Bílý čaj

Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.

  • 2017 Vietnam Suoí Giang Silver Tips

  • Vložil Tomáš Klouda 14.9.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list je lesklý, stříbrný, doslova ochmýřen jako plyšová hračka! Na pohled i omak heboučký povrch, ochmýření je husté, ale krátké a jemné, jestě jsem takové tipsy neviděl. Menší až středně velká velikost tipsů, sem tam zlomek (pravděpodobně pošta, převoz). Vůně primárně travnatá, plná intenzivní vegetální, jemné květinkové složky v pozdí.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: zajímavá pestrá vůně, kde se střídá travnatost, ořechovost a náznaky květin. Lískový ořech, složka ne zcela usušeného sena, náznaky květin.
    Vůně nálevu: nevšedně travnatá, vegetální s náznakem ořechů v pozadí.
    Barva nálevu: světlounce nažloutlý nálev, minimum zlomků na dně misky.
    Chuť: základ je velmi jemný, nutno se na čaj plně soustředit, slabá vegetální složka v základu, náznaky travin, jako u některých jemných preciznějších zeleňáčků, slabé projevy květinek, v pozadí mandlové tóny. Základ je sladký a podtext lehce nahořklý, jako od slupek napařených mandliček.
    Dochuť: krátká, jemná, vegetální až bylinná se slabými projevy květinek, náznaky mandliček v pozadí. Mírně se zvýraznila nahořklá složka v pozadí, ale základ je sladký, jemný, kulatý, na můj vkus ale až moc něžný, nevýrazný.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Skleněný Gaiwan 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů 6-7. Teplota vody: 90°C. Doby louhování: 45-50/30/25-30/40/60/110/200s (+velmi dlouhé louhování dá další dva nálevy)


    List potřebuje stále vyšší teplotu, při přípravě z termosky chce pak delší louhování. První nálevy takřka éterické, světlounké žlutavé, slabé projevy květin, ale za to zajímavá vegetální složka a výrazné travnaté projevy, člověk by řekl, že se jendná snad o čertsvý zelený čaj. Od třetího nálevu dominují jemné květiny - letní květiny. Podtext je lehce ořechový. Dochuť zpočátku krátká, postupně se zlepšuje nechává v ústech svěží květovo-travnatou - vegetální - dochuť. Doba doznívání není oslnivá, avšak k desíti minutám trvat bude. Oproti testru jednoznačně lepší výsledky, list chce pořádně promočit ve vodě, přesto v porovnání s kusem Mt. Kenya je tento podstatně jemnější a slabší.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list svěží zelené barvy, krásné poctivě sbíran kvalitní tipsy, tuhý list.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: PČD

    Prodejce: Sičaj