Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2007 Jingmai Qiao Mu “0502” Raw Puerh cake 357g


3.10.2011

list
list
Info od prodejce:

"Use Jingmai mountain arbor (Qiao Mu) tea which picked before Grain Rain (mid-April) as raw material, this traditional stone pressed cake is one of the most attractive raw puerh in our store. When make the tea, the house can be filled with fruity fragrance. It is a very enjoyable experience. Bright yellow infusions, with honey sweet taste and light apricot aroma, rich and balanced."

Skladování: 4 roky suchého skladování v Kunmingu.

Zrání: receptura 0502 je velice dobrá pro okamžité popíjení, ale je předpoklad i k dalšímu zrání.

Manufaktura: Lancang Tea Factory

Datum produkce: 10/2007

Váha: 357g
nadobi
nadobi
Koláč lehce lisovaný tradičně pomocí kamenů. List středně velký, velké množství drobnějších částí. Vůně suchého listu velice příjemná, jemnější tábákovitá vůně s lehounkou ovocností.
list
list
Příprava:

Yixing konvička 100ml, 6g listu, předehřev nádobí + oplach listu - nahřátý list voní velice hezky, lehkou tabákovitou vůní a ovocno-marmeládovitou omamnou vůní - nejvíce jsou cítit tóny lesního ovoce. Po oplachovacím nálevu je lesní ovoce mnohonásobně zvýrazněno, list voní intenzivní harmonizující ostružinovo-borůvkovou vůní.

1.nálev 95°C/15s - vůně listu opět s intenzivnějšími tóny lesního ovoce, barva nálevu poměrně světlá hnědo-žlutá. Perfektní sladěná chuť, zajímavé chuťové prvky. Chuť začíná na krátké mírné tabákové chuti s rychlým přechodem na komplexní ovocné tóny, postupně sládnoucí ovocné tóny nabývají na síle, směs mnoha ovocných sladěných tónů připomíná nejvíce lesní ovoce, v závěru lze zcela zřetelně cítit boruvkovou chuť. Dozvuk středně dlouhý, ještě není zcela při síle, jemnost a ovocná chuť je však velice intenzivní, opět jsou cítit borůvky, místy přezrálé ostružiny. Překvapivé chutové prvky, sladěný nálev.

2.nálev 95°C/5s - sytá žlutá barva nálevu. Podstatně výraznější komplexní nálev, chuť od začátku do konce obsahuje velice výraznou ovocnou chuť, kde jsou nejvíce cítit lesní plody, místy meruňka. Nálev postupně sládne, přechází do borůvkovo-exotického ovoce. Zde je tabákovitá složka pouze jako podtón, není výrazná. Příjemný vegetální travnatý nádech zcela v pozadí. Aftertaste dlouhý, velice příjemné ovocné chutě, nejvýraznější je lesní ovoce s meruňkami. Zajímavé je celkové působení tohoto čaje, je mezi jemností a sílou, na jednu stranu mě povzbudil, ale zároveň pohladil díky jemným vybraným tónům na duši.

3.nálev 95°C/10s - nepatrně tmavší nálev žluté pestré barvy. Výraznější vůně lesních plodů z čichátka. Opět výraznější chutě, nejlepší nálev komplexní kulatá chuť, ovocné tóny neustále střídající výraznost jednotlivých složek, místy je více cítit exotické ovoce, místy broskve/meruňky, v závěru pak lesní ovoce, kde je nejvýraznější borůvka a ostružina. Krásná dlouhotrvající samotná chuť. Dochuť dlouhá, řádově v desítkách minut, velice sladký základ, komplexní ovocná meruňková chuť po celých ústech, pomalý přechod mezi jednotlivými tóny v závěru borůvkovo-ostružinová chuť.

4.nálev 95°C/20s - přibližně stejná výraznost i chutě, jako v předchozím nálevu, konstantní komplexní nálev - stejně jako v minulém nálevu - i zde se jedná o nejlepší chuťové tóny z celé přípravy. Dochuť velice velice dlouhá meruňková, krásné, sladké o něco méně výrazné borůvkovité tóny v závěru chutě.

5.nálev 95°C/35s - Lehké zjemnění, v chuti je cítit jasná složka meruňek, spíše meruňkové marmelády, v závěru smetanová chuť připomínající jogurt s lesním ovocem, slabší výraznost lesního ovoce. Aftertaste zaznamenal změnu, je stále velice dlouhý, ale primárně meruňkový, pouze v závěru nádech lesního ovoce. Příjemná změna charakteru nálevu, kdy nejvýraznější složku tvoří jiný ovocný tón.

6.nálev 95°C/45s - Nepatrný pokles výraznosti, stále plná meruňková chuť, nyní prostupuje většinu nálevu, v pozadí se nachází stále komplexní pestrá paleta nejrůznějších chutí. Lesní ovoce nepatrné, v závěru již není téměř cítit borůvkový tón. Naopak se k závěru zvýraznil sladký "zcukernatělý" tón meruňek - něco mezi medem a marmeládou. Dochuť meruňková, v závěru lehounce borůvková, místy je nyní cítit i náznak maliny.

7.nálev 95°C/60s - Pokles výraznosti a méně komplexní nálev, lehká meruňková chuť a neurčitá ovocná směska. Jemný nálev, příjemné nenáročné tóny. Aftertaste spíše krátký, jemňounké ovocné složky - určitá složka pouze meruňková.

8.nálev 100°C/150s - Zvýšením teploty jsem docíli slabého zlepšení vlastností nálevu, výraznější chuťové prvky, než v předchozím nálevu, opět lehký nádech lesního ovoce s meruňkovou primární chutí. Dochuť středně dlouhá nepatrně plnější, než v minulém nálevu, meruňková plnější chuť s lehkým nádechem lesního ovoce.

9.nálev 100°C/250+s - slabý nálev, omezení na pár výraznějších tónů. Dozvuk minimální.
list
list
Vylouhovaný list uspokojivé kvality, přítomné jsou jak velké listy, místy vícelisty, tak drobné části, stonky i tipsy. I z vylouhovaného listu je cítit výrazná ovocnost.
list
list
Závěr: Velmi zajímavý puer, který rozhodně stojí za zakoupení - dobrý poměr cena/výkon. Nálevy hezky sladěné, komplexní ovocné prvky, zajímavé přechody chutí. Čaj obsahuje sílu i jemnost, na mě působil spíše uklidňujícím dojmem.
list
list
Cena: 16 dolarů/357g koláč

Prodejce: Chawangshop.com