Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Gruzie Antuaneta Fall 2010


28.3.2011


Gruzínský černý čaj pocházející z manufaktury - jedná se o směs vyrobenou z čajových lístků sesbíraných v okolí Kvenobani. Je to čaj s lidskou tváří, osobní citlivý přístup pěstitelů se odráží na výsledném čaji. Podzimní sběr probíhá v Gruzii později, do ČR se proto dostal až 9.12.2010.

Po otevření ALU sáčku jsem byl omámen čerstvou těžkou ovocnou vůní. Svěžest již z pachů tohoto čaje dokazuje nedávný sběr.

List je na zdejší poměry (dostupné gruzie) velmi slušný, převážně celistvý, obsahuje ovšem i zlomky a trochu prachu. Podlouhlé užší listy budí taktéž velice dobrý dojem. V porovnání s podzimní sklizní Zia a Ramiz je ale horší, ale tam se jedná o privátní ruční zpracování (o tom příště v degustaci Ramiz a Zia)


Příprava:

A) Konev 300ml/7g čaje/95°C horká voda, pouze jeden nálev. Důležité je, jako u všech čajů při této přípravě, promíchat jednotlivé vrstvy nálevu, např. čínskou jídelní hůlkou, u dna by byl nálev silnější. Čaj necháme 10 minut louhovat a buď slijeme do džbánku/slíváčku, nebo při postupném slévání promícháváme vrstvy.
Barva nálevu žluto-hnědá-téměř oranžová. Vůně je těžká ovocná s čokoládovitými prvky. Příjemný plný velmi sladký nálev s velice dlouhou samotnou chutí - ta je zpočátku svěží lehká ovocná, v základu příjemně nakyslá, postupně přecházející do tmavších prvků - do těžších ovocných prvků propojených s výraznou chutí čokolády (opravdu jakobych jedl hořkou čokoládu). Svěží čerstvá chuť čaje působí velice osvěžujícím efektem. Aftertaste (dochuť) taktéž velmi dlouhý, lehce ovocný postupně těžknoucí do tmavších tónů protkaných čokoládovitými prvky, které jsou cítit jak na jazyku, tak na patře, velmi dlouho po vypití čaje.




B) Příprava v gaiwanu - pro tento silný svěží čaj je vhodná i příprava v gaiwanu.
Gaiwan 100ml/5g čaje, předehřev nádobí - mnohem lépe vnímáme vůni, než v přípravě v konvičce.

1.nálev - 100°C/30s - Jiskrná oranžovo-červená barva nálevu. Plný nálev bez jakékoliv negativní složky, základová nakyslost obsažená při přípravě v konvičce zde není takřka cítit, ovocné složky začínají na lehkém začátku a rychle těžknou, přechází do hutné čokoládovité chuti protkané těžkými ovocnými složkami. Dozvuk velice dlouhý a hlavně plný, komplexní. Začáteční ovocnost na jazyku přechází do neuvěřitelně výrazné čokoládovité chutě, jejíž největší výraznost najdeme na patře, prolíná se ale po celých ústech. Dochuť doznívá řádově v minutách (až 10 minut).

2.nálev - 100°C/40s - Sléváno dle barvy, která je jako v předchozím nálevu (napočítáno 40s). Vyváženější nálev, srovnání jednotlivých tónu na stejnou výraznost, čokoládovitá složka mírnější, tvoří perfektní souhru s ovocnou chutí, netypická chuť. Aftertaste vyváženější, přibližně stejně dlouhý, ovocná složka více výrazná, vynikající kombinace chuťových tónů prolínajících se na jazyku. Čokoládovitá složka ke konci slábne a navrací se ovocná lehká dochuť - Chuť jako po vypití vody z kompotu broskví!

3.nálev - 100°C/60s - světlejší barva nálevu, chuť výrazně slabší výraznosti, převažuje ovocná složka doplněná lehkými tmavými tóny se zbytkem čokoládovitosti. Dozvuk podstatně kratší, příjemného ovocného charakteru a s náznakem čokoládovitých prvků.

4.nálev - 100°C/300s - tímto louhováním jsme dostali z čaje vše co ještě obsahoval. Dlouhé louhování se kupodivu nepromítlo na negativních prvcích, příjemný poslední nálev s ovocnými prvky, ovšem vůbec ne vodový, jednoduchý, příjemný. Dochuť krátká, ovocná.

Vylouhovaný list vypadá velice uspokojivě, velké množství celých užších delších jednolistů a nebo lehce potrhané jednolisty, zlomků minimum.



Závěr: V poměru cena/výkon je to pro mě jeden z favoritů pro letošní každodenní popíjení. List, svěžest a dlouhotrvající chuť mi napravily mínění o gruzínském čaji. Nesrovnatelné zážitky oproti broken třídami běžně prodávanými - do budoucna bych rád udělal srovnání. Podobné čokoládovité složky obsažené v tomto čaji jsem nalezl nedávno v červeném Golden Needle (ovšem v mnohokrát menší míře). Velice doporučuji.

Cena: 880,- / 1kg

Prodejce/dodavatel: Petr Sič - www.gruzie.tode.cz
(ze sympatií a pro podporu dovozu jsem tyto stránky stvořil - pro objektivitu prohlašuji, že nemám žádné obchodní spojení s tímto ani jiným prodejcem)