Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2008 Ximeng Zi Ya Cha Raw


Vložil Tomáš Klouda 24.12.2012, autor Tomáš Klouda


Na Štědrý den jsem si pro vás připravil oblíbený koláč, chuťovka pro takové mimořádnější popíjení, když nevím co si dát, tento je jistotou. Přeji pohodové svátky a bohatého čajového ježíška :-)
nadobi
list
//foto prodejce.
This purple-bud (ZiYa,??) puerh cake is made from purple varietal arbor tea trees from Ximeng county - southwest Yunnan where the Wa Nationality lives in the southern deep mountains. This tea is called three color tea. Fresh buds are purple, dried tea is dark and shiny and the infused tea leaves are green. This cake is made not only from buds, but have leaves and buds. The aroma of this tea is high floral-fruity aroma, and honey fragrance.

Manufacturer : Lancang Tea Factory
Production date : 05/05/2008
Weight : 357g
list
nadobi
Suchý list poměrně dost tmavý, tmavě zeleno-hnědo-šedý. List se zdá být nelámaný, menší velikosti. Vůně pouze lehce tabákovitá, primární složka medového základu s ovocnými sladkými základovými prvky. Lisování odhadem dle vzorku středně pevné.
nadobi
nadobi
nadobi
Vícenálevovávová příprava:
100ml yixing konvička, 8g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí - minimální tabákovitost, medové základové složky s broskvovým sladkým tělem. Intenzivní vůně s lehce kořeněným dřevitým podtónem.

0.oplachovací nálev - zajímavý medovo-dřevitý kořeněný odér.

1.nálev 95°C/25s - zlatá barva nálevu. Vůně nálevu medová s lehkými kořeněnými prvky, velmi sladký základ. Heboučký sladký základ, bez jakékoliv svíravé složky, minimální tabákovitost. Velmi sladké tělo, medový základ ve spojení s velmi slabou květinovou chutí, pozadí s decentní neagresivní kořeněnou složkou v pozadí, velmi slabé dřevité složky. Intenzivní meruňková chuť, věrně zpobodněná. Sládnoucí tělo, závěr jako měkká přezrálá meruňka. Hebká a poměrně jednoduchá, hutná výrazná chuť. Aftertaste již v tomto nálevu relativně dlouhý, tabákovitá složka i zde minimální, pouze na startu, medové základové složky, s výraznějšími tóny květin, meruňkové hutné prvky, místy až cukernaté tóny (třtinový cukr). Jemný, chutný a pestrý dozvuk. Závěr květinovo-medový, velmi sladký základ.

2.nálev 95°C/10s - nepatrně tmavší nálev, zlato-žluto-hnědé barvy. Vůně omamná, medová s květovými prvky. Chuť jemná a nesmírně plná, komplexní nálev. Základ tvoří ovocno-medové složky, sloučenina meruňkovo-medových chutí, na začátku chutě převažuje medová složka s velmi výraznou chutí květin, lehce vegetální travnatý podtón. Závěr naopak více po třtinovém cukru a meruňce. Střídání výrazností, vše vyvážené, velmi jemné, a hlavně výrazné. Zůstala lehoučce kořeněná složka v pozadí s decentními zapadlými tóny dřevin - borovice. Kombinace medu a lehkých dřevitých prvků nesmírně zajímavá, v závěru evokuje lesní med, v drtivé většině však díky květinovým prvkům připomíná luční med s třtnovým cukrem. Dozvuk kulatý, velmi dlouhý, intenzivních pestrých prvků. Fascinující výraznost a jemnost v jednom, výrazné tóny lučního medu na startu, rychle se dorovnává meruňková složka, chutě kopírují svoji výraznost, jakoby se proti sobě otáčely ve šroubovici v jednom spletenci chutí. Vynikající naprosto vyladěné tělo. Závěr medový s květinovými složkami v pozadí, velmi sladké tělo, složky třtinového cukru. Hebké chuťové aspekty jsou cítit desítky minut po vypití.

3.nálev 95°C/15s - totožný plný nálev, jako v předchozím případě. Bylo použito větší množství listu, již jsem měl tento čaj otipovaný z tasteru, tedy jsem věděl, že pro jemnou chuť mohu použít větší množství listu bez obav hrubšího celku.

