Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

2011 Tieguanyin Spring Qing Xiang (delicate fragrance)


Vložil Tomáš Klouda 21.1.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Info od prodejce:
Spring Tieguanyin is harvested around Li Xia (??,Start of Summer) and has the best overall quality, an excellent oolong from the tea garden in Xianghua village, Anxi County, Fujian province. The liquor is golden yellow with a very natural and delicate orchid aroma character, taste mellow and giving long and fresh fruity aftertaste.
Cultivar : Hong Xin Tie Guan Yin (?????)
Manufacturer : Zhengyunxiang Tea Factory
Production date : 05/2011
Weight : 50g
nadobi
Suchý list z větší části (6/10) světle zelený, zbytek listu tmavší zelené barvy. Listy rolované do nedomotaných kuliček. Velikost kuliček vesměs stejná, mimo zlomky samozřejmě. Vůně úchvatná, plná květinová, základ osmanthus s orchidejovou vůní - nektar orchidejí, výrazný citrusový podtón.
list
list
Příprava v tasteru
2g/100ml/3min, 85°C, předehřev nádobí.
Nahřátý list: intenzivní plná vůně, omamný květinový celek, orchidejová nektarová složka, lehce kořeněná vedlejší složka s nádechem osmanthusu, citrusové jemné pozadí. Nesmírně svěží jemná vůně.
Vůně nálevu: velmi výrazná, svěží květinová, lehce kořeněný podtón, primární tón orchidejí, zcela jemný tón květového nektaru, lehká nádech osmanthu, nepatrné citrusové prvky.
Barva nálevu: světlounce žlutavá barva nálevu.
Chuť: jemná hebká chuť, plný osvěžující květinový charakter, začátek chutě na orchidejových složkách, pomalý přechod na lehce kořeněné složky, přidávají se další květinové prvky, lehoučký osmanthus, zcela v pozadí chryzantéma. Lehké citrusové prvky se probouzejí v závěru chutě, lehoučce nakyslý tón za stálé sladké základové chutě.
Dochuť: dlouhá jemňounká dochuť, svěží sladký charakter, místy s lehce nykyslým pozadím, plné květové prvky. Nektarové složky orchidejí s opravdu slabou kořeněnou složkou, citrusové vedlejší prvky. Zvýrazňující se orchidejové tóny, dlouho po vypití skvělá květinová chuť s náznakem citronu.
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Yixing konvička 250ml, 8g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

1.nálev 85°C/35s – vynikající plný nálev, mnohem lepší, než při tasterové přípravě. Žluto-zelený čirý nálev, velmi světlý, minimum zlomků, lze připravovat bez sítka. Nádherná plná květinová chuť, zcela odzbrojující souhra jednotlivých prvků, od orchidejové složky, po nektarové prvky nejrůznějších květin, později je cítit osmanthus, a citrusové chutě v pozadí. Citron, pomeranč, probleskne v pestrém celku jen párkrát, i přesto je sladké tělo v lehce nakyslém nádechu v pozadí nesmírně živé, lehoučce kořeněné podtóny, celkově však jemný charakter. Dochuť velmi dlouhá, sladká, pestrá. Řádově desítky minut doznívání, vynikající květinové složky zůstávají dlouho po polknutí. Nektarové sladké složky orchidejí s lehoučkým nádechem citrusů v pozadí, decentní kořeněná květinová vedlejší složka. Později se promítají výrazněji na povrchu i ostatní prvky, lehoučce v pozadí chryzantéma, a magnolie! Závěr čistě orchidejový, chuť zůstává na jazyku a na patře dlouho.

