Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2007 Jingmai Lao Cha Tou


Vložil Tomáš Klouda 25.3.2013, autor Tomáš Klouda


list
//info od prodejce
nadobi
nadobi
Info od prodejce:
Classify sun-dried leaves by grades, put into pile by wet treatment to made it complete the late fermenting course quickly, the leaves producing a great deal of dissoluble sugar and pectin during the fermentation process, therefore, some tender leaves stick together and form small nuggets at the bottom of the fermentation pile. These nuggets are called "Lao Cha Tou". Using spring tea harvested from Jingmai Tea Mountain in 2006 as material and aged in Kunming for 4 years, this Lao Cha Tou has exquisite smooth taste, thick mouthfeel. This tea can give you many balanced infusion !
In the spring of 2003, Yunhai tea factory was founded by Mr. Mao YunSheng in Menghai county. He has worked in Menghai Tea Factory since 1970s.
Manufacturer : Yunhai Tea Factory
Production date : 16/02/2007
Weight : 100g
nadobi
nadobi
Suché nugetky, nebo spíše granulky, velikokostně asi zatím nejmenší, jaké jsem viděl, což nemusí být vůbec na škodu, právě naopak, vše se vylouhuje zcela až ke středu nugetek lépe. List pevně spojený do nugetek, barva celků poměrně tmavá hnědo-šedá, kvalitu lístků lze dobře posoudit až po přípravě, ale budou nejspíš hodně drobné.
nadobi
nadobi
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 4min louhování, 95°C horká voda, předehřev nádobí.
Nahřátý list: lehce zemitá, sladko-hořká základová vůně s vonnými prvky vlašských ořechů. Lehce krémový podtón.
Vůně nálevu: podstatně usazenější, kulatější odér, hutná nasládlá vůně s tóny vlašských ořechů a krémovou vedlejší složkou, jemná těžší hutná neagresivní vůně.
Barva nálevu: nálev velmi tmavé červené barvy, čirý nálev s minimálním množstvím částeček listů.
Chuť: hutný, vyvážený celek, poměrně lehké "tmavší" složky, základ je sladký, pouze lehká nahořklá složka v pozadí. Plná ořechová chuť, mimo nejvýraznějších vlaských ořechů jsou jasně cítit i kešu ořechy, nasládlý velmi chutná tón. Lehce dřevité pozadí, zde s touto chutí je spjatá lehounce nahořklá složka. Chuť zcela bez negativních srážejících aspektů, jako zemitost, či příliš hořké dřevité složky.
Dochuť: dlouhá jemná dochuť, žádná složka nepřevyšuje linii hutného celku a jemného nádechu vedlejších složek, který dělá nálev velmi dobře pitelným. Chutná kombinace ořechových komplexnějších prvků s krémovým pozadím, pouze lehká dřevitost v pozadí, primárně sladký nálev. Později výraznější tóny ořechových prvků, lískový a vlašský ořech, místy kešu, velmi chutná kombinace s krémovým pozadím. Dlouhá, chutná, ne přespříliš hutná dochuť, vynikající pití.
// po této přípravy byly připraveny ještě 3 hutné nálevy.
nadobi
nadobi
Vícenálevovávová příprava:
250ml yixing konvička, 12g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí.

0.oplachovací nálev

1.nálev 100°C/30s - rudý velmi tmavý nálev - není vidět na dno misky. První louhování pevně semknutých granulek je delší. Plná hutná chuť sladkého základu a decentně nahořklého pozadí, ořechové složky zatím vcelku jednotvárné, je cítit pouze vlašský ořech, v pozadí dřevité lehce nahořklé tóny. V závěru chutě sladší tělo a lehoučce krémový podtón. Dochuť dlouhá, plná, ale ordinérní, lehké tóny vlašských ořechů a krémovější pozadí, dřevité podtóny s méně výraznější nahořklostí.

2.nálev 100°C/10s - tmavší, zcela rudý nálev, neprůhledný v misce. Podstatně uspokojivější nálev, hutnější tělo a pestřejší prvky. Hutné výrazněji nahořklé ořechové tělo (vlašské ořechy), již od počátku chutě krémové až smetanové vedlejší složky. Pestřejší ořechové komplexní tóny, kešu, vlašské ořechy, v závěru mandle a místy probleskne i lískový oříšek. Dřevité prvky jsou znatelnější až v závěru chutě v pozadí, kde se i zvýrazní krémová hebká sladká složka. Aftertaste pestrý a dlouhý, základ s tóny vlašského ořechu, sladké tělo se smetanovými (lehce cítím podmáslí v pozadí!) tóny a lehkými nahořklými prvky v pozadí. Výrazné tóny lískových oříšků - sušená jádra, v závěru se pak k hutnému krémovému podtónu přidá mandlová složka. Střídání výrazností, fascinující výměny - začátek vlašské ořechy, střed lískový ořech, konec mandle. Pestrý hutný hřejivý nálev.

