Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

2012 Nepál Kuwapani Makalu Clonal Tippy, Autumnal, KP – 49


Vložil Tomáš Klouda 28.1.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Info od prodejce:
Podzimní sklizeň ze zahrady Kuwapani z nepálské oblasti Dhankuta.
Pěkně rolovaný suchý list světlé, hnědé barvy s výrazným podílem ochmýřených tipsů plného čokoládovokaštanového aroma. Zlatooranžový nálev plné vyvážené medově balzamické chuti s tóny růžových květů, medu, vzácných dřev a exotického ovoce.
Příprava: 5 čajových lžiček (15g) čaje na 1l vody prošlé varem, louhujeme 3 - 5 minut.

Forma: Celolistový
Oblast: Dhankuta
Zahrada: Kuwapani
Sklizeň: 3. sklizeň
Rok: 2012
Lot: KP - 49
Značka: Clonal, tippy
Země původu: Nepál
nadobi
nadobi
Suchý list pestrobarevný, od červené, černé, zelené, šedé, hnědé, až po stříbrnou, celkově je barva listu směrována do tmavší hnědavé barvy. Velikostně je celek také více než uspokojivý, drobné vrcholové celky lístků, mnoho stříbřitých tipsů, naopak málo větviček. Vůně velmi intenzivní, těžší, sladká, čokoládová se svěží vůní právě vyloupnutého plodu kaštanu.
nadobi
nadobi
Příprava v testeru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: plná výrazná chuť těžšícho charakteru, sladká základová složka, čokoládové tóny s ušlechtilou dřevitostí v pozadí, zpočátku výrazná kaštanová složka, později při delším propaření témř mizí.
Vůně nálevu: plná medová s tóny ovoce a lehkého nádechu květin. Pestrá, hutná, svěží vůně.
Barva nálevu: podzimní oranžová barva.
Chuť: hladká, ničím nerušená chuť, sladký charakter, pouze lehoučce nahořklé pozadí, v pestrých chutných složkách si toho prakticky ani nevšimnete. Rozvinuté chuťové celky, komplexní tělo, medový základ s tóny tropického ovoce, v pozadí lehoučké květinové tóny - růžové květy. Velmi sladký základ, svěží charakter, osobně jsem čekal více hutný typičtější hřejivý AF, ale tato podoba mě v dobrém překvapila, uhlazený celek působí opravdu dobře. Postupně se rozvíjí kořeněné složky, evokují ušlechtilé cizokrajné aromatické dřeviny a doplňují ovocné prvky (lehce je cítit mango, v samém závěru broskev). Závěr velmi sladký ovocno-medový s vedlejšími tóny aromatických dřevin, pouze lehký nádech růžových květů.
Dochuť: Dochuť sice poměrně dlouhá, ale ne příliš, celek není typicky hutný, vše je směrováno je jemnějšího celku, ovocno-medové tóny, mnohem sladší, cukernaté složky. Kořeněné jemné složky přetrvají pouze chvilku, rychle odeznívají. Lehounký dřevitý podtext s tóny květů růže, velmi procítěný celek. Závěr prakticky ve znamení ovocných prvků a růžových květů, nepatrný dřevitý podtext, velmi sladké tělo. Nálev působí hřejivým dojmem, ale ne tak, jak je tomu u jiných AF DJ/Nepálců.
//lze zalít ještě jednou a dlouhým louhováním docílíme téměř stejných výsledků - s menší kořeňenou hutnou složkou.
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

1.nálev 85°C/25s – krásný jiskrný oranžový nálev, list větších rozměrů s minimálním počtem zlomků, lze připravovat v gaiwanu a slévat bez sítka. Nepatrně hutnější základ, než při tasterové přípravě, sladké tělo, lehce nahořklé pozadí. Čokoládové složky na startu s postupně rozvíjející se ovocnou složkou, lehká medová chuť ve spojení s ovocnými prvky. Lehoučká dřevitá složka v pozadí. postupné zjemňování, tóny exotického ovoce - papája, mango. Lehká kořeněná složka, opravdu decentní, jemný průběh chutě. Zajímavý charakter, celkový nádech odpovídá typickému nádech AF podstatně věrněji, než při tasterové přípravě, závěr již opět jemnějšího charakteru, jemné květové složky růží s doznívající kořeněnou složkou a lehoučkou pryskyřičnou složkou spojenou s dřevitostí v pozadí. Ovocné prvky v závěru hutné ve spojení s medovou složkou. Dochuť poměrně dlouhá, komplexní a hutná, podstatně hutnější, než tomu bylo v tasterové přípravě. Po polknutí jsou nejvýraznější čokoládové tóny, trvající jen kratičkou dobu, přechod na medové složky s ovocnými prvky a lehkou dřevitostí v pozadí. postupné zjemňování, květy růží a ovocné složky později zcela dominují, pouze lehké dřevité podtóny s podstatně jemnějšími kořeněnými prvky. Závěr zcela jemný, bez hutnějších tónů, prakticky jen květový s ovocným sladkým základem, plně zralé mango s kapkou broskve.

