Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

Shincha Fukamushi 2011


17.5.2011


Oblast: Kyoto, Uji region

Kultival: Saemidori

Sběr: 14-19. května 2011


Suchý list tmavě zelené barvy, listy nepravidelné velikosti, převažují drobnější části. Vůně velice intenzivní, svěží, travnatá.

Příprava:
Kyusu 100ml, 5g listu, předehřev nádobí - zde se projevila intenzivní síla, napařený list v předehřátém nádobí se rozvoněl mocnou vůní zaplňující celý prostor, výrazná, příjemná a svěží travnatá vůně prostoupená zajímavým sladkým základem.

1.nálev 65°C/20s - U tohoto čaje se mohou chytit letošní skeptici - má totiž světlou výraznou zelenou barvu :-) Travnatý základ je omamný, tvoří plnou složku prolínající se po celých ústech a pouze pomalu ustává. Tento čaj má sladko-nakyslý charakter, nakyslá chuť je cítit zpočátku po vypití, sladká složka sílí s odezníváním travnaté chutě a působí jako dojmem že jsme pozřeli cukrovinku. Dozvuk velmi dlouhý, travnatá plná osvěžující složka se sladkým charakterem a bylinnou koncovkou. Již po vypití tohoto nálevu je cítit síla tohoto čaje - silně povzbudivý účinek. (u tohoto nálevu jsem neodhadl charakter čaje, louhoval jsem déle a nálev byl opravdu hodně svíravý, nakyslý, chce to kratší časy louhování).

2.nálev 65°C/15s - výraznější počáteční nakyslost, která rychle mizí, travnatá chuť usedlejší, kulatější, velice svěží, sladší charakter, pomalejší přechod mezi travnatou a nasládlou bylinnou koncovkou. Aftertaste trávový, jednoduchý, ale nesmírně intenzivní a pozvolně zmírňující. Postupné sládnutí, skvělé vychutnávání, v závěru lehce nahořklá chuť, plnou krásnou chuť travnato-sladkou cítím víc jak půl hodiny po vypití.

3.nálev 65°C/30s - zmírnění nakyslé složky, travnatost méně pestrá, stále plné příjemné složky, hořkost v závěru chutě silnější. Dochuť sladko-hořká travnatá, plná, dlouhá.

4.nálev 75°C/50s - zvýšením teploty jsem zaznamenal lehké oživení nálevu, plná travnatá chuť s nahořklou příjemnou složkou a všudypřítomnou sladkou chutí jako základ. Dozvuk středně dlouhý poměrně plný, trávový, sladko-hořký.

5.nálev 75°C/150s - poslední mírný nálev příjemného travnatého nádechu a s výrazným sladkým základem a jemně hořkou koncovkou. Příjemný finální nálev za tímto svěžím čerstvým čajem.


Vylouhovaný list drobný, křehký, tvoří jakési "blátíčko", z listů jsem si upekl placku - viz. starší článek na e-čajovně. Skvělá chuť.

Na tento čaj jsem použil "kojeneckou vodu" prošlou varem a poté zchladlou na popisovanou teplotu.

Závěr: Velmi náročný čaj na přípravu, lze lehko přelouhovat, z krásných trávových tónů se lehko stane kyselý svíravý žabinec. Pokud se vychytá příprava, nezbývá než užít si skvělé zážitky z tohoto svěžího čerstvého čaje. Zajímavá je sladkost, která zůstává v puse po vypití, svěží čerstvé travnaté tóny jsou taktéž příjemným oživením vzpomínek na japonské čaje.

Prodejce: Hibiki-an

Cena: 25$US/80g