Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

Japan Kukicha 2012


Vložil Tomáš Klouda 26.8.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Suchý list velmi hezkého tříděného vzhledu, zelené tmavé delší jehličky senchy s větším podílem žlutavých větviček konstantní velikosti. Vůně svěží primárně nasládlá, decentně travnatá se slaným podtextem.
nadobi
nadobi
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 1,5g listu, 3min louhování, 75°C horká voda, předehřev nádobí.
Nahřátý list: travnatá plná vůně sladko-slaného základu, lehká vegetální vedlejší složka s náznakem nakyslých prvků v pozadí. Plná typická vůně pro tento typ čaje.
Vůně nálevu: travnatá vůně se sladkým až slaným základem, lehké vegetální prvky, náznak hrášku.
Barva nálevu: barva je světle zelená až žlutavá. Lehce kalný nálev, drobounký prach a zlomky listů, stonky plují na hladině čaje.
Chuť: zpočátku slaný charakter nálevu, intenzivní travnatá složka s lehce vegetálním podtextem. Později nálev sládne, zůstávají nasládlé travnaté prvky s vegetálními podtóny a lehkou slanou vedlejší složkou. Zcela nepatrná nahořklost zakrytá ostatními prvky. Plný travnatý nálev lehce nakyslého podtónu, závěr travnatý se sladkým tělem a lehkou vegetální nepatrně nahořklou složkou.
Dochuť: středně dlouhá dochuť, travnatých primárních prvků, sladký základ s náznakem nakyslých vedlejších prvků, nepatrně slané vedlejší prvky. Příjemné sladěné tělo, poměrně zajímavý průběh chutí, ale bez zvláštností a výstřelků. Lehounce povzbudivý účinek, čaj spíše pro relaxační chvíle, uklidní a duševně umírní. Prvky travnatých tónů a sladko-slaný charakter je cítit dlouho po vypití - až desítky minut.
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Kyusu 100ml, 6g listu, předehřev nádobí.
4 nálevy - 25/40/80/250s, 70-75°C horká voda, sladko-slaný základový charakter nálevu, primárně travnatá složka s nepatrnou nakyslostí, velmi svěží nálev, který při popíjení působí skvěle na mysl i tělo - velké množství antioxidantů. První a druhý nálev poměrně plný, další již poměrně prázdné, bez toho počátečního CHI, zajímavý charakter, sladěné neagresivní nálevy, jedna z lepší tříd Kukichy. Poslední nálev jen s nádechem Travnatosti. Dozvuk vesměs středně dlouhý, travnatý se sladko-nakyslou základovou složkou (slaná chuť v dochuti není příliš patrná). Poměrně značně kalný nálev, drobounké zelené částečky listů - měkký list se rozpadá.
nadobi
nadobi
nadobi
Mokrý list světle zelený, převažují stonky, list v menšině, poměrně "blátivý", měkký a křehký, stonky tuhé a pevné. Hezký svěží vzhled.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Závěr: Velice příjemný japonský čaj, vyšší střední třída Kukichy, chuťově sladěný zelený čaj s velmi příjemným působením po vypití.

Cena: 99,-

Prodejce: obchodcajem.net

Dovozce: teamountain.cz