3.nálev 100°C/25s - zcela neprůhledný nálev, více než rudý, temně krvavě červený nálev. Hutnější nálev, zvýrazněné chuťové prvky, nesmírně živé a věrné zpodobnění vlašských čerstvých ořechů, sladká základová složka, minimální nahořklá složka, pouze spojená s vlašskými ořechy. Závěr smetanový s lehkou složkou mandlí, ovšem primární zůstává vlašský ořech, nesmírně plný nálev. Dozvuk extrémně dlouhá, desítky minut po vypití cítím chuť jako po právě polknutých jader vlašských ořechů. Nejvýraznější je právě tón vlaš. ořechu, nestřídají se zde výraznosti, pouze v pozadí je cítit lískový ořech a v závěru mandle. Zcela nerušené jemné doznívání, krémový podtón bez negativních svíravých prvků. Sladké tělo s lehce nahořklou složkou, která prostě k ořechovým prvků sedí. Smetanová hebká chuť s hutným ořechovým tělem, v dozvuku chuťové prvky doslova stékají z boku úst na jazyk, fascinující procítěný průběh.

4.nálev 100°C/45s - opět tmavší nálev, zvýšky při pološeru vypadá nálev černočerný, při světle je ovšem vidět velmi tmavá rudá barva, neprůhledný nálev. Vesměs totožné prvky, jako v předchozím případě, průběh shodný, pouze výraznost o něco větší, i doba dozvuku (je-li to vůbec ještě možné) se zdá být delší.

5.nálev 100°C/75s - tmavý, neprůhledný, ale o něco světlejší nálev. Ořechová plná složka, oproti předchozímu nálevu lehce ztratil nálev na výraznosti, stále je vše plné a hutné, sladká krémová složka, menší výraznost nahořklé složky, méně živá složka vlašských ořechů. Lehce se opět probudily tóny lískových ořechů, hlavně v dochuti. Doba doznívání stále dlouhá, jemná, krémové podtóny a ořechové složky - primárně vlašský ořech s madnlovým a lískovo-oříškovým podtónem.

6.nálev 100°C/120s – totožný nálev, jako v předchozím případě, hutný chutný celek, snadno se popíjí, těžko počítají nálevy :-)

7.nálev 100°C/200s - usazenější nálev, podstatně méně pestrý nálev, opět se odkryly dřevité prvky v pozadí, méně krémový podtext. Náznak ořehcových prvků, stále relativně plný nálev ordinérnějšího charakteru. Dozvuk stále dlouhý, lehce dřevitý podtón, náznak vlašského ořechu s madlemi, zbytek krémového pozadí v závěru dochutě.

8.nálev 100°C/300s - oslabení se nyní dotknulo i výraznosti chuťových prvků, nejvýraznější je dřevitá chuť ve stejné úrovni jako vlašské ořechy, lehce kávový podtext, stále poměrně hutné složky, ale podstatně méně výrazné a pestrost nálevu je také zcela pryč. Dochuť středně dlouhá, kávovo-dřevitá s náznakem vlašských ořechů, lehký pozlstatek smetanové složky, celkově se dost hodí ke kávové složce, stále vyvážený jemný nálev, nic nevyčnívá. Hořkost minimální i když jsou odkryté dřevité prvky.

9.nálev 100°C/350+s - lehký nálev sladkého charakteru a dřevito-oříškových neurčitých prvků, lehká kávová složka v pozadí. Dochuť krátká, sladká kávovo-dřevitá s neurčitými prvky ořechů.
list
nadobi
Vícenálevovávová příprava:
100ml gaiwan, 6g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí, nultý oplachovací nálev.
Opět velký počet nálevů, chuťové složky se mi nezdají být tak hutné, celkový průběh a charakter je podobný, jako při přípravě v yixingu. Příprava v yixingu mi k tomuto čaji přijde estetičtější.
nadobi
nadobi
Mokrý list drží stále pevně v nugetkách, pokud mu nepomůžeme, prostě tak zůstane, po přípravě vždy zkouším granulky rozdělat a připravit z nich další nálevy, vesměs se daří připravit ještě jeden hutný nálev, tento čaj nebyl vyjímkou. Velmi tmavý černý mokrý list, po rozdrobení nugetek nalezneme drobné tmavé lístky vesměs stejné velikosti.
list
Závěr: Hutný ale přitom uhlazený chutný tmavý puerh, velmi dobře se pije, člověk stěží počítá nálevy, pokud nadávkujeme více a pouze proléváme horkou vodou, strávíme dlouhé chvíle pohody s tímto vydařeným kouskem.

Cena: 4,6 dolarů/50g

Prodejce: Chawangshop