Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2003 Liming TF Bulang Shan Jia Ji Raw Tuo Cha


Vložil Tomáš Klouda 12.8.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Info od prodejce:
This tuo is made from early spring material of Bulang mountain. Sun - dried and careful pressed. "Jia Ji" means better quality. Very nice dark leaves and golden buds show the maturity of the tea.
Stored in humid and very clean warehouse in Guangdong. Brewed tea have deep orange color. Thick and mellow, sweet, fruity aftertaste and also pleasant fruity flavour. If want to taste early Bulangshan tea, this tuo can be used as a good sample.
Manufacturer : Liming Tea Factory
Production date : 2003
Weight : 100g
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Suchý list hnědé, šedé až načernalé barvy, celek spíše do tmavšího hnědého odstínu. List drobnější, lehce kroucený, zlatavo-hnědé tipsy, hnízdo se zdá být dle vzorku středně pevně lisováno. Vůně nepříliš výrazná, těžší sladká s tóny ovoce a ořechů.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Příprava:
Yixing konvička 160ml, 15g listu, předehřev nádobí - sladké vonné prvky, lehounce kořeněné téměř mentolové tóny s primární hutnější ovocnou složkou, lehoučké složku kafru.

0.nálev 100°C - oplachovací nálev.

1.nálev 100°C/30s - tmavý hnědavo-červený jiskrný tmavší nálev, minimum částeček z listů. Hutnější vyzrálé složky, zcela odlišný shengový charakter, než na jaký nejčastěji piji. Slaďounké tělo, lehká těžší vedlejší složka po kakau a kafru, příjemné svěží eukalyptové podtóny, primární chutí nenucené ovocné složky poměrně slabé výraznosti. Hladký nerušený nálev, nepatrná vedlejší nahořklá složka nestojí snad ani za řeč. Zajímavý průběh chutě, v pozadí se prolínají složky eukalyptu, s hutnějšími ořechovo-kakaovými prvky. V závěru výraznější těžší složky kakaa a sušených ořechů, ovocná složka decentní, stále sladké tělo, lehké přezrálé tóny broskve, žádné agresivní prvky nezaznamenávám. Dozvuk středně dlouhý až dlouhý, balancuje na hranici, ještě ne zcela plné tóny, přesto je celek těžší hutnější, než mladší kusy. Ovocné tělo s poměrně výrazným kakaovo-kafrovým podtextem. Příjemně sladěný celek, velmi hřejivý snadno pitelný nálev. Průběh dochutě plynulý, přechod z chutě na dochuť taktéž. V závěru se opět zvýraznily tóny eukalyptu, výrazněji kořeněné tělo se sladkou pestřejší složkou ovoce (broskev, tropické plody), povzbudivý celek.

2.nálev 100°C/20s - tmavší hutnější hnědavý nálev s odstínem oranžové. Krémová hebká sladká vůně nálevu s hutnějšími prvky. Výrazná plná hutná chuť eukalyptového plného podtónu s primárními ovocnými těžšimi cukernými prvky, prolínání kafrových tmavších složek s kakaem a ořechy, pestré hutné tělo, jemně kořeněný podtext sladkého základu. Později lehce nakyslé pozadí s eukalyptovým svěžím podtextem, těžší kafrové složky vzadu na jazku s ovocností na patře a špičce jazyku, rafinovaně rozložené chuťové prvky po celých ústech. Závěr s těžší kafrovou složkou a nakyslejším charakterem po eukalyptu, ovocné složky v jedné rovině s ostatními tóny. Aftertaste je již velmi plný, uspokojivý a dlouho trvající, zpočátku temná hutná kafrová složka dominuje spolu s ovocností, po chvilce odeznívá a uvolňuje místo lehounkým eukalyptovým prvkům s náznakem kakaa. Zajímavé je, že tóny kafru (tento prvek jsem nalezl a dokázal si spojit díky J. Tomkovi a jedné jeho degustaci na blogu - díky Ti!) po chvilce takřka zcela odezní, pouze lehký nádech v pozadí zůstává. Ovocné plné sladké složky s lehounkou nakyslostí v pozadí, ovocné broskvovo-citrusové prvky, velmi sladké se stříkají se slabounkou eukalyptovoou složkou a kakaovým podtextem. Výrazné ovocné a popílkovo-kakaové prvky v závěru doznívání. Hutný enormně plný celek. Lehce nakyslá složka je trochu mimo sladěný celek, ale rozhodně příliš nepřekáží.

3.nálev 100°C/35s - opět tmavší nálev. Intenzivní kafrové vonné složky z nálevu i mokrého listu. Výraznější těžší kafrové a kakové složky, lehce výraznější hořký charakter, stále sladký základ s primární ovocné prvky, vše je ale na jedné úrovni, hutné povzbudivé tělo s dlouhou chutí samotnou. Závěr lehounce eukalyptový, nakyslý podtón pouze lehounce. Dozvuk dlouhý, hutný, přejivé hutné prvky, těžší kakaovo-kafrové složky uzrálého pueru, slabší eukalyptové vedlejší složky, výraznější popílkový vedlejší tón, decentně nakyslé pozadí, primárně sladké ovocné tělo broskvových prvků s náznakem tropického ovoce. Celkově tmavší prvky, hutné velmi uspokojivé chuťové tóny, plynulý nerušený přechod z chutě na dochuť. Hebký téměř smetanový závěr, trochu mi tím připomíná světlejší shu puery. samém závěru zůstávají kakaové prvky se sladkostí broskve, velmi chutný nálev.

