Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • 2017 Nepal SF Guranse Handrolled Floral, lot no. G-92-17

  • Vložil Tomáš Klouda 21.12.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Čaj s vyšším obsahem tipsů z organické zahrady nacházející se ve vyšších polohách oblasti Dhankuta. Po zalití nám dává krásný nálev zlatooranžové barvy. V chuti je živý, plný, ale ne těžký, hladký a příjemně nasládlý. V aroma je cítit vůně medu, zralého ovoce a stopy koření. Doba sklizně: červen 2017
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list tmavší barvy, hrají zde barvy hnědé, stříbřité, šedé a místy jde hnědá až do červena. Vůně je sladká, usedlá, nikterak za suchého stavu pronikavá, evokuje sladké cukerné složky a bylinné prvky. List je svinutý, krásné vícelisté nepoškozené celky, vzhledově top kvalita, plno tipsů, krásné vitální malé lístky jsou poznat již od pohledu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě:
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: okamžitě, ihned po vložní listu do nahřátého nádobí zaplní prostor intenzivní vůně, jen malým průduchem ve víčku je vše cítit. Kořeněný základ se sladkou, slaďounkou složkou medu a ovoce, lehounké projevy dřevin.
    Vůně nálevu: medovo-ovocná s kořeněnými prvky.
    Barva nálevu: hnědavo-oranžová, jiskrná, minimum zlomků na dně misky.
    Chuť: kulatá, cukerné nebe, sladká velmi pitelná základová složka po medu a ovoci, náznak avokáda a medové příjemné tóny, v chuti jen decentní kořeněná složka, nijak neruší hladkou konejšivou náladu. Plná chuť po medu, lehké dřevité podtexty, pouze nerušivé náznaky, které doplňují šířku, pestrost.
    Dochuť: dlouhá, ještě sladší, než v chuti, po polknutí se rozvinou kořeněné prvky, zcela se přichytí k cukerným složkám, jako magnet a spolupracují, ovoce dostává exotický nádech, medu to dodává šmrnc. Pouze lehké dřevité tóny a to až v závěru dochutě. Doba doznívání dlouhá, pestré prvky a příjemné proměny a střídání výrazností. Bohatá a více než uspokojující dochuť.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan kamenina 250ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 6. Teplota vody: 95°C. Doby louhování: 25s/35s/55s/110s/250s/300s+

    Již první nálev jiskrný, čistý, bez zlomků, do oranžova. Chuť kulatá, čistě sladká, minimálně kořeněná, jen takový slabounký dotek koření. Dochuť v prvním nálevu dlouhá, ale zatím poměrně jednotvárná, hladká medová s nádechem koření. Na víčku gaiwanu je cítit lehký kakaový tón. Kakao, lehká pryskyřice, kořeněný podtón. To jsou tóny, které ožívají k medu a ovoci v dalších 3 nálevech. Výtečný pestrý čaj, žádný mdlý základ, pořádná plná lahůdka, velmi pitelné! pátý nálev má lehký spád v pestrosti a šestý nálev s dlouhou dobou louhování je sladký, kulatý, čistě medový, již není tak živý, ale stále lahodný. Poslední dva nálevy mi připomínají v dochuti nuance javorového sirupu.
    Výrazně hřejivý účinek, relativně i výrazný povzbudivý efekt. Tento kus je lehčí a uhlazenější, než AF 2016 Guranse, ale základní gró je velmi podobné. Asi bych těžko poznal, že se jedná o SF, rovnou bych tipoval AF, ale nyní mám srovnání a je to super školení.
    //degustováno 31.10.2017
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list tmavý, hnědavý, tužší podlouhlé listy, převažují celky tips a dva listy, menší i větší celky, v menšině jsou pouze jednolisty.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 50g/210 Kč

    Prodejce: http://www.teamountain.cz/