Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • 2016 Thai Jing Shuan Oolong Tea

  • Vložil Tomáš Klouda 22.7.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    POZOR, čaj bude skladem v průběhu jara 2018!
    Objednávky provedené do naskladnění čaje jsou předběžné a evidovány jako rezervace.
    Thai Jing Shuan Oolong Tea
    originální polozelený čaj ze severu Thajska a s poetickým názvem "Thajská princezna"

    původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
    hmotnost (netto): 50 g
    balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
    minimální trvanlivost do: 03.06.2019

    doporučená příprava:
    do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložit cca 5-8 gramů čaje, přelít zchladlou vodou (cca 80°C), luhovat 30 až 50 sekund a slít, znovu zalít vroucí vodou a luhovat podle chuti a barvy nálevu (dobu luhování při opakovaném zalévání úměrně prodlužujeme, vždy cca o 15 až 30 s, průběžně kontrolujeme chuť), zhotovit lze 3 až 4 nálevy
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Chuť: 2 / 5

    Dochuť: 2 / 5

    Cena: 2,5 / 5

    Originalita: 2,5 / 5

    Praktičnost: 3,5 / 5

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Osobní popisek: Chuť se mi zdá být jemná, ale trochu zadlá, omezená, přisuzoval bych to staršímu sběru, měkteré polozelené drží, jiné mají stejný spád, jako zelené čaje a tento je velmi světlý. Základová chuť květinová, lehké ovoce, mírná kořeněná složka dodávající jiskru ovoci a květinám. Tělo je slabší co do výraznosti. Dochuť středně dlouhá až dlouhá, příjemné rozšíření květových prvků, sladko-nahořklé projevy. Pří vícenálevu je pestrost a síla dochutě slabší. Cena v poměru s výkonem se mi zdá vyšší, nemám ten pocit, kdy kývnu hlavou a řeknu si, že to má přesně svou hodnotu. Originílní čaj taktéž příliš není, v řadě světlých oolongů jsou zde určitá specifika květových prvků, lehká kořeněnost, ale nic, co by se nedalo najít v jiném světlém oolongu, mírnější výraznost to jen přiživuje. Praktičnost - čaj nelze zkazit, ani jedním dlouhým nálevem, tento vzhledem k menší síle doporučuji, vystupují v čaji peckovice, podtext je nahořklejší, ale celkově stojí požitek o něco výše. Zchladlý nálev lepší není, spíše zapadají různé meziprvky. Nálev je osvěžující a v létě příjemně ochladí, je spíše uklidňující. Při opravdu silných nálevech je decentní květinovost překryta výraznější štiplavou složkou po papáje (pepřové kuličky uvnitř).
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 169,-/50g

    Prodejce: Nepustil Tea