Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2005 Xingfu Bulang Shan Mini Cake

  • Vložil Tomáš Klouda 19.5.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    //foto od prodejce

    Info od prodejce:
    Many raw minituo/cakes are made from waste powder of other product or very young garden tea (taidi) material, so after few years the taste would be simple and more like hay. Obviously, this Xingfu mini cake is an exception. The material quality and mature taste of this mini cake make us pleasantly surprised. Used material from Bulang mountain in Menghai area. Sun-dried spring harvest maocha cut into smaller pieces and careful pressed.
    Tea soup is deep orange. Tasteful, sweet mouthfeel with floral tones and a lingering finish. Can brewed 3-4 great infusions in gaiwan. Small size puerh teas are very good and appropriate packaging for trip. This product come with small jute pack.
    Manufacturer : Xingfu Tea shop
    Production date : 2005
    Weight : 100g
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Pevně lisovaná tabletka velikosti desetikoruny, list drobnější, ale lze rozeznat větvičky a lístky, není to žádná drť. Vůně hodně usazená, lehce tabákovitá s dřevitým podtónem. Barva listu velmi tmavá, zeleno-šedá.
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava
    Konvice 500ml, 7g listu, 5min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: tabákovitý základ s lehce dřevitým a medovým podtextem.
    Vůně nálevu: výrazná medová s ovocným sladkým podtónem.
    Barva nálevu: zlatavá, poměrně dost tmavá s odstíny hnědé, při delším louhování přechází nálev do světle červené, téměř do oranžova.
    Chuť: jemný nálev medového základu, pouze lehká tabákovitost v pozadí, náznak karamelu - cukernatý vedlejší tón. Závěr opravdu velmi sladký, s tóny medu a ovoce - meruňkovo-mangový neagresivní celek. V závěru lehce travnatý vedlejší tón, zcela nepatrně svíravý. Zajímavý je celkový charakter, i přes výraznější travnaté prvky a delší louhování je nálev hebký a dobře pitelný, cukerný základ s medovými tóny.
    Dochuť: dlouhá doba doznívání, začátek tab¨bákovitý, lehce svíravý, celkově však neagresivní nálev, medové a cukerné složky po karamelu krásně uhladí celek. Lehce travnatý vedlejší tón s ovocnými náznaky, meruňková přezrálá až marmeládová chuť v pozadí. Celkově nikterak extrémně výrazný nálev je vykompenzován jemnou souhrou chutí.
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 100ml, 7g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    0.oplachovací nálev

    1.nálev 95°C/40s – lehký tabákový základ, medovo-ovocné decentní tóny, slabý travnatý vedlejší prvek, příjemný sladký jemný nálev. Dochuť středně dlouhá, medovo-karamelová, velmi sladká, lehoučké vedlejší travnaté tóny s nepatrnou ovocností, meruňkové prvky. Žádný extra plný nálev, jemný celek, nenáročný nálev.

    2.nálev 95°C/35s – tmavší barva nálevu, do červena. Hutnější tóny, tabákovitý, lehce svíravá základní chuť, karamelový podtón výraznější, medová primární chuť s travnatým pozadím. Dochuť dlouhá, na začátku lehce svíravá, potom již jen sladké tělo karamelového a medového charakteru, ovocnost je v tomto nálevu minimální, procitne lehce až v samém závěru vedle medových neurčitých složek.

    3-5.nálev 95°C/50s,70s,140s – 3,4,5. nálev totožný - velmi tmavý nálev oranžovo-hnědé barvy, medovo karamelové tóny s lehoučkou základovou tabákovitostí, svíravost již není přítomná, sladké tělo, závěr chutě ovocný po meruňkách. Dochuť relativně dlouhá, nepříliš pestrá a hutná, ale dlouhá, karamelové složky s kakaovo/kávovým zajímavým podtónem, lehoučký nádech ovocnosti na začátku dochutě, závěr hutnější, karamelový.

    6.nálev 95°C/220s – rapidní pokles výraznosti, opravdu slabý základ, zůstaly pouze medovo-karamelové složky s lehkou ovocností a primírní travnatou složkou, neurčité náznaky prvků, sladké tělo. Dochuť krátká, ovocná, do meruňkova s medovými slabými složkami.

    7.nálev 95°C/300+s – světloučký žlutavý nálev, lehký nádech ovocných prvků a medu, vše jen náznakem, sladké tělo s nejvýraznější travnatou chutí, dochuť minimální.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list lámaný, křehký světle zelený list. Malý podíl větviček, drobné kousky lístků. Stále voní po medu.
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Zajímavý nenáročný puerh, na mini-puerh vcelku překvapující chuť, vzhledově listy nevypadají oslnivě, ale chuť i když není zcela plná dokáže člověka uvolnit. Upřednostňuji jednonálev díky výraznějším a pestřejším složkám. Jak uvádí prodejce v popisu - vyloženě dobré nálevy jsou max 4 při přípravě v gaiwanu.

    Cena: 5 dolarů/100g

    Prodejce: Chawangshop