Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

DJ FF Thurbo 2010


2.6.2010


Suchý list kratší, převážně nelámaný, květinová vůně.


Připravováno v Gaiwanu. 4-5g čaje.

1.nálev - 100°C, 10-15s - specifická základní chuť i vůně je stejná jako všechny čaje z Darjeelingu, jednotlivé druhy z různých zahrad odlišuje kvalita listu, specifické tóny pro různé zahrady a výkyvy v chuti. Tento čaj se vyznačuje vyšší kořenitou chutí a jemnými květinovými tóny. Aftertaste slabý květinový.
2.nálev - 100°C, 20s - nálev podstatně tmavší žlutavé barvy, vůně omamnější. Květinovo-ovocná chuť s kořeněnými tóny dodává nálevu zvláštnost. Dozvuk středně dlouhý.
3.nálev - 100°C, 30s - nepatrně silnější nálev. Květinové tóny jsou nyní cítit nepatrně, více vystoupily ovocné tóny. Dochuť kratší ovocná slehkou příjemnou kořeněnou trpkostí.
4.nálev - 100°C, 45s - nálev lehce oslabil, převládá ovocná chuť, kořeněné tóny ustoupily, květivové téměř zmizely. Aftertaste však slabý ovocný.
5.nálev - 100°C, minuta - nálev opět posílil, převládají opět ovocné chutě, dochuť krátká.
6.nálev - 100°C, přes 2 minuty - nálev silnější, příjemně ovocný, při dlouhém louhování se dostalo z čaje vše co ještě zvývalo, tmavší barva a středně dlouhý aftertaste.



Tento čaj není špičkou darjeelingských zahrad, proto stojí podtatně méně než ty perfektní, přesto však svojí chutí mnohokrát vynahradí svou cenu. Oproti minulému roku je znát mírně lepší chuť. Tento čaj je výborný pro začátečníky v darjeelingských čajích a pro každodenní popíjení milovníků čajů z této oblasti.

Prodejce: Čajovna Kuba & Pařízek