Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2011 Yunnan Sourcing "Man Tang Hong Gong Ting" Ripe Pu-erh tea cake


Vložil Tomáš Klouda 15.4.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Info od prodejce:
Yunnan Sourcing is proud to present our Gong Ting grade ripe tea cake. The material was fermented from spring 2009 Lincang wild arbor material and has a strong mouth-feel and pungent aroma. The fermentation level is not too high and much of the original character of the leaves remains both in appearance and taste. Some slight bitterness remains in the leaves which will gradually transform into rich creaminess with age.
A premium tea in all facets (material, processing, and recipe).
357 grams per cake
nadobi
nadobi
nadobi
Suchý list nádherného vzhledu, bohatý podíl zlatavých tipsů, cca 1/2 z celku, list hnědý s šedými odstíny. Delší kroucené úzké lístky, hezký celistvý vzhled. Vůně listu plná ořechová s krémovými podtóny, žádná stopa zemitosti, pouze hebká vábná ořechová složka.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 100°C horká voda.
Nahřátý list: extrémně plná vůně nahřátého listu, krémová složka ve spojení s ořechovými tóny, vlašské ořechy, lehce dřevité podtóny. Hladký sladko-hořký nádech.
Vůně nálevu: hladká ořechová s lehounkou dřevitostí.
Barva nálevu: krásná tmavá jiskrná rudá až mahagonová barva. Čistý nálev bez kalu či částeček.
Chuť: hladký plný nálev, je znát lehčí fermentace, mírnější uhlazenější prvky. Krémová ořechová sladká chuť s lehkou dřevitostí v pozadí, na startu lehounká nahořklost, později bez náznaku hořkých složek. Příjemné osvěžující velmi pitelné chuťové prvky, Poměrně monotónní průběh, ale velmi příjemný celek. Závěr velice sladký krémový s ořechovými prvky - vlašský ořech s primární mandlovou jemnou chutí, nepatrná ušlechtilá dřevitost.
Dochuť: poměrně dlouhá sladká dochuť, hladký průběh chutě, nerušená souhra sladkého základu s jemnými ořechovými nuancemi, decentní dřevité prvky lehce zdobí celek. Uklidňující hřejivé prvky, popíjením tohoto jemného shu pueru jsem si krásně vyčistil mysl. Závěr je sladký lehounce dřevitý s náznakem mandlí a místy zaznamenávám lehký tón kávy. Dozvuk není zrovna nejdelší, ale hebkostí čaj tento nedostatek vykompenzuje.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Yixing konvička 250ml, 15g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

0.nálev – oplachovací nálev - hutná ořechová krémová vonná složka.

1.nálev 100°C/20s – černo-černý neprůhledný nálev, hutná kávová barva. Vůně lehce kávová s ořechovými smetanovými prvky. Velmi hutný, zpočátku lehce nahořklý krémový start s kávovou a dřevitou složkou, náznak kafru, později přecházení na jemný celek sladšího charakteru s tóny madlí a lehce vlašských ořechů, kávovo-dřevitý podtón. Závěr sladký s minimální nahořklostí , hebký krémový celek, jemné ořechové komplexní prvky (lísk. ořech, vlašský ořech, mandle). Dochuť velmi dlouhá, kávový náznak s primární krémovou ořechovou složkou, slabá dřevitá složka, sladké tělo. Velmi hutný jemný celek, krémový chutný charakter. Závěr sladký s tóny mandlí a lehkou smetanovou vedlejší složkou. Silný povzbudivý nálev, mezi nálevy je nutné sníst něco sladkého, bez dodání energie se takto silné nálevy brzy projeví na žaludku.

2.nálev 100°C/10s – temný nálev. Hutné pestré složky, méně hořký start, sladké smetanové podtóny s primárními ořechovými prvky, fascinující svěží velmi pitelné mandlové prvky (chuť spařených madlí). Slabá kvová vedlejší složka s minimální složkou kafru. Krémový velmi příjemný a chutný celek, závěr sladký s nepatrnou nahořklostí, primární prvky mandlové s lehkým nádechem lískového oříšku. Silný hutný a hřejivý nálev velmi vyváženého celku, perfektní přechod z chutě na dochuť. Aftertaste dlouhý, dlouho po vypití je cítit kávovo-ořechové prvky se smetanovou vedlejší složkou. Mandlové a lískové ořechové prvky, fascinující jemná smetanová složka zakulacující celou dochuť do sametové a přitom hutné podoby. Závěr sladký krémový s ořechovými prvky. Chutný parádní nálev.

3.4.5.nálev 100°C/20/35/50s – hutné vyvážené nálevy konstantní chutě a dochutě, příjemný krémový dozvuk, místy probleskne až šlehačkové podtóny, ořechové plné tělo, v chuti na startu vlašské ořechy, v závěru mandle s lískovými ořechy. Závěr chutě velmi sladký. Dochuť dlouhá, vyvážená, naprostý soulad chuťových prvků. Lehký kávový podtext s primární ořechovou složkou a krémovými vedlejšími prvky. Závěr mandlový se sladkým smetanovým podtextem. Velká výdrž a množství hřejivých hutných nálevů.