4.nálev 95°C/30s - opět tmavší nálev, stále zlato-hnědý. Drobné pozměnění složek v celku. V minulosti jsem měl med z jedlových květů - přesně takovýto med cítím v tomto nálevu, jemnější celek, vytříbené chuťové složky, jemné květinové prvky, ovocné složky ustupují do pozadí, meruňka s náznakem citrusu s lehce pozměněnou kořenou složkou - tím věrněji jsou citrusové prvky v pozadí zpodobněny. Hutný nálev dlouhého chuťového průběhu. Dozvuk extrémně dlouhý a sladký, lehce štiplavé složky po květinách a kořeněných prvcích s citrusovými složkami v pozadí. Medový základ, opět s tóny jedlových květů, lehká meruňková vedlejší (o stupeň méně výrazná oproti medu) složka s citrusovým podtónem. Závěr čiště medový s květovými složkami - lesní med.

5.nálev 95°C/50s - konstantní nálev medového základu, menší výraznost kořeněných citrusových prvků, více zapadlé v pozadí, meruňková vedlejší složka stále sladká, chutná, v minulém nálevu nebyla příliš znát chuť třtinového cukru, nyní se opět probojovala do popředí spolu s meruňkovou vedlejší složkou. Medové složky stále drží svůj květinový charakter, stále mi věrně připomínají tóny medu z jedlových květů.Dochuť stále enormně dlouhá, zdá se mi i o chlup sladší, medové tóny s květovými složkami tvoří základ, vedlejší meruňkové složky s opravdu nepatrnými citrusovými prvky a jemnou kořeněnou složkou. Oproti minulému nálevu hladší průběh, velmi jemný nálev vyžadující naprostou absenci pachutí v ústech pro vychutnání skvělého celku.

6.nálev 95°C/110+s – lehký pokles pestrosti prvků, zůstává medová složka s nepatrně méně pestrými květinovými prvky, zvýraznila se lehká vegetální složka v pozadí, meruňkové složky méně výrazné, citrusové chuťové prvky zcela pryč. V závěru tóny třtinového cukru. Stále hutný výrazný nálev jednodušších složek. Aftertaste dlouhý, ale také jednodušší, zůstává medová složka s tóny květin, řekl bych, že zůstala v dochuti pouze ona chuť jedle. Zajímavý vedlejší tón, kde se zvýraznila travnatá složka v těsném spojení s meruňkovou chutí. Tóny třtinového cukru a medových prvků v závěru, dozvuk není již tak oslnivě dlouhý, ale jemný a zajímavý.

7.nálev 95°C/160+s - totožný nálev, jako v předchozím případě, jemnější celek, ale stále hutný, sladký a chutný.

8.nálev 95°C/280+s - výrazné oslabení chuťových prvků nálev zůstává pouze květový s menší výrazností medu, travnatá lehká složka v pozadí a meruňková chuť, která se s postupem času zvýrazňuje, v závěru chutě nejvýraznější - s vedlejší složkou květin. Dozvuk středně dlouhý, květinový s jemnou medovou složkou, meruňková složka po celou dobu v pozadí, závěr čistě květinový s třtinovým cukrem. Nepříliš atraktivní, ale jemný nálev, nevšední tóny. Lehčí základ, chutného základu.

9.nálev 95°C/350+s - louhováno velmi dlouho, cca přes hodinu, chuťově se dostal cca k výraznosti 7. nálevu, stále dlouhý dozvuk, jemný nálev, list vydal vše co v něm bylo - a že skrýval opravdový poklad. :-)
nadobi
nadobi
Mokrý list hezkého vzhledu, list tmavší, stále voní sladkou medovou vůní. množství tipsů i celých dlouhých jednolistů, přiměřené množství větviček.
list
nadobi
nadobi
Závěr: I přes to, že se jedná o "fialový" puerh, není zde přítomná typická výraznější hořkost - právě naopak, celek je hedvábně jemný se sladkým tělem. Hlavní výhodou je, že přelouhování se negativně nepodepíše na celku, jednou jsem nechal louhovat 4. nálev omylem asi 5 minut a vcelku nic se nestalo - výraznější medové tony se štiplavějšími citrus. složkami, ale celek zůstal stále pitelný, jemný - skvělá vlastnost. Vynikající puerh, který bych se nebál nakoupit pro dlouhodobější uchovávání.

Cena: 12 dolarů/ 357g

Prodejce: Chawangshop