2.nálev 85°C/30s – oranžový nálev, lehčí charakter, není tak hutný, podstatný úbytek pestrosti, čokoláda již není cítit, kořeněné prvky opravdu jen náznakem, pryskyřičná složka taktéž nikde. Nálev jemnějšího charakteru, chuťově lze přirovnat k výsledkům z tasterové přípravy. Dochuť poměrně dlouhá, jemného charakteru, ovocné složky s květovými prvky a nepatrnou ušlechtilou dřevitostí v pozadí. Chutný nálev, který ale z mého pohledu postrádá to, co měl v prvním nálevu.

3.nálev 85°C/60s – totožný plný nálev, opět jemnějšího nádechu, každým nálevem ubývá kořeněné hutné gró AF.

4.nálev 85°C/140s – lehký nálev, stále poměrně plné ovocno-medové složky s květovým pozaím, lehce dřevitý tón v závěru chutě v pozadí. Konstantní průběh chutě, omezení na základové jemnější chuťové složky. Dozvuk středně dlouhý, ovocný s květovými prvky v pozadí. Ovocné prvky jsou primární složkou, jsou však oproti minulým nálevům omezenější, již neevokují žádné určité ovocné prvky.

5.nálev 85°C/280s – lehký medovo-ovocný nálev, lehoučké květové tóny v pozadí, sladký základ, prakticky žádný síla nálevu, málo výrazné prvky, jakákoliv kořeněná nebo jiná plnější hřejivá složka je pryč. Dozvuk kraťoučký, sladký, ovocno-medový.
nadobi
nadobi
nadobi
Jednonálevová příprava:
Konev rýžový porcelán 250ml, 6-7g listu, předehřev nádobí, zaléváno vroucí vodou. Chuť: jednonálevová příprava je z pohledu chuťového zážitku nejlepší možnou variantou, kterou jsem u tohoto čaje připravil, z mého pohledu mi celkové složení a charakter seděl nejvíce. Již dle vůně lze cítit plnou medovou hutnou složku. Základ velmi hutný, silný, lehce svíravý podtesxt na startu, medovo-ovocné enormně plné tóny, v pozadí květové složky růže s lehkou kakaovo-čokoládovou složkou a živou kořeněnou složkou, dřevité ušlechtilé tóny se rozvíjí až později. Mocné sladké tóny ovoce, ušlechtilá dřevitost, později už jen lehoučká svíravost a nahořklé pozadí, procítěné tóny kvítků růží. Závěr převážně sladkého charakteru, hebký, doznívající kořeněná složka s květovými prvky a ovocno-medového základu.
Dochuť: extrémně dlouhá, hebký průběh dochutě, sladké tělo, ovocné složky manga a hlavně ve spojení s kořeněnou složkou tóny papáji (kořeněná zrníčka uprostřed). Mocný dřevitý ušlechtilý tón v pozadí ve spojení s jemnou květovou složkou. Nálev okamžitého zahřívajícího účinku, pochoutka, jež ponoří hlavu do blaženého vlna tepla. Závěr lehce čokoládovo-dřevitý s náznakem růží, primárně medové a lehounce ovocné složky. Dlouho po vypití stále cítím příjemné kombinace chutí v ústech.
nadobi
list
Vylouhovaný list drobný ale moc hezký, drobné tipsy, titěrné vícelisté celky, o něco větší, ale stále malé jednolisty, rezavý hnědý list krásného tříděného vzhledu.
nadobi
nadobi
Závěr: Vyvážený plný nálev typického nepálského AF charakteru, ale z osobního pohledu mi chybí to šmrncovní intenzivní hřejivé hutné gró AF, při přípravě v gaiwanu již byl ten základový charakter lepší, nutno použít větší množství listu, ideální příprava, která mi seděla, byla na jednonálev do konve - 250ml/6-7g - i když si uvědomuji, že lehce svíravé tóny všem nebudou sedět, tato příprava byla nejprocítěnější. Jemnější charakter čaj nijak nesráží, je to lahodný čaj ve všech směrech, zajímavé chuťové prvky rozhodně potěží, v poměru s cenou je to dobrá volba.

Cena: 170 Kč/100g

Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek

Dovozce: Darjeeling