6.nálev 100°C/100s – nepatrně světlejší barva nálevu, neprůhledný nálev, ale barva do červena, již není temně rudo-černá. Chuťově usazenější celek, jemné mandlové prvky se slabší krémovou vedlejší chutí, decentní dřevité prvky. Žádný náznak hořkých prvků, sladké tělo, v závěru podstatně sladší, vedlejší prvky téměř nugátové ve spojení s mandlovými krémovými prvky. Méně hutný, ale procítěnější jemný nálev, chutný celek, který se velmi dobře popíjí, skoro přestávám vnímat počet nálevů. Dozvuk stále poměrně dlouhý, jemnější chuťové prvky, jemné mandlové sladké prvky se smetanovou složkou, slabounké nugátové prvky s jemnou dřevitostí v pozadí. Sladká základová složka, s jemnými tóny. Závěr dochutě sladký mandlový s nugátovým nádechem a slaboučkou krémovou složkou v pozadí - již není přítomná předlouhá hutná složka na patře po vypití, kávové prvky taktéž zcela zmizely.

7.nálev 100°C/180s – světlejší načervenalý již průhledný nálev, ale stále poměrně dost tmavý. Lehčí celek, mandlové primární složky s jemnou krémovou vedlejší složkou a decentními dřevitými prvky, velmi jemné sladké tělo, závěr s náznakem nugátu. Aftertaste středně dlouhý s madnlovými prvky, sladké tělo, lehký náznak krémových prvků, poměrně slabé tělo.

8.nálev 100°C/270s – červený průhledný nálev, poměrně světlá barva. Lehčí nádech, ne zcela plný nálev, lehounké ořechové složky s minimálním podtónem, nádech krémových prvků. Sladký celek, náznak dřevitého pozadí. Dochuť krátká ořechová neurčitá, krémový slabý podtext.

9.nálev 100°C/350+s – lehký nálev přibližně stejného charakteru, jako v 8. nálevu, lehký nálev s náznakem ořechových neurčitých prvků, dochuť minimální. Příjemný finální lehký nálev.
nadobi
nadobi
Jednonálevová příprava:
Keramická konvička, autorská keramika 500ml, 7g listu, voda filtrovaná přes britu, louhování 7-8 minut, předehřev nádobí, nultý oplachovací nálev, před rozléváním promíchány vrstvy v konvičce. Barva nálevu: tmavý neprůhledný nálev do ruda zbarvený. Žádné drobné částečky listu nejsou v nálevu obsaženy.
Chuť: silný hutný nálev, lehounká hořkost na startu, krémové plné složky, lehké tóny sušeného vlašského očřechu a intenzivní složky spařených mandlí. Lehké dřevito-kávové prvky v pozadí, velmi sladké tělo s krémovými prvky. Závěr vyvážený, jemný, sladkého těla s výraznou smetanovou složkou (vyloženě jako by ten olejnatý charakter šlehačky/smetany stékal po jazyku!) a decentní mandlovou složkou. Hebký vydatný hřejivý nálev. I přes jemné vyvážené tělo je tento čaj velmi silný, vůbec nedává chutí vědět o své síle, proto opravdu nepít na lačno.
Dochuť: velmi dlouhý enormně jemný nálev, naprosto plynulý přechod z chutě na dochuť, pokračují smetanové až šlehačkové prvky s pocitem obsahu tuku (olejnatá hutná "stékající" složka), příjemné ořechové lískovo-oříškové a mandlové prvky s nepatrnou dřevitostí v závěru. Krémová složka je primární tón v nálevu, sladké tělo. Celek nesmírně chutný, svádí chuťové pohárky k naprostému soustředění a ústa nuní k produkci slin. Ustálený konstantní dozvuk, průběh doznívání pomalý, až opravdu za dlouhou dobu odeznívají krémové hutné složky, v závěru jsou pak obsaženy lehké mandlové prvky s lehounce nahořklou složkou s nádechem kvalitního kakaa - ve spojení s mírnějšími krémovými prvky dává celek pocit jako po snědění kvalitního jogurtu.
//ani nálev ze dna konvičky (průběžné slévání) není nijak agresivní, hutné totožné, možná ještě výrazněji krémové složky.
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list výtečné kvality, drobnější tipsy, pouze pár větviček, list drobnější, velmi tmavý do černa.
nadobi
nadobi
Závěr: Povedený shu puerh s dokonalým vyváženým tělem, vynikající výsledky ve všech přípravách, kvalitní čaj s příjemnou snadno pitelnou vlastností, zcela bez agresivních prvků, lehká příprava, ani delší louhování není na škodu. Vynikající je i zchladlý nálev. Pořizovací cena 19 dolarů by byla příjemnější, ale i za 23 dolarů je to skvělá volba - takovéto čaje chce nakupovat již mladé, po ochutnání vzorků objenat celý tong.

Cena: 19 dolarů/357g (+poštovné) - cena byla při poslední objednávce z YS, nyní stojí 23 dolarů.

Prodejce: Yunnan Sourcing