Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2008 Xiaguan "Hong Yan Yuan" Raw Pu-erh tea tuo

  • Vložil Tomáš Klouda 17.7.2016, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    A new blend for 2008, based loosely on the now defunct "Te Ji" or Premium Grade tuo cha produced from 2003 to 2007. "Hong Yan Yuan" means roughly "Red Strong Edge" and alludes to the "Te Ji" (red), strong and edge denotes its pungent "Cha Qi". This is good tuo for aging, you might want to open the bag for better and faster post-fermentation (aging).
    500 grams tea weight
    Production Stamp: June 19th, 2008
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list větší velikosti, hezký nelámaný list, místy tipsy, lisování hnízda středně pevné, lze poměrně lehce oddělovat kusy. V hnízdě pevně zalisované Nei fei. Výrazná tabákovitá vůně, výrazně převyšuje ostatní tóny svojí výrazností, přes intenzitu tabákové vůně působí silnějším charakterem, ale vyváženým celkem.
    nadobi
    nadobi
    Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: velmi výrazná tabákovitá, kořeněná, štiplavá vůně, náznak ovocných prvků v pozadí, přiměřený kouřový tón, později při delším prohřátí listu usedlejší složky s výraznějšími ovocnými prvky a lehkou složkou uzených mandlí.
    Vůně nálevu: výrazná ovocná s kořeněným základovým tabákovým tónem. Hořko-sladké tóny, výrazné meruňkové zralé tóny.
    Barva nálevu: oranžový nálev světlejší barvy, malé množství drobného prachu.
    Chuť: lehce nadprůměrná hořkost na startu, decentní svíravá složka přijatelná pasuje k silnému hutnému charakteru, báječné komplexní a enormně hutné prvky, novinkou v posledním roce je tón švestek, který se ve vlhčím prostředí objevil, meruňkové složky, chutné povzbudivé kořeněné tóny spojené se základovou tabákovitostí. Prozatím v pozadí pozůstatek travnaté/bylinné vegetální složky, který předpokládám během dalších let vymizí (ale toho je již nedočkám, mám již poslední hnízdo). V průběhu chutě se tóny usazují, závěr méně svíravý, sladší s lehkou hořkostí v pozadí, ovocné procítěné tóny, náznak vegetálních složek v pozadí, náznak švestek, primární tabákovité kořeněné, lehounce štiplavé tóny s meruňkou v těsném sledu za tabákem.
    Dochuť: Neskutečně plná a dlouhá dochuť, v průběhu doznívání nacházím 3 fáze, které se od sebe liší. První fáze jest přechodem z chutě po polknutí - pozůstatek hrubších travin, hutnější složky s náznakem švestek, meruňky a primární tabák s kořeněnou ještě lehce štiplavou složkou. Druhá fáze uhlazenější - nejdelší doba působení, meruňka, broskev, khaki a náznak opuncie, lehounce vegetální travnatý podtext, pozůstatek slabé kořeněné složky. Třetí fáze je závěr, kde působí jen meruňka a broskev s tabákovitým základem a pouze lehkou kořeněnou složkou, tuto fázi si nejvíce vychutnají ti, kterým chutnají uhlazenější shengy. Dobu doznívání v ideálních podmínkách počítám i přes půl hodiny, pokud si po těchto silných nálevech nic nedám, je možno až ke 45 minutám, nádherný plný ovocno-tabákovitý tón na patře a vzadu na jazyku i v krku působí lehce štiplavá složka neskutečně dlouho. Enormně povzbudivý nálev, čaj díky kterému bleskurychle vytráví. Mírně ochlazující účinek.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava
    Yixing konvička 100ml, 7g listu, předehřev nádobí - velice intenzivní vůně - základová tabákovitá vůně spolu s těžší švestkovou vonnou složkou, tabák s těžšími dřevitými lehce kořeněnými prvky zcela dominují.

    0.nálev 100°C - oplachovací nálev, dva oddělené, nepoškozené kusy z hnízda propařené v předehřevu a přelité oplachem.

    1.nálev 100°C/20s - tmavě žlutý nálev, vůně evokuje dřeviny, tabák a lehce avokádo s přezrálou broskví. Chuť mírná, lehce tabáková, start s náznakem svíravosti, švestkovo kafrová složka, prvky ušlechtilých dřev, prvky mahagonu s kořeněnou složkou evokující africké dřeviny. Již tento první nálev je výrazný, chuťově plný, chuť poměrně jednotvárná, tabáková s hutnou těžší složkou, místy problesknou, hlavně v závěru, švestkové prvky, náznak broskve. Dochuť již nyní dlouhá, cukernější oproti chuti samotné, kontrast těžké tabákovitosti s švestkami a avokádem. Zajímavý první nálev, posun oproti tasterové přípravě - zhutnění - rozdíl 2 roky v přípravách. Zajímavá je nenucená, ale nesmírně chutná kořeněná složka spjatá s dřevitými prvky v pozadí.

