Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2010 Jinfu TF Qiaomu High Grade Mini Tuo Cha Raw

  • Vložil Tomáš Klouda 18.8.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    //foto od prodejce
    nadobi
    Info od prodejce:
    This is the highest grade mini tuocha, blend of 2010 Jingmai, Simao and Menghai spring material. Absolutely not tea leaf sweepings, inside and outside material is the same good quality. This blend of three tea areas is very balanced, the liquor is pure yellow with nice fragrance, taste is powerful and stimulation with quickly huigan. Mini Tuo is very good and appropriate packaging for trip. One tuo is about 6.5g
    Manufacturer : Jinfu Tea Factory
    Production date : 2010
    Weight : 100g
    nadobi
    nadobi
    Suchý list na pohled pevně slisovaný v hnízdečku, ale vzhledem k rychlosti rozpadu listu v konvičce bych řekl, že je lisování středně silné. List je hezký, tmavší, ale celkově pestrobarevný. Na hnízdečku jsou vidět nepoškozené celé listy, poměrně hojné stříbřité tipsíky, úhledný minipuer. Vůně tabákovitá s náznakem travnatosti, příjemná ovocná složka v pozadí.
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava
    Kyusu 500ml, 6,5g listu, 5min louhování, 95°C horká voda.
    Vůně nálevu: báječná plná vůně sladko-nahořklého charakteru.
    Barva nálevu: tmavě oranžový nálev s odstíny žluté. Zanedbatelný počet zlomků na dně misky.
    Chuť: hrubší lehce svíravý základ, sladko-nahořklé tóny, základ je kořeněný s tabákovo-ovocným tělem. Plody exotického ovoce s broskví v pozadí, dominuje papája, náznakem procitá mango. Nálev má říz a sílu, každým douškem dodává energii. Později se v pozadí tvoří olejnaté tóny a náznak bylinných prvků, v základu povoluje lehká svíravost a celek je tak uhlazenější ale stále plný. Ustoupením tabákové složky v závěru se rozvine příjemná ovocná chuť, papája s kořeněnými prvky a s broskví.
    Dochuť: dlouhá dochuť, slabounká svíravost, nahořklé pozadí, konstrast se sladkou v základu, po polknutí je cítit lehounká tabákovitost, krásně se střídá a uvolňuje ovocná složka, méně výrazná papája, komplexní celek ovoce, bylin a olejnatých prvků v pozadí. Náznak travin prokukuje z pozadí. Později se probouzí vegetální pozadí, traviny a byliny s krásným olejnatým "povlakem" na jazyku, v průběhu doznívání je cítit dominující broskev a v pozadí mango a papája. Samotný závěr tabákový s broskvovou koncovkou v pozadí, travnatost jen lehounká.
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 100ml, 6,5g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí

    0.oplachovací nálev

    1.nálev 95°C/30s - žlutavý nálev s malým množstvím kalu a zlomků. I přes delší louhování je tento první nálev v chuti poměrně tenký, omezené chuťové vlastnosti, prakticky žádné cha qi, slabé mírně povzbudivé travnaté složky s tabákovitým podtextem. Zde není co popisovat, konstantní průběh chuti a dochuť relativně krátká, travnato tabáková s náznakem vegetálních prvků - byliny a traviny.

    2.nálev 95°C/25s - plnější tělo, pestřejší lehce kořeněná tabákovitá složka, i přes výraznější tělo oceňuji kulatý celek - bez svíravých prvků. Náznak ovocných tónů - ne zcela zralé ovoce - náznak švestky a až peckovité složky meruňky/švestky. Dochuť plnější, středně dlouhá až dlouhá, z chuťového hlediska jasně omezené hranice, nejvýraznější travnatost s výraznou tabákovitostí, lehce vegetální složky v pozadí, pouhý náznak ovoce. Závěr čistě travnatý s nádechem tabáku. Osobně mi tento kus nepřináší valné povzbuzující účinky, z chuťového hlediska taktéž neuspokojuje mé chuťové pohárky, na můj vkus málo komplexní tělo.

    3.nálev 95°C/40s - již téměř zcela rozpadlá tuocha, list má poměrně dost zlomků, ale příjemný je i velký podíl nepoškozených velkých listů. Co do chuti, dosti obdobný nálev, jako v předchozím případě, lehounce výraznější složky, ale základ zůstává stejně jednoduchým, nerozvětvený.

    4.nálev 95°C/60s - konstantní, sice vcelku plné chuťové složky, opět obdobné, jako v předchozích dvou nálevech. V celku je dosti znát jednotlivý charakter použitých listů, Simao dává zcela specifický vegetální travnatý nádech celku, Jingmai oslazuje a lehce zušlechťuje prvky - náznaky ovoce meruňky a primárně švestky a Menghai zcela jasně dává specifickou tabákovitou složku v podtextu - IMHO to takto vidím. Dochuť se trochu ztenčuje, kratší docba doznívání, ale stále plná a relativně dlouhá.

    5.nálev 95°C/120s - Výrazný pokles výraznosti prvků, pozlátka ve formě ovoce se vytratila, zůstátá vegetální travnato-bylinný charakter s lehkou tabákovitou složkou, decentní náznak kořeněných prvků, hořkost vyvážená se sladkou složkou, kulatý ač ne příliš komplexní celek. Dochuť středně dlouhá, travnato-bylinná s tabákovými nuancemi.

    6.nálev 95°C/250+s – šíthlé tělo čaje, pouze jedna dvě primární složky bez valného života, travnatost s lehounkou tabákovitostí, sladké tělo s minimální nahořklostí, dochuť mizivá.
    nadobi
    Mokrý list vesměs alespoň trochu lámaný, větší odlomky listů, hojně však překvapí nepoškozený celý velký list. Tmavší zelená barva, výrazně pilovité listy.
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Vícenálevová příprava nedosahuje zdaleka kvalit a účinků jako při jednonálevu. Jednonálev poskytuje plný a uspokojivý výsledek, když přehlédnu svíravější tělo, celek mi vyloženě chutnal. Opravdový základ a cenově dostupný kousek pro rychlé přípravy. Na rychlé pracovní podmínky je tato minituocha přímo ideální - termohrnek 500ml jednonálev super.

    Cena: $2,5 /100g

    Prodejce: Chawangshop