• 2017 Šrí Lanka Modrý doutník

  • Vložil Tomáš Klouda 20.4.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Cesta za tímto producentem byla krkolomná. Totiž na samotný místo vzniku je zakázán přístup. Trocha fabulace, mávání vizitkou, mumlání do telefonu... Pokud máte rádi komedie s dobrým koncem, tak by se vám to líbilo.
    Mezitím jsem zjistil, že startují bláznivý sociální experiment - půdu s čajovníky převádí na sběrače. Tohle by asi naši pravičáci nerozdýchali.
    Každopádně tyhle doutníčky mi doporučoval Ali z Whatcha. Díky mu za to!
    Doutníčky z Idal, region Uva, únor 2017, ručně motáno, 2750Kč/kg a nebo 30g za 180Kč.
    Čaj z regionu Uva, nadmořská výška je 1800m.n.m, Idal. Je to nejstarší organická zahrada na Cejlonu (1987)! Specializují se na oolongy a designové čaje. Fascinující je experiment typu darování pozemků zahrady sběračům.
    Svébytný čaj, který by nám toho moc v degustační sadě neřekl. Kouzlo je právě v rozkládání listů v průběhu zalévání, čaj dává krásné svěží jemné tóny, které překypují zpočátku vegetální jemnou složkou a květonovými náznaky. Již po částečném oddělení krajů doutníčků začíná být nálev v základu plně květinový se zajímavou ovocno-bylinnou vedlejší složkou. Sladký základ, jako rosa z prvních jarních kvítků.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list ve formě dlouhých srolovaných listů zpracovaných do delších válečků připomínající doutníky. Vůně je krásně travnatá, pronikavá, svěží, evokuje ty pravé jarní zeleňáky, jak je známe např. z Číny. Barva listů je zeleno-šedá se stříbřitými konci. Pastva pro oči.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    Čaj zaléváme nejlépe kolem 90°C horkou vodou, ale snese dobře i vroucí. Jsou dva způsoby jak si tyto doutníčky připravit. Pro oba způsoby volíme otevřenější nádobu, tenkostěnný porcelán - gaiwan, nebo nejlépe malou skleněnou konvičku, kde krásně uvidíme jak postupuje rozbalování doutníčku. Doby louhování jsou specifické, podle postupu přípravy, ale první čtyři nálevy louhujeme v desítkách sekund, až v minutách, smotaný list se pomalu louhuje, dle barvy slévám.
    1. Dlouhé louhování, doutníčky zpočátku drží svou podobu, až kolem čtvrtého nálevu začínají konce povolovat. Můžete doutníček nechat přirozeně se oddělovat od celku a vychutnávat si tak řadu velejemných nálevů plných jarní svěžesti a květinovo-bylinných tónů. Silná vegetální složka po early spring flush zelených čajích, jak je známe u čínských čajů po první čtyři nálevy. Další nálevy jsou vydatnější, nálev začíná být sytě žlutý a více se chuťově projevuje do bílého čaje. Výsledek je úžasný, velejemné nálevy s prinikavou chutí rosy z květů a středně dlouhý dozvuk s bylinno-květovými prvky.
    2. První čtyři nálevy jsou totožné, ale listům pomůžeme s oddělením - žádné násilí, pokud jsou ještě u středu doutníčku pevně u sebe, dejme tomu ještě jeden nálev. Od čtvrtého nálevu je při oddělených listech doba louhování kratší a nálevy vydatnější - pro milovníky silnějších základů :-) velmi intenzivní květová složka, při delším louhování lehká svíravost, naprosto ne nežádoucí, příjemný silný charakter.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list dlouhý a členitý, na tento čaj byl vybírán opravdu jen ten nejlepší list, dlouhý stonek i s vrchlovými lístky, krásná zelená barva, špičatý hladký tuhý šťavnatý tips.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: 2750Kč/kg a nebo 30g za 180Kč.

    Prodejce: Sičaj
     
    Design downloaded from free website templates.
    „Kdyby se mužům dostávalo manželek, jakých si zasluhují, měli by zatraceně těžký život.“ Oscar Wilde