2.nálev 85°C/30s – pronikavá hutnější květinová chuť, o něco méně výrazná kořeněná vedlejší složka, velmi jemný sladký charakter, lehce hořko-nakyslá vedlejší složka, nahořklá složka patří ke květinám s nektarovými tóny a nakyslá k citrusovému podtónu, nejvýraznějšímu v závěru chutě. Kořeněná složka je pouze doplňkem celku, který tak věrohodněni evokuje květiny, magnolie a orchidej. Kořeněná složka není vůbec agresivní, ne tak výrazná jako např. u thajských variet, jedná se o zcela typický charakter novodobé světlé TGY. Dochuť dlouhá, enormní výraznost a svěžest, po jednom doušku jakoby do člověka vteklo i jaro. Mocné sladké orchidejové prvky, postupně sladší tělo, až po nektarový závěr s citrusi v pozadí. Zpočátku lze cítit čerstvou dužinu pomeranče v pozadí chutí, v závěru však neagresivní složku citronu, pouze jako lehké vzdálené aroma. Pestrý živý nálev chutného celku.

3.nálev 85°C/50s – nálev spíše zelinkavé barvy, výraznější chuťové prvky, celkově sladší a nektarovitější prvky, prodloužení doby trvání u jednotlivých složek, komplexní tělo. Živé svěží citrusové vedlejší prvky. Závěr sladko-nakyslý s citrusovými podtóny (pomeranč) a orchidejovým nektarovým tělem. Aftertaste výraznější, taktéž sladší, doba doznívání dlouhá, přes 30min - dlouhé pauzy mezi nálevy pro doznívání vytříbených chutí. Start pomerančové vedlejší chutě s orchidejovými sladkými prvky, nektarové tělo, nálev hutnější, chuť jakoby stéla z patra k jazyku. Lehčí méně výrazné tóny magnolie, chryzantéma téměř zcela vymizela. Závěr květinový, orchidejový s lehkým citrusem v pozadí.

4.nálev 85°C/110s – zcela totožný nálev, jako v předchozím případě.

5.nálev 85°C/170s – žlutavý nálev, sice tmavší, než první, ale přeci jen světlejší. Úbytek pestrosti a výraznosti některých prvků, primární zůstává orchidejová, nyní velmi sladká složka, postupně přecházející až k nektarovým prvků orchideje. Vedlejší složky lehce citrusové, pomeranč mnohem méně častý a když už se objeví, méně výrazný. Citronový nádech, pouze aroma zachováno, nejvýraznější v závěru chutě. Ostatní prvky vymizely, celek je však jemný, stále svěží a vcelku i plný. Tato podoba mi připomíná nejvíce naše dostupné TGY - viz milcovská bohyně minulý rok - ordinérní nálev základních chuťových prvků. Dochuť středně dlouhá, mnohem sladší, květinovo-nektarové orchidejové prvky, už takřka neznatelně nahořklé, nebo nakyslé pozadí, zůstává hlavní sladká základová chuť. Lehce citrusové tóny v pozadí, závěr dochutě pak čišstý sladký orchidejový.

6.nálev 85°C/280s – kupodivu celekm plný nálev, ovšem jednoduchý, zůstala pouze květinová orchidejová složka s velmi slabou citronovou vedlejší složkou. Dozvuk krátký až středně dlouhý, opět sladšího charakteru, orchidejová jemná složka od počátku do konce, jednoduché tělo.
list
nadobi
Vylouhovaný list obsahuje převážně jednolisty, a potrhané půllisty, okraje tuhých žilkovatých lístků jsou pilovité, listy jsou zcela typické pro TGY. Barva listů světlejší zelená, velikost střední.
nadobi
nadobi
Závěr: světlá varianta TGY, velmi povedená souhra chutí, když už je tento čaj světlý a jemný, tak celou svou podstatou, což tento kus splňuje. Zcela odzbrojující svěží květinové prvky, takové jemné čaje mám rád. Uvolní a osvěží, ochlazující účinek. Osobně mi vyhovovala více příprava v yixingu, gaiwan sice dával větší množství nálevů, ale chuťově mi přišla příprava v konvičce lepší.

Cena: 4,6 dolarů/50g

Prodejce: Chawangshop