Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Assam OP Satrupa


11.12.2011

list
list
List tmavý hnědo-černé barvy. Velikost listu spíše menší, klasický OP. Vůně těžších prvků s intenzivní uchlechtilou dřevitou vůní.
list
Jednonálevová příprava:
Konvička 250ml (rýžový porcelán), 4g listu, 100°C, 7min louhování, předehřev nádobí - vůně nahřátého listu naplní nos dřevitými tóny, lehce nakyslým základem a vůní sušené švestky.
Nádherná jiskrná červená barva nálevu s medovou a dřevitou vůní. Vyvážený celek, plné dřevité tělo s výraznou medovo-ovocnou chuťovou složkou. V závěru chutě pouze ovocné prvky s krémovým dojezdem. Poměrně sladký celkový charakter nálevu - místy nepatrně vystoupí hořkost, ale v přijatelné míře, je velice tlumena ovocnými složkami. Krémová složka je ovšem menší, než bývá u Assam CTC - na druhou stranu ten bývá v závěru hořky, kdežto tento Assam OP je nádherně kulatý. Aftertaste plný, prostoupí celá ústa. Velice dlouhé doznívání (cítím více než 15 min kremovou a ovocnou složku v ústech), modové tóny s přechodem na ovocné prvky a v závěru krémový dojezd. Ovocné prvy lze vnímát od sladké přezrálé meruňky až po nepatrné tóny švestky.
list
list
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 150ml (rýžový porcelán), 6g listu, předehřev nádobí

1.nálev 100°C/35s - hnědo-červená barva nálevu, vůně dřevitá s krémovým jemným základem. Nádherný vyvážený celek, začátek chutě na lehce nahořklé dřevité složce, rychlý přechod na sušené ovoce - švestka/bluma. Závěr chutě smetanově jemný, vyvážený, krémový v kombinaci s lehkou základovou dřevitou složkou a doznívající ovocnou složkou. Aftertaste plný, poměrně dlouhý, krémová chuť na patře, postupné zjemňování a zvýraznění ovocnosti, závěr lehce dřevitý s krémovým dojezdem.

2.nálev 100°C/45s - nepatrně tmavší nálev, výraznější chuťové složky, delší doba působení jednotlivých chuťových složek, báječná krémová složka v průběhu celého nálevu, nejvíce však v závěru chutě. Výraznější nahořklost, v celku však velice příjemná, hřejivá. Zajímavé je zvýraznění ovocných složek - kandované ovoce - švestky a náznak citrusu. Dozvuk dlouhý, plný, lehce nahořklá chuť ve spojení s dřevitými prvky, tuto složku však kryje krémová kulatá chuť - nejvíce výrazná na patře. Zajímavý nálev, rozhodně velké překvapení.

3.nálev 100°C/150s - nepatrně slabší nálev, krémové složky slabší, převládá dřevitá ušlechtilá chuť s jemnou nahořklostí a slbší ovocnou - méně rozmanitou chutí. Aftertaste středně dlouhý, slabší, méně pestrý, ale stále příjemný a plný. Krémová složka i zde kratší a méně výrazná, ale dlouho doznívá v jemných nuancích.

4.nálev 100°C/250s - lehký nálev s dřevitými prvky, lehký náznak ovocnosti, krémovost již není přítomna. Krátký dozvuk s dřevitou primární složkou a lehkou ovocností. Lehký příjemný finální nálev.
list
list
Vylouhovaný list není oslnivé kvality - načervenalý list klasického vzhledu, zlomkové části.
list
list
Závěr: Velice příjemný, povzbudivý čaj zanechávající vyrovnanou mysl a zahřívací efekt. Vyvážené chuťové tóny a intenzivní požitek po vypití. Obě zveřejněné přípravy mají své pozitivum, chuťově mi seděl spíš gaiwan. Doporučuji - zaujal mě více, než kdejaký ceylon.

Cena: 32,-

Prodejce: zakoupeno z Dobrých čajů - nyní již není skladem