Bílý čaj

Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.

  • 2015 Silver Needles White tea of Feng Qing Spring

  • Vložil Tomáš Klouda 31.1.2016, autor Tomáš Klouda




    Info od prodejce:
    High quality hand-picked and processed silver needles (pure bud) white tea from Da Si village in Feng Qing county of Lincang.

    Slight cinnamon spice aroma when brewed. Thick and sweet. Very lubricating mouth-feel that stays in the mouth after drinking.

    Brewing tip: Use 90c water and keep infusion times short for the first 3 to 4 infusions. Can be infused 7 or 8 times!

    March 2015 harvest


    Suchý list nádherný vzhledově i božsky voňavý, ihned po otevření mě ohromila intenzivní bylinná kořeněná vůně, přirozená vůně po skořici a bylinných a lehce květových prvcích. Náznak květových prvků kopretiny a vůně rozkvetlé slunečnice, to za podpory krásné kořeněné vůně čerstvé skořice. Vzhled listu je dechberoucí, nepoškozené pečlivě vybrané tipsy, převažují silnější 3-4cm dlouhé listy, místy jsou zde ale i opravdu velké, ale i naopak drobounké tipsíky. Barva je stříbrná, krásně lesklý povrch, který připomíná lesk šupin ryb, ochmýřené lístky, pevné podlouhlé lístky.


    Příprava v testeru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: U žádného jiného čaje jsem zatím takto unikátní vůni necítil, krásná skořicová plná vůně, nasládlý základ s lehce štiplavým podtónem. Lehce bylinné/dřevité prvky - připomínají čerstvou mízu dřevin např. bezu.
    Vůně nálevu: původ čaje je znát, ve vůni jsou cítit již jen lehké skořicové složky, primární je složka medu. Z vůně je cítit zajímavá kombinace, kterou pamatuji ze "stříbrných jehel" což je čaj bílý a ze zlatých jehel, což je čaj červený - zajímavé bylinno-medové vůně.
    Barva nálevu: krémová, lehce nažloutlá.
    Chuť: zcela vybalancovaná chuť, dokonalá rovnováha, čistota prvků, bez negativních vlivů a zároveň plný základ. Sladké tělo, báječné nektarové květinovo-bylinné prvky, lehké tóny medu. Komplexní chuťové prvky, celá ústa doslova hrají v symfonii chuťových nuancí, přecházení z jedné nejvýraznější složky na druhou. V pozadí lehké prvky skořice, báječné lehce kořeněné vedlejší složky dávají celku ještě větší plnost.
    Dochuť: Dochuť dlouhá, jemná, taktéž vyvážená, zde je působení prvků ještě zajímavější, nejdříve probíhá doběh z chutě samotné, po polknutí zůstávají v základu nektarové složky s náznakem medu, velmi rychle celek přechází do primární dřevité složky, míza bezového dřeva s lehkou skořicovou složkou, minmálně štiplavá chuť a tak intenzivní požitek! Předlouhé působení a komplexní sladko-kořeněné tělo. Závěrem zůstávají dřevité prvky s mízou listnatých keřů a nektarové složky.



    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - předehřev nejde přejít bez poznámky - stejně, jako v testru, i zde je vůně nesmírně pronikavá, přirozená, kořeněný základ se sladkými tóny - božská mana.

    1.nálev 90°C/50s – nadýchané listy plují volně po hladině, aniž by se namočily, pomohl jsem víčkem je trochu potopit. Podle barvy, aby měl první nálev nějaký základ jsem čekal - 50s, než se zdálo, že nálev bude ok. Barva pouze lehce nažloutlá, krémově obarvená. Vynikající plný nálev, sladký základ, doslova zaplavení úst sladkým základem s kořeněnými prvky. Ve vteřině nálev navodí idylickou chvilku, překypující skořicová složka, sladký květonovo-bylinný základ, výrazné tóny květů černého bezu s náznakem zajímavého tónu připomínající med. Při převalování doušku v ústech se esence uvolňují a při prodýchávání přes nos je cítit lehounce štiplavé koření po skořici a mocný květový základ, nesmírně stimulující zážitek. Aftertaste středně dlouhý až dlouhý, po polknutí probíhají po jazyku lehce kořeněné prvky skořice s překypující složkou květin a bylin po celých ústěch, nejvíce po stěnách a na patře. Nádherná souhra chutí, sladká, lehoulince nahořklá na patře a kořeněná složka - to vše tvoří doslova symfonii chutí, opravdu samovolně zavřete oči a necháte se unášet nadpozemsky vznešenou vlnou chuťových složek.

    2.nálev 90°C/25s – co do kořeněné složky, je nálev mírnější, naopak je sladší, procítěnější, mnohem výrazněji prostupují doslova nektarové prvky bezu, mízy dřevin, květinkové jemné prvky až k náznakům medu. Místy ve spojení s jemnou kořeněnou složkou skořice problesknou vůně kosatce. Nálev je plný, vydatný, chuťově zakulacenější. Dochuť nabrala na síle, základ je podtrženější, nesmírně příjemné sladké prvky květin a bylin, náznaky mízy dřevin, dokonale doplňující jemně kořeněné skořicová složka. Dlouhý dozvuk, doslova povlak na jazyku ze sladkých květových prvků za podpory skořice vzadu na jazyku. Postupné zjemňování, s slábnutí skořicové složky, zůstává sladká nektarová, v samém závěru krémová složka.

    3-5.nálev 90°C/35/55/90s – totožný nálev, jako v předchozím případě, harmonie chutí, ve čtvrtém nálevu se skořicová složka zcela sladila se základem a nálev se zakulatil, člověk ani nechce aktuální doušek polknout. Prostoupení květinových prvků, více výrazné jednotlivé prvky, kosatec a aromatičtější těžší chuťové prvky se dají jednotlivě vnímat, lehká skořicová složka již není ani malinko štiplavá, zcela zapadá do celku. Dozvuk i v pátém nálevu bez oslabení, velmi dlouhý, bez zaváhání čaj dává plné a bohaté nálevy.

    6-7.nálev 95°C/140/250s – pro další louhování volím o chlup teplejší vodu, v podstatě se čaj udržuje konstatním, prvky v šestém nálevu již nejsou tak bohaté, ale základ je beze změny, nejsou již cítit kosatce, minimálně i nuance medu, základ je prostě všeobecně nektarový s výraznější skořicovou složkou - zvýraznila ji teplejší voda. Dochuť taktéž výraznější po kořeněné stránce, stále dlouhá doba doznívání. Fascinující výdrž. Dalším poznatkem je žlutější nálev, stále velmi světlý, ale vyšší teplota vody zabarvila nálev více do žluta.

    8.nálev 100°C/300+s – tuhé a pevné listy zaručují, že i když se zdá, že v listech už se nic neukrývá, přesto se po dlouhém louhováví dá získat ještě minumálně dva nálevy nesmírně chutného základu. Osmý až desátý nálev dělám většinou s louhováním 20min,60min, 180min. Všechny nálevy jsou sladké, relativně plné a v základu skořicové, pouze lehce květinové.



    Vylouhovaný list pevný, tuhý, nádherný vzhled, zeleno-šedé až nahnědlé lístky, nelámané vrcholové lístečky, top kvalita.



    Závěr: Jeden z nejhezčích zážitků roku 2015, opravdová exploze vytříbených chuťových prvků, velká výdrž čaje, dokanalý čaj pro meditaci a duševní odpočinek. Nemám co bych vytknul, skvělá volba pro nákup.

    Cena: $5.75 / 50g

    Prodejce: Yunnan Sourcing