Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

Bancha Aki


6.1.2011


Bancha (yanagi) - nejnižší sorta japonského čaje určená k dennímu pití, jedná se o starší a později sbírané lístky než u senchy. Někdy je označována i druhem sklizně (ichibancha: první, nibancha: druhá). Mnohdy se na internetových diskuzích a na stránkách prodejců uvádí, že je tento čaj vhodný při makrobiotické dietě.

Bio čaj z podzimní sklizně z jihojaponské Kagošimy. Nálev svěže zelené barvy a harmonické chuti. Pro nižší obsah kofeinu vhodný i k pozdně odpolednímu popíjení.

List tmavě zelené barvy, dosti lámaný, místy celé lístky. Vůně suchého listu travnatá, svěží.

Tradiční příprava: Kyusu 100ml/3-4g čaje, předehřev nádobí, po nahřátí voní list poměrně silnou hrubší "tmavší" trávovou chutí.

1.nálev 80°C/25s - světlý zelinkavý nálev travnaté vůně. Základovou chuťovou složku tvoří travnatá chuť přecházející do nasládlé lehce bylinné příchutě. Dochuť krátká, nasládlá na jazyku, travnatost na patře.

2.nálev 80°C/35s - tmavší nálev s pestřejší chuťí, složení se nezměnilo, pouze se jednotlivé složky zvýraznily. Bylinná chuť více v popředí, sladěna s trávovými tóny. Aftertaste dlouhý a výraznější, sladké trávové tóny s bylinnou chutí na jazyku, později bylinná složka ustupuje a zůstává travnatá chuť.

3.nálev 85°C/50s - žluto-zelený nálev, opět posílení chutí, plná travnatá chuť spojená s bylinnou chutí (nejlépe jí vystuhuje mletý čerstvý ženšen), postupné sládnutí. Dozvuk opět delší a silnější, plná trávnatá chuť v celých ústech.

4.nálev 90°C/100 - mírné oslabení výraznosti, stále plný, již jen travnatý nálev s uspokojivou středně dlouhou nasládlou travnatou dochutí. Vyzkoušen i další nálev - vodový.


Velice úspěšně se dá připravit v gaiwanu, či malé konvičce (ideálně skleněné). Při této přípravě můžeme připravit až 5 nálevů, chuť bude ale poněkud jiná, tradiční příprava přináší své ovoce.

Závěr: Velice příjemný zelený čaj bez negativních prvků, je nenáročný s prostými chuťovými prvky = velice dobře se popíjí. Vhodný pro každodenní popíjení. Je od zelených čajů z jiných koutů Asie pochopitelně dost jiný, travnatá nasládlá chuť si najde jak své příznivce, tak také své odpůrce.

Cena: 81,-/50g

Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek Jihlava