Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Ceylon Matara FBOPF YALTA


Vložil Tomáš Klouda 1.10.2012, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Info od prodejce:
Prvotřídní cejlonský černý čaj atypického vzhledu, velmi tmavý a drobný list s neobyčejně vysokým podílem stříbřitých tipsů, nálev bohaté, harmonické, medově nasládlé, lehce svíravé, vynikající chuti.
Tip na přípravu: 7 - 9 gramů čaje vsypat do čajového filtru, přelít 0,6l vroucí vody, louhovat cca 4 minuty.
nadobi
nadobi
Suchý list extrémně drobný, velmi tmavý, poměrně velký podíl zlatavých tipsů, list celkově na pohled vypadá pěkně, úhledně, tříděně. Vůně suchého listu pronikavá, medovo-dřevitá.
nadobi
nadobi
Jednonálevová příprava:
Gaiwan 100ml tenkostěnný porcelán, 3g listu, zaléváno vroucí vodou, louhování 6 minut, předehřev nádobí - výrazná medová vůně sladkého charakteru, báječná podobnost s čerstvým lučním medem, kdesi v pozadí je cítit lehoučké dřevité složky.

Vůně: intenzivní svěží medová vůně, báječný požitek při čichání k víčku gaiwanu.
Barva: hnědo-oranžová jiskrná barva.
Chuť: plná medová chuť, na startu s lehkou svíravostí, která rychle odezní. Celkově opravdu velmi sladký nálev, medová složka zcela jednoznačně dominuje nálevu, v pozadí výrazné dřevité složky s náznakem pryskyřice - působí jako čerstvé pokácené listnaté stromy - jakoby byla cítit i jejich míza, fascinující svěží tón. V závěru je cítit lehce v pozadí ovocná složka tvrdé ne zcela zralé nektarinky. Kontrast hořké a sladké v závěru chutě. Plná hutná chuť rozmanitých prvků, rozhodně překvapivý průběh chutě samotné.
Dochuť: dlouhá dochuť medového základu, lehkých ovocných prvků (nyní již neurčitých), v pozadí intentivní dřevitá svěží složka. Opět je zde krásný souboj sladké a nahořklé složky, v dokonalé roznováze soupeří mezi sebou o převahu, v závěru dochutě výraznější nasládlá složka s dřevitým základem a lehkým doznívajícím medovým tónem. Vynikající i zchladlý nálev.
list
nadobi
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml tenkostěnný porcelán, 5g listu, předehřev nádobí.

1. nálev: 30s/100°C - nálev hnědo-oranžové barvy. Velmi sladká vůně medu a přezrálého ovoce. Chuť těžší, výrazněji svíravá - kontrast hořkého a sladkého základu. Mnohem výraznější přezrálé ovoce, než v jednonálevové přípravě, pestrý celek a hutné těžší tělo. Velmi chutné plné ovocné komplexní prvky (Liči, nektarinka, místy mezi tím marcipán), výrazné pestré těžší dřevité složky s pouze lehkou pryskyřičnou koncovkou. Zárěr chutě je spíše sladšího charakteru, medového nádechu ale primárně dřevito-ovocné tělo. Dochuť dlouhá, plná zde bez svíravé složky. Pryskyřično-medové tóny s doznívající ovocnou složkou (Liči). Pouze nádech dřevitých pestrých složek. Závěr velmi sladký, celkově je dochuť spíše do sladka, pouze s náznakem hořkosti. Velmi chutný pestrý hutný nálev.

2. nálev: 50s/100°C - poněkud světlejší průhlednější nálev, spíše hnědavé barvy. Svíravá složka takřka neznatelná, hořkost méně výrazná, převažuje sladké tělo. Ovocné základové tóny s výraznou medovou vedlejší složkou, jako třešnička na dortu zde lehce prolíná z pozadí pryskyřičný nádech, skutečně svěží pestrá chuť. Závěr jednoduššího ovocno-medového nádechu. Mědová složka celkově ve vícenálevové přípravě není tak výrazná. Dozvuk poměrně dlouhý, lehoučce nahořklý na startu, poté již jen sladký s ovocnými tóny, prokukující medovou složkou a zcela nepatrnou pryskyřičnou vedlejší chutí spojenou s pestrými dřevinami. Závěr dřevitý s ovocným sladkým nádechem.

3. nálev: 140s/100°C - opětovně světlejší nálev. Chuťově lehčí chuťové složky,pouze lehká nahořklá vedlejší chuť, převažuje podstatně slabší ovocná složka s medovým vedlejším tónem, dřevitost velmi slabá, pryskyřičná složka není přítomna. Aftertaste středně dlouhý, sladký, ovocno-medový, monotónní.

4. nálev: 300s/100°C - monotónní lehká chuť, víceméně prázdný nálev. Dochuť krátká s nádechem ovoce a lehce medové složky.
nadobi
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list na můj vkus příliš drobný, krásné droboučké tipsíky, přijatelný podíl větviček, ostatní list vesměs lámaný, ale tříděný.
nadobi
list
Závěr: Přiznám se, že tento čaj mě velmi mile překvapil, nejdříve jsem k popisku "prvotřídní" byl skeptický, ale musím po ochutnání s tímto přívlastkem souhlasit. Jediná nevýhoda je sváravá počáteční složka a výraznější hrubší charakter, který způsobuje hořká vedlejší složka - přesto v poměru s cenou je to svěží výborný cejlonský čajík.

Cena: 102,-/100g

Dovozce: Amana

Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek