Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • 2014 Gruzie Alex Fall

  • Vložil Tomáš Klouda 7.2.2016, autor Tomáš Klouda



    Info od prodejce:
    Černý celolistý čaj, oblast Adjara, vesnice Chakvi.

    Leila a Alex - jsou to mladé dámy ve svém rozkvětu (kolem 30 let). Příbuzné Zii, které převzali její řemeslo. (Zia bohužel loni umřela). Čaj tedy pochází ze zahrady Zii, ale je v něm podpis těchto dvou dam. Bohužel nemají její pečlivost, ale i tak jsem našel tento čaj pozoruhodným. Chuťově jsou si velmi podobné a těším se, jak se postupně bude jejich čaj vyvíjet - jak se utvoří u každé z nich vlastní charakter. Stejně jako u Ramize jde o čaj, který je v celém procesu zpracován ručně. Na řízení fermentace však dohlíží tyto dámy spolu.


    Suchý list šedo-hnědý, velmi objemný list, převažují velké jednolisty, bohaté množství malých mladých lístků i vécelistých celků. Vůně sladkého základu, ovocné jablečné základy s květinkovou vedlejší složkou, lehounce nakyslý podtext - po usazení (cca půl roku a více) je nakyslá vůně cítit minimálně.



    Příprava v testeru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: Krásně rozvinutá ovocná vůně, velmi sladký základ evokující sladké až zcukernatělé/kandované ovoce, při delším propaření lze cítit i pražené mandličky v pozadí za podpory jablka.
    Vůně nálevu: Velmi plná, květinovo-ovocná vůně, sladký základ s mírnou nakyslou vedlejší složkou, v pozadí jsou cítit mandlové tóny.
    Barva nálevu: oranžová s odstíny hnědé.
    Chuť: Velmi jemný, hladký celek, tento čaj nevykazuje žádné negativní tóny, absolutní harmonie. Základ je sladký s mírnou nakyslou vedlejší složkou. Primární chuťové tóny květinové, výrazné prvky po tulipánu s náznakem rozkvetlého bezu. Vedlejší složka ovocná, jablečno-broskvová, velmi cukerné prvky, v pozadí je lehce cítit mandlová složka. Čím déle povaluji doušek v ústech, tím sladší prvky jsou, krásný kontrast květin a ovoce, květinové prvky jsou však výraznější.
    Dochuť: Plynulý přechod z chutě na dochuť , chuťový sled se nijak nezměnil, celku dominují květinové prvky za sladké podpory ovocných tóny, v pozadí výraznější složka mandlí, k celku se postupně přidává i lehce vegetální bylinná neurčitá zapadlá složka. Po pár minutách doznívání nálev pomalu přechází na ovocné prvky - přesouvají se do základu. Broskvovo-jablečné prvky s květinovým podtextem, výrazný je zde bez. Dlouhá dochuť plná procítěných chuťových prvků.


    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 250ml, 8g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí, Alex se stala obdobně, jako Ramiz klasikou, je více jemná s ne tak hutným vydatným tělem, ale s krásnými květinovo-ovocnými prvky. Vícenálev popis viz starší sběry. Celkem připravuji kolem 8-9 nálevů, při dávkování 5g/100ml a delším louhování jemnost celku zastřená těžšími prvky - pražené mandle a pražený mladý kokos (jako džus z něj). Zajímavé na experimentování s přípravou, ale nejvíce si tento cčaj vychutnám takový, jaký má být - květinková se sladkými ovocnými tóny.


    Vylouhovaný list tuhý, krásné červeno-hnědé barvy, převládají velké krásné jednolisty a moc krásné neporušené dvou a třílisté celky.


    Závěr: Skvělá Alex, zatím jako pokaždé, co jsem měl čest jí zakoupit. Osobně ji radši nechám uležet a teprve po oddechnutí, usazení, se projeví podtržené květové prvky a krásné sladké tělo.

    Cena: 2200,-/kg

    Prodejce: Petr Sič