Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • 2016 Kenya shu mao cha

  • Vložil Tomáš Klouda 24.4.2016, autor Tomáš Klouda





    Info od prodejce:
    Pro milovníky černých čajů, tady je mé aktuální nej z Keni: Mao cha - černý, krásně zpracovaný, kroucený list dodá ráno sílu a odpoledne pohodu


    Suchý list voní krásnou plnou složkou po medu, náznak čokolády a pampelišek, lehounce dřevitý podtext. List je velmi kvalitní, již od pohledu to lze tvrdit, list/tips v poměru 50/50, krásná šedo-černá barva mixnutá zlatatou v podobbě tipsů. Delší, mírně kroucené, pečlivě zpracované listy, podíl vícelistých celků si ověříme až ve vylouhovaném listu.


    Příprava v testeru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: sladká kakaovo-čokoládová vůně, postupující prohřívající se list dává čím dál sladší tóny, které mixují čokoládu s dřevitým jemným podtextem a lehoučkou ovocnou složkou v pozadí.
    Vůně nálevu: sladká, čokoládovo-medová.
    Barva nálevu: tmavá, oranžová, minimum zlomků na dně misky, prakticky čistý nálev. Nálev se při přelévání hladinky v misce ladně pohybuje, jakoby obsahoval miliony esenciálních látek.
    Chuť: lahodná hladká chuť,jako když drnknete na strunu a tón se konstantně nese vzduchem - obdobné je to s chutí tohoto čaje. Výrazně sladká základová složka, minimálně takřka neznatelně nahořklá složka v pozadí. Komplexní celek, základ tvoří souhra sladkého medu a čokolády, mírné ušlechtilé tóny dřevin v pozadí, zcela náznakem kořeněná složka. Lahodná ustálená chuť s náznakem svižné živější chutě, ale základ se v 80% chová komorně, obřadně, hladký lahodný průběh.
    Dochuť: dlouhá sladká dochuť, řádově desítky minut, konkrétně kolem 20-ti. Po polknutí je celek ještě hladší, dokonalé zkapalněné medové tóny, lehké dřevité a kořeněné složky dávají složce charakter lesního medu. Jemné mírnější čokoládové složky, které pochází z tmavého listu jsou mírnější, trochu zapadají, po chvilce se však opět vynořují a s medem si náramně rozumějí! Lehounké pryskyřičné tóny. V závěru sladký čistý nálev plný čokolády v primáru a dochucující med v pozadí.



    Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - krásné čokoládové tóny, po delším prohřátí medové sladké prvky s náznakem pryskyřičných tónů.

    1.nálev 95°C/30s – plný sladký nálev, kulatý celek, opět mi ta kompozice připomíná dokonalý tón, konstantní, bez odbočení, hladké, něžné drnknutí struny. Kontrast čokolády a medu, absolutně na stejné úrovni, tyto chutě si spolu hrají, jako v obětí rotující kolem jazyku, patra a zaplňující v duelu celá ústa. Základ je příjemně, niaj k přehnaně sladký, lehounká vedlejší nahořklost spjatá k čokoládě a dodávající jí intenzitu. Podtext hostí málo výrazné, snad až v závěru výraznější, dřevité ušlechtilé prvky, lehounké projevy slabé pryskyřice spojené s dřevinami. Dochuť je na první nálev poměrně dlouhá, kolem 12-13 minut, sladká, lehounce v pozadí nahořklá složka, dochuti vévodí med, ale v těsném sledu je čokoláda a náznakem ořechů, lískové ořechy, sušené mandle, vše dokreslují dřevité lehce pryskyřičné složky. Intenzivní prvky a komplexní celek. Závěrem je cítit sladší základ, medové lahodné projevy po celých ústech, slabé čokoládové tóny na jazyku.

    2-4.nálev 95°C/25,30,45s – tmavá oranžová barva, zela bez kalu, či prachu. Chuťová extáze, krásná hladká čokoláda, lehce nahořklý podtext je výraznější, nálevy jsou neskutečně výrazné a plné, med je v pozadí, přítomny jsou i mandlové "olejnaté" prvky, mírnější ušlechtilá dřevitost. Výbuch chutí, enormní výraznost. Nově se v celku promítají, hlavně v závěru, i náznaky ovoce. Hladký přechod na dochuť, kontrast čokolády a sladkého medu, zde hrají mandlové složky mnohem více, doslova povlak na jazyku. Mírný dřevitý podtext s ušlechtilým charakterem, lehounká, mírnější pryskyřičná složka. Velmi dlouhá doba doznívání, přes 20 minut intenzivních projevů čokolády a medu, mandličky po cca pěti minutách ztrácí na výraznosti.

    5-7.nálev 95°C/65,90,130s – při delším louhování je barva nálevu tmavší, do červena. Základ mi nepřijde již tak výrazně sladký, je téměř v rovnováze s nahořklou složkou, opět se podtrhly čokoládové tóny, místy až kakaovité problesky, lískový oříšek, v závěru opět mandličky. Dřevitost je méně pestrá, pasivní v pozadí, pryskyřice takřka vůbec neznatelná. Zajímavý obrat čaje, z živého pestrého čaje se stal vydatný tahoun, prvky jsou omezenější, ale nesmírně syté. Dochuť dlouhá, opět přes 20 minut, pátý nálev lehce drhne při polknutí, ale nic strašného to není. Čokoláda s ořechy, lahodná kombinace, mírné jemnější projevy medu, ty jsou také překroucené až do podoby ovocných neurčitých prvků, dominuje hutná těžší složka, dochucení v podobě sladkých tónů je příjemným bonusem. V dochuti trochu povykoukla i dřevitá složka, obzvláště po 7-8 minutě doznívání působí velmi příjemně, stále ušlechtile v kombinaci s mandličkami - slábnoucí čokoláda jim k tomu dává čím dál větší prostor.

    8-9.nálev 100°C/250,300s+ – stále tmavší nálev oranžovo-hnědé barvy, neuvěřitelná výdrž. Základ je sladko-hořký, sladkost převládá. Náznak čokolády, čistá medová složka je pryč, zůstává náznak ovoce. Nejvýraznější je dřevitá ušlechtilá složka s lehoučkou kořeněnou vedlejší chutí. Kupodivu je základ pořád relativně plný, má příjemný základ, sice mírnější prvky, ale to vůbec nevadí, je stále moc chutný. Dochuť středně dlouhá, čokoládovo-dřevitá, mírné podtóny ořechů - mandle. Příjemná koncovka!




    Vylouhovaný list krásný červeno-hnědý list, tuhá struktura, podlouhlé lístky, místy větší, které jdou i do šířky. Zajímavý poměr tipsů, vícelistých celků a jednolistů, vše hezky stavěno, na pohled velmi hezké.



    Závěr: Nálev hutných plných tónů a přesto s jemným průběhem, které působí, jako pohlazení. Vydatný, lehce prohřívající čaj, který hýčká chuťové buňky. Po všech směrech vydařený, doporučuji jednoznačně, jako milovník černého čaje - s rázností ušktnutí hada letí palec nahoru! Na jeden nálev se mi podařilo trochu přizapomenout, ale nic se nestalo, nahořklá složka byla více v popředí, ale chuťově to dodalo nálevu primár čokolády. Překvapila mě i výdrž čaje, od začátku do konce nepolevil. Lahodná záležitost.

    Cena: 151Kč/50g

    Prodejce: Petr Sič