.nálev 100°C/180s – konstantní nálev, zcela totožný, jako předchozí 6. Nálev.

8.nálev 100°C/250s – kávová jemná chuť se základovou archivní složkou (kafr) – přechod na kakaové tóny, celkově prázdnější charakter. Povidlové a nepatrné přezrálé meruňkové tóny v pozadí, výrazný jednoduchý dřevitý podtón. Žádné jiné prvky již nejsou cítit. Dochuť středně dlouhá, kakaová, v závěru čokoládová, jen nepatrné dřevité prvky. Zajímavé, že se odkryly schované výrazné ovocné prvky v chuti, v předchozích nálevech je zakrývaly hutné dřevité a „archivní“ složky.

9.nálev 100°C/350s – světlý oranžový nálev, jednoduchý prázdný nálev, kávovo-kakaové složky s nepatrnou nevýraznou dřevitostí. Dochuť krátká, lehce pražená kávovo-čokoládová se sušenou meruňkou v závěru.
list
list
list
list
Vylouhovaný list – převažují jednolisty, místy dvou a vícelisté celky. Tmavé úhledné lístky, tříděný celek, na pohled nádherné tmavé, hnědé listy – typické pro starší kousky.
list
list
list
Závěr: Chuť nepopsatelná, tento čaj patří do skupiny „ochutnejte, popis nestačí“. Archivace tomuto koláči nepochybně prospěla, hladký průběh chutí, nic nevyčnívá, silně uklidňující nálevy, vhodné k přemýšlení a meditaci.

Cena: 4 dolary/10g
7,2 dolarů/25g
68 dolarů/358g

Prodejce: Chawangshop