Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2009 Yunnan Sourcing Mang Fei


28.11.2011

list
list
list
První sběr z jara 2009 z Yong De.
Březen 2009 sběr, Listopad 2009 lisování
Váha: 357 gramů lisovaný koláč (celé balení obsahuje 7 koláčů)
Produkce Yunnan Sourcing Tea Company - Scott Wilson
list
Popis prodejce:
"We have been selling and enjoying Mang Fei mountain teas since 2006, so we decided to use premium quality first flush spring leaves from Mang Fei mountain and press our own cakes. This tea cake titled simply "Mang Fei" (??) is made entirely from March 2009 picked tea leaves! They were picked at an early stage of growth and are typically 1 leaf to 1 bud and 2 leaf to 1 bud sets! The brewed tea is fresh and vegetal with some flower notes! The cha qi is stimulating and cooling! This a great Yong De tea that has alot of intensity for long-term aging!"
list
Suchý list úshledný, středně dlouhý, lisování středně silné, porcování velice snadné. List s výraznou, ale jemnou tabákovou vůní s nepatrnými těžšími vonnými složkami.
list
Příprava:
Yixing konvička 120ml/6g, předehřev nádobí (napařený list se rozvoní delikátní tabákovou vůní a lehkými ovocnými tóny - nezralé lesní ovoce - ostružina) + nultý oplach. nálev (zde jsou vonné složky listu kulatější, jemné, vůně po plně zralém ovoci).
list
1.nálev 95°C/20s - světlounký žlutavý nálev s velmi jemnou takřka smetanovou vůní, lehkou tabákovitostí a s vedlejšími ovocnými vonnými podtóny. Samotná chuť je sametově jemná, počáteční chuť je decentní tabáková, která rychle vyklízí scénu a přechází do pozadí, nastupuje výrazná ovocná složka, postupně hodně sládnoucí. Ovocná složka evokuje lesní ovoce (plně zralá ostružina - samozřejmě bez její typické agresivity - v propojení s borůvkou, která později sílý) a je zde cítit i poměrně výrazná chuť sušených meruněk - k tomuto dojmu přispívá i celkově sladké tělo nálevu. Celkově jemný nálev s nepatrně kořeněnými podtóny působí uklidňujícím dojmem. V závěru chutě se kořeněné složky zvýrazní a s lesním ovocem tak tvoří velmi příjemnou dvojici. Aftertaste plný jemné vytříbené chuti, počáteční jemná tabákovitost na jazyku, postupně slábnoucí, velice výrazná ovocná složka na patře, dlouhotrvající doznívání. Nejintenzivnější je borůvkovo-meruňková složka. Lehce doznívající kořeněná složka která se objevuje v koncovce působí povzbudivě, zahřívací efekt.

2.nálev 95°C/5s - tmavší žlutavý nálev. Počáteční tabákovitá složka je výraznější, v pozadí lehounce kouřová nerušivá složka (minulý rok byla větší - čaj se usadil), celkově říznější a plnější nálev, než v předchozím případě. Ovocné složky složitější, zpočátku komplexní, později se rozkládají do výrazných tónů sušené meruňky a v závěru do těžknoucího lesního ovoce (samotná borůvka/ostružina lze jen stěží identifikovat) - v samém koncic chutě téměř povidlovitá složka prosycena meruňkami. V závěru chutí je cítit slabá smetanová koncovka spolu s ovocnými tóny. Dozvuk převelice dlouhý, meruňková plná chuť po celých ústech ve spojení s jemnou tabákovitostí. Po celou dobu je chuť i dochuť spojena se sladko-kořeněným tělem, povzbudivá chuť.

3.nálev 95°C/10s - konstantní nálev s vynikající jemnou a zároveň říznou chutí. Ovocné složky se mírně mění, ovšem pouze pořadí jejich střídání v chuti samotné. Méně sladký charakter, objevuje se nepatrně nahořklá složka spolu s kořeněnými prvky. Aftertaste opět nesmírně dlouhý, komplexní, kulatější, ovocné tóny příjemnějších přirozenějších tónů. Opět je cítit výrauněji borůvka v závěru na patře. V dochuti zde působí spíše jako early spring zelené čaje (což stále dokazuje jeho mládí), než puer - svěží ovocné složky.

4.nálev 95°C/20s - Konstantní barva nálevu, chuť se ovšem transformovala na jemnější podobu, plné ovocné spletité složky, kouřovost není ani stopově znát, tabákovistost hodně v pozadí. Kořeněná složka znatelně slabší. Dochuť stále enormně dlouhá, příjemnější ovocné složky, svěží evokující čerstvé zelené čaje, jemné ovocné tóny, lesní ovoce je v pozadí chutí. Ovocnost se stala neurčitou komplexní složkou, kterou tvoří soubor vícero prvků - meruňková složka, slabě broskev a další.

5.nálev 95°C/35s - mírnější nálev, stále komplexní, ale výrazností je slabší - působí vyváženějším dojmem. Ovocné složky beze změny, svěží plně zralé. Přechody mezi tóny nejsou výrazné, chuť působí spíš jako celek. Dozvuk zaznamenal také oslabení výraznosti, ale stále si zachovává dlouhý požitek z ovocných chutí.

6.nálev 95°C/50s - opětovné oslabení, zde již i v chuti, méně komplexní nálev, tabákovitost již není vůbec přítomná, kořeněná složka jen lehce, převládá hořkosladké tělo nálevu s ovocnými tóny, které nelze příliš identifikovat. Aftertaste středně dlouhý, chutě pouze ovocné, ale stále plné.

7.nálev 95°C/110s - výrazné celkově oslabení chuťových složek, výraznost přibližně stejná jako v minulém nálevu, ale samotná chuť se omezila do ovocných již jen málo pestrých složek. Nálev ještě "zkrášluje" slaboulinká kořeněná složka. V závěru chutě slabá natrpklost - delší louhování. Dozvuk příjemný, nenáročný, ovocný, středně dlouhý.

8.nálev 95°C/250s - příjemný finální nálev s jemnými ovocnými tóny, lehce svíravá koncovka (dlouhé louhování). Je to chuťově prakticky pouze zelený čaj. Dochuť krátká ovocná.
list
list
Vylouhovaný list působí velice dobrým dojmem, nalezneme jak kvalitní tipsy, celé mladé drobné lístky, tak i přijatelné množství zlomků.
list
list
Závěr: Střední kvalitativní třída pueru, příznivá cena a v jejím poměru velice obstojné chutě. Dovoluji si zveřejnit i zkušenost se zráním - tento koláč jsem popíjel začátkem roku 2010, nyní po roce je zhodnocení jasně zřetelné, složky se usadily, staly se příjemnějšími a uhlazenějšími - čaj má podle mě i do budoucna potenciál k dalšímu zhodnocení, dalšímu zjemnění chutí a zvýraznění lesního ovoce. Tento koláč je v ČR poměrně rozšířený a i když je zatím stále mladý, stojí za nákup. Za sebe musím říci, že jsem si na tomto čaji pokaždé pochutnal.

Prodejce/Dovozce: Yunnan Sourcing (později mi vzorek daroval Jakub Tomek - odleželejší kus - srovnání s čerstvým)

Cena na YS: 16 dolarů/cca 357g