Bílý čaj

Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.

China Fujian SHOW MEE


Vložil Tomáš Klouda 27.6.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Info od prodejce
Základní třída mezi bílými čaji, větší, tmavší, nesvinovaný list s vysokým podílem štíhlých tipsů, hnědavý nálev tipsově prachové chuti s medově nasládlým nádechem a ořechovým aroma.
Tip na přípravu: do vyhřáté konvice vsypat cca 7 gramů čaje, přelít 0,3l vody o teplotě 85°C, louhovat 2 - 3 minuty, možno znovu zalít.
nadobi
nadobi
Suchý list objemný, dlouhé větvičky a velké ochmýřené listy, dobrý poměr list/tupsy/větvičky, hezky barevně sladěný list, stříbrné tipsy, hnědo-zelené listy a načervenalé větvičky. Vůně bylinná s lehce květinovým náznakem.
nadobi
nadobi
Jednonálevová příprava:
250ml rýžový porcelán, 5-6g, 85-90°C, louhování 5-6minut
Předehřev: květinová složka s tóny čerstvých jader lískových ořechů.
Barva: oranžovo-hnědavý nálev. Na dně konvičky pak barva do zlatava.
Vůně: květinovo-bylinná s decentně kořeněným podtextem a lehkou nahořklou složkou jader kaštanů/ořechů. Při delším louhování jemná skořicová sladká vůně - evokuje skořicový moučkový cukr.
Chuť: jemná, sladká, ne zcela plná základová bylinno-ořechová složka, postupně se celek zhutňuje a je pestřejší, ma jazyku je cítit lehce květinová složka s bylinným tělem, v pozadí potom ořechové lehce nahořklé prvky jader jádra kaštanu s lehkým mandlovým sladkým podtónem. Lehoučký jemný nálev, hebké bylinné složky, příjemné ořechové prvky v závěru. Postupné sládnutí - kontrast hořké/sladké. Při delším louhování je mezi ořechovými prvky a kaštanovými tóny cítit i lehká kořeněná skořicová složka.
Dochuť: dlouhá hutnější a příjemnější dochuť. Výraznější a těžší složky, než v chuti samotné, květinovo-bylinný základ, (kopřiva,pivoňka,lehce mateřídouška), pokračuje postupné sládnutí a zhutňování, později téměř medové složky ve spojení s květinovými sladkými prvky. V závěru jemné sladké složky evokují nektar květin s bylinnou základovou složkou.
nadobi
Vylouhovaný list objemný, velké dlouhé a tuhé listy, barevně pestrý celek.
nadobi
nadobi
Závěr: povzbudivý přirozený čajík, rozhodně bych se nebál přihodit více listu, nic tím nepokazíme. Hebké složky tohoto nenáročného čaje jsou vhodné pro odpolední pohodové chvilky, ke čtení, rozhovoru či k práci. Ochlazující účinek, lehce povzbudivé působení. Doporučuji, není na tomto čaji nic záporného, dobrá cena a snadná příprava je ideální pro začátky, či nenáročné popíjení. Pai Mu Tan co jsem měl z Amany v prosinci byl vytříbenější, z hlediska pestrosti chuťových prvků bych doporučoval spíše Pivoňku.

Cena: 87,-/100g

Prodejce: Amana