    2-3.nálev 100°C/okamžité slévání - již dle ještě tmavší žlutavé barvy a výraznější tabákové vůně je znát, že tento nálev bude silný, i přes okamžité slévání. Lehce svíravý start - je nutné opravdu dodržet okamžité slévání - tabákovitá základní složka, "komplexnější tabák", tzn. procítěnější, pestřejší kořeněné složky, švestka, přímo pohádkové dřevité pestré prvky, náznak papáji, která rychle mizí, v závěru náznak avokáda s primární švestkou a tabákové podpory po celou dobu průběhu chutě. Doslova motivující, povzbuzující čaj, dodá energii k jakékoliv činnosti, startuje přemýšlení - pokud bych měl přirovnat požitek z druhého nálevu, tak k obrazu rozšiřujících se zorniček. Dochuť předlouhá, cukerná s švestkovým těžkým působením, tabáková složka v jedné rovině, mocné dřevité podtexty, hutné mahagonové prvky s kořenou složkou. V třetím nálevu náznaky kafru v chuti, zvýraznění papáji, vyloženě ty pepřové podtóny v kořeněných složkách. Postupné slábnutí dochutě, základ mírně povolí z tabákovitosti a švestka je spojená s avokádem, dozvuk přes půl hodiny. Příjemné a energizující nálevy. Pozor na sílu - pokud se dostaví nevolnost, okamžitě zajíst sladkým, sušeným ovocem. Popíjet po jídle.

    4-6.nálev 100°C/30/40/50s - bez kompromisů nejlepší nálevy, čtvrtý až šestý nálev je nejpestřejší, konstantní dávka silných výrazných prvků tabáku, papáji a švestek, mírně hrubý základ, lehká svíravost. Dřevité ušlechtilé tóny jsou potlačeny ovocnými těžkými prvky, pozůstatky se mírně poodryjí v závěru chutě. Dochuť dlouhá, nesmírně dlouhá, při pauze mezi nálevy vydrží nahořklá tabáková složka s švestkami na patře až k hodině. v šestém nálevu mírné uvolnění nálevu, zeslabení papáji, opět návrat k avokádu, lehce prokukují nazpátek i dřevité mahagonové prvky. Více sladký nálev, hořkost v postupu nálevů ustupuje a zůstává sladká složka vlastní ovocným prvkům. Švestka je v šestém nálevu mírně výraznější oproti tabákovitým prvkům.

    7-9.nálev 100°C/70/100s - Mírnější nálev, tabák není již tak výrazný, tělo není svíravé, v podstatě se v těchto nálevech jedná o obyčejný pu-erh, nemá již to silné gró, které mě tak fascinuje. Ale přiznejme si - v sedmém nálevu oslabení - to je velmi dobré. Základ je hořko-sladký, tabák je na stejné úrovni jako švestka, lehké avokádové podtexty s dřevitými složkami, náznak mahagonu. Kořeněná složka v útlumu, stále plný a silný nálev, ale není tak energizující, nepřekypuje prvky. V závěru chutě je slabě cítit papája, v devátém nálevu již bez této složky. Plusem je, že v celku není cítit travnatost, to svědčí o posunu při archivaci. Plynulý přechod na dochuť, v sedmém nálevu ještě mírná svíravá složka, dále již čistý přechod. V dochuti dominuje sušená švestka s náznakem meruňky a avokáda, lehký kořeněný podtext s tabákem a ušlechtilým dřevem. I přes slabší působení je až do devátého nálevu celek plný a chuťově příjemný, doba zrání se projevila velmi pozitivně. Osmý a devátý nálev je v dochuti v samém závěru velmi výrazně cítit po sušené meruňce, výrazná a realistická složka.

    10-11.nálev 100°C/180/250+s - Je to až s podivem, ale nálevy jsou ve stejném charakteru, jako set slévání popsaný výše - stále tmavá barva, stále stejný plný charakter. Dvanáctý nálev si dělám jako poslední a na druhý den zchladlý na ráno s vitamíny jako start do práce. Důležité je udržovat stále vroucí vodu při zalévání.
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list obsahuje mnoho lámaných listů, vesměs jsou v celku listy alespoň drobně lámané, místy narazíme na nepoškozený velký list. V celku je mnoho větviček a stonků. Drobnější celek i při oddělení dvou větších kusů z hnízda.
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Skvělý kup, osmiletý tahoun, v porovnání s mladšími hnízdy velice dobrý čaj, plný, celková chuť v poměru s cenou více než uspokojivá, pouze někomu nemusí sedět velmi hutná a silná základová složka. Tento konkrétní čaj dodává enormní energii, vhodné před učením, před sportovními výkony :-) Ve skvělém prostředí jsem tento čaj archivoval několik let, a rozhodně se posunul, ze začátku byl hrubší a tóny ne tak výrazné, nyní je hutný, plný, cukernější a vzhledem k síle i vcelku vyvážený. Takto by měl vypadat (alespoň pro mě) typický Xiaguan. Povzbudivé, nesmírně výrazné tóny od tohoto čaje očekávám a je mi jedno, jestli je svíravější celek - to základové Qi je božské.

    Cena: 12 dolarů / 5 tuo - 500g

    Prodejce: Yunnan Sourcing