Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2009 Tian Yuan Bu Lang Green Cake Raw Pu-erh tea 250g

  • Vložil Tomáš Klouda 17.5.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Composed of early spring tea picked from established plantation tea bushes in the Bu Lang mountain range in the southern part of Menghai county. True to its Bu Lang origins this tea is packed with vegetal green intensity with lots of cha qi too! This tea cake under the light of the sun is whitish due to the leaves being covered in whitish hairs! The brewed leaves are not wilted (due to late sha qing) nor were they over processed during the sha qing process (lit. kill green process). A hand-processed tea that will age with complexity!
    Flavors: Bitter, Camphor, Medicinal, Sweet, Tobacco.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Koláč pevně lisován. V popisku je zmíněno ruční zpracování, možná listu, o zalisování pomocí kamenů bych skoro pochyboval, koláč je skutečně pevný, ale budeme věřit výrobci. Suchý list je spíše drobný, místy je vidět stříbřitý list, pestrobarevný list s tmavě zelenou, šedou, stříbřitou a hnědavou barvou. Vůně lehounce tabáková s ovocnou sladkostí.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    250ml yixing konvička, 9g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí, nultý oplachovací nálev.
    Celkem nálevů: 8
    Zaléváno vroucí vodou.
    Doby louhování: 35s/25s/20s/40s/70s/120s/190s/250s+
    Nahřátý list: hořko-sladká, tabákovo-ovocná s kabkou bylin v pozadí.
    Vůně nálevu: minimální tabíkový nádech, ovocná složka po bílých čerstvých hroznech a lehká dřevitost. Spíše nasládlá vůně.
    Barva nálevu: světlejší žlutavá, postupem nálevů jde do tmavší až zlatavé. Drobné zlomky na dně misky, doporučuji sítko.
    Chuť: zpočátku lehký nálev s medovo-ovocným základem, minimální tabáček, který lehounce okoření pozadí. Kulaťoučká hladká chuť, v počátcích žádná síla, žádné Cha qi, pouze chutná kompozice s primárními tóny hroznů a kapičkou medu, hrozny jsou cítit spíše v závěru včetně stopy po peckách (dřevinky, peckoviny). Druhý nálev dává již sytější barvu nálevu i chuťově je celek zajímavější, výraznější stopa medu, hrozen lehce zapadl, objevují se i angreštové složky, mmísty probleskne meruňka, obzvláště v třetím nálevu. Příjemný průběh chutí s postupem nálevů, poměrně vydatné a silné nálevy, ale není to žádný hrubý kus, oceňuji jeho balanc, je to ideal na běžné popíjení. Od šestého nálevu je celek podstatně méně komplexní, omezení na neurčitou ovocnost a lehkou dřevitost, takto pokračuje až do koncového osmého nálevu, příjemný nálev, místy lehce vegetální problesky, které se v posledních nálevech posloupně prohlubují až k zelenému čaji. Silnější lisování nejspíš nedovolilo listu příliš rychle zrát - IMHO.
    Dochuť: zpočátku středně dlouhá, později od třetího nálevu velmi dlouhá, jako v chuti nacházím zpočátku prvky ovocné, po hroznech s lehkou peckovinou a náznakem tabáčku. Hezký balanc sladké a nahořklé chutě. Druhý nálev otevírá pestřejší ovocíčko, mírně štiplavé projevy vzadu v krku po polknutí, ale nic hrubého, nesnesitelného. Po polknutí prvky pomaličku sládnou, po cca 5 minutách je přítomná pouze sladká složka s náznakem tabáku. Od sedmého nálevu je dochuť opět středně dlouhá, ale vydatná, ovocná neurčitá složka a dřevinky s náznakem travin/tabáku.

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list tamvší zelené barvy, převažují jednolisty, v celku lze najít hezké kvalitní tipsy, žádný extra podíl, ale stačí. List je drobnější, místy stonky :-)
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: v roce 2011 7,2 dolarů/250g

    Prodejce: Yunnan Sourcing