Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2008 Puerh Gong Ti (Shu)


5.5.2011


Tři roky skladovaný puerh, který zaujme počtem nálevů i svou chutí.

Suchý list tmavý hnědo-červený, velmi drobný ovšem úhledný, vytříděn do rovnoměrných lístků. List voní nenápadnou kakaovo-ořechovou vůní.

Příprava:
Gaiwan 100ml/5g listu, předehřev nádobí (středně výrazná zemitost, slabá ořechová složka, výraznější tóny ušlechtilých dřev), "nultý" oplachovací nálev.

1.nálev 100°C/20s - hnědo-oranžová jiskrná barva nálevu. Chuť je plná, opravdu hodně sladkého charakteru, zemitost je cítit zpočátku a později jen v pozadí velmi slabě. Základovým prvkem jsou sladké ořechové složky spojené s postupně sílící chutí ušlechtilých dřev. Aftertaste dlouhý, plný velmi sladký a zároveň nepatrně nahořklého charakteru evokují chuť vlašských ořechů a výrazných tónů para ořechů.

2.nálev 100°C/5s - tmavší barva nálevu, takřka do hnědo-červena. Silnější ořechové složky, plná dlouhotrvající chuť, nenáročná lehko vnímatelná chuť skládající se z pár výrazných plných prvků - ořechová složka (vlašské/para ořechy), tóny ušlechtilých dřev, v pozadí příjemná zemitost - to vše obohacuje celkově velmi sladký charakter nálevu. Dochuť plná, dlouhotrvající, lehká zemitá a ořechová chuť je cítit dlouho po vypití - řádově desítky minut.

3.nálev 100°C/10s - opět tmavší a plnější nálev, opět plnější nálev, stejného charakteru, jako v předchozím případě. Dozvuk opět delší, cítím příjemnou lehce nahořklou chuť vlašských ořechů půl hodiny po vypití.

4.nálev 100°C/20s - vyvážený chuťový základ s lehkou nakyslou složkou, která se nyní zvýraznila. Kombinace sladko-nahořklo-nakyslých tónů je velice zajímavá! Stále plný nálev opět výraznější ořechové složky. Aftertaste plný, dlouhý.

5.nálev 100°C/35s - konstantní plná chuť bez známky oslabení, dochuť plná, dlouhá.

6.nálev 100°C/50s - nepatrný pokles výraznosti, sladko-nakyslý základ propojený s již těžko postřehnutelnou zemitostí, postupně přechází do nepatrné hořkosti s ořechovými složkami. Jednodušší méně komplexní nálev. Úbytek výraznosti není velký ani v dochuti, kde je stále velmi dlouhý hořko-sladký ořechový dojezd

7.nálev 100°C/130s - výrazný pokles výraznosti, celkově slabší charakter chutí, od všech složek pouze nádech, ořechová složka znatelně slabší. Dozvuk středně dlouhý, nepříliš výrazné ořechové chutě.

8.nálev 100°C/300+s - poslední mírný nasládlý nálev s nádechem ořechů. DochuŤ velmi krátká nasládlá s náznakem ořechových prvků.

Konev 250ml/3-4g listu, předehřev nádobí (kvůli drobným lístkům zde nedělám oplach), louhování 6 minut, promíchání vrstev a následné slití.

Chuť je plná, osvěžující, lze popíjet jak teplý nálev, tak zchladlý. Nepatrně zemitý základ takřka okamžitě přechází na ořechové tóny s lehkou hořkostí (vlašské ořechy), postupně se chuť zjemňuje, přechází takřka do krémových sladkých složek. Dlouhý ořechový dozvuk. Tento čaj je pro tuto přípravu velmi vhodný.

Vylouhovaný list drobný, velice tmavý, černý, místy světlejší lístky, úhledná podoba.

Závěr: Drobný list tohoto čaje překvapí svou chuťí, která obsahuje pouze náznak zemitých tónů (původně jsem se obával kvůli výrazným zemitým vůním mokrého listu, že tato složka bude překážet v nálevech) a počtem nálevu. Příjemný standart chutě sypaných tmavých puerů střední třídy. Vydatné posilňující nálevy vhodné na deštivé dny a přes zimní období. Přes léto je vhodná příprava na studeno - osvěžující. Poměrně silný čaj, je cítit velká podpora trávení, doporučuji se před popíjením tohoto čaje najíst.

Cena: 75,-/50g

Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek Jihlava