4.nálev 100°C/55s - stále velmi tmavý hutný nálev s odérem vyzrálého sheng pueru. Lehce usazenější nálev, stále zůstává výrazná složka kafru s méně výrazným eukalyptovým podtónem, základní složka ovocná cukernatá s tóny přezrálé broskve, krémový hebký nádech, lehounce kořeněný podtext. Příjemný primárně sladký průběh chutě, již téměř nepřítomná nakyslá vedlejší složka. Závěr s tóny kafru, ovoce a kakaa, zbytkový eukalyptový nádech v pozadí. Dochuť velmi dlouhá, sladké tělo s lehce kořeněným podtextem, kakaovo ovocné primární složky, lehounké doznívající tóny kafru, hutnější těžší nádech, později lehké čokoládové prvky, v závěru se opět objevuje osvěžující eukalypt, vemi překvapivý svěží a zároveň nesmírně plný nálev. louho po vypití zůstává kakaovo-popílková chuť.

5.nálev 100°C/90s - zcela totožné prvky, jako v předchozím nálevu. Stále hutný těžší nálev plynulého průběhu chutě i dochutě. Tyto dva nálevy mi připomínají archivní pražené oolongy z taiwanu, (viz a-lishan na čajovničce), mezi ovocnými prvky se lehce prolíná sušená švestka, velmi sladké cukerné, téměř povidlovité tóny.

6.nálev 100°C/150s - nepatrně světlejší, ale stále tmavý hnědo-oranžový nálev. Vůně jemnější lehce po kafru s ovocným sladkým základem. Lehčí celek, stále plný, ale omezenější, ovocné složky nejsou již tak pestré, tmavá sladká povidlová složka je pryč, zůstává pouze přezrálá broskvová chuť s lehounce nakyslým podtónem, decentní tóny kafru s kakaovou a ořechovou vedlejší složkou. Závěr chutě sladký s omezenější monotónní podobou - ovocná neurčitá složka s náznakem kakaa. Dochuť stále poměrně dlouhá, ale omezenější, hutné prvky zůstávají, na startu lehký pozůstatek kafru s ovocným sladkým tělem a lehce kořeněným podtónem. Eukalypt již není přítomen, zůstává pouze výrazná sladká ovocná složka s hutným pozadím. Příjemný jemnější méně náročný nálev, vše je hodně jemné jakoby byl v pozadí smetanový nádech za všemi chuťovými prvky. Dlouho po vypití je stále cítit ovocno-kakaová složka.

6.nálev 100°C/240s - hebká smetanovo kafrová vůně nálevu, opět lehce světlejší nálev, hnědo-oranžová jiskrná barva, typická podoba vyzrálejších kousků. Chuť je opět usazenější, omezení na pár primárních složek, neurčitá ovocnost s třtinovým cukrem v základu, lehounké kakaovo-kafrové prvky v pozadí, celek již nepůsobí tak těžce. Zvýraznění smetanové složky podtrhující jemnost tohoto nálevu. Závěr krémovější s velmi sladkou složkou, pouze decentní kořeněná složka v pozadí spojení s kafrem. Aftertaste středně dlouhý, zpočátku lehounce kořeněný - tato složka rychle odeznívá, sladké tělo s krémovým podtextem, ovocné prvky s lehkými složkami kakaa a v závěu s prvky ořechů. Zajímavé je, že tento čaj si i přes omezení chuťových prvků stále udržuje svůj plný a relativně těžší charakter, hutný nálev povzbudivého a hřejivého účinku.

7.nálev 100°C/300+s - světlejší oranžový nálev, jiskrná barva, vůně již téměř jen krémová s ořechy. Enormně sladký nálev, takřka jen ovocný s třtinovým cukrem, zpočátku kraťoučké problesknutí kafru, později již monotónní průběh. Dozvuk krátký ovocný s tóny třtinového cukru - ale stále relativně plný charakter! Po vypití lehké tóny kakaa - vemi příjemný nečekaný poslední nálev. Po tomto nálevu lze "vyždímat" ještě 2 podobné nálevy - extrémně dlouhé louhování - 60min/160min. Svěží velmi pitelné nálevy.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list drobnější velikosti, převažují drobné užší lístky převážně trhané, másty větší jednolisty a menší množství dvojlistů, vícelisté celky zcela vyjímečně. Měkký trhaný list tmavší zelené barvy často s hnědavým odstínem.
nadobi
nadobi
nadobi
Závěr: Neskutečně příjemný vyvážený kus, na hnízdo opravdu dobrý výsledek, který je typický pro podobu vyzrálého shengu. Zcela jiný rozměr oproti maldým kusům, je zajímavé pro konstrast připravit mladé tuo z podobné oblasti a takovýto uleželý kus. Doporučuji, velmi příjemné popíjení, zapojení všech chuťových buněk :-) Docela jsem po tomto zážitku zvědav na kus 2003 Feng Huang Tuo Cha "JiaJi", který bych příště rád vzal.
Cena: 16 dolarů/100g (cena nyní 21 dolarů)

Prodejce: Chawangshop

//konvička je z pu-erh.sk - skutečně nádherný kousek!