• Jaké čaje pít?

  • Vložil Tomáš Klouda 17.7.2016, autor Tomáš Klouda


    Jak se rozhodnout, jaké čaje pít?

    Proč a jaké druhy čajů pít? To jsou otázky, které si musíte položit, než se rozhodnete co vám vlastně vyhovuje. Rozhodují v tom faktory:
    -Podle účinku
    -Podle chuťě
    -Podle působení na náladu
    -Podle počasí

    Podle účinku
    Různé čaje a bylinky mají různé působení - některé člověka posílí, jiné utlumí. Vybíráme tedy podle aktuálních potřeb. Osobně preferuji k povzbuzení a přemýšlení Maté, zelený puerh, zelené čaje. K utlumení si vařím například meduňku, slabší černé čaje a rooibos.

    Podle chutě
    Chuťová paleta čajů je nepřeberná, můžeme vyhledávat muskatel, umami, ovocné, nebo květinové prvky. Dále podle hutnosti nálevu, třeba praženější těžší oříškové tóny, zemité ořechové puery, nebo naopak lehké světlé oolongy s mléčnou složkou, nebo ovocné sladké tóny. To je opravdu dle chutě každého z nás a poradit je možné jen při nastínění co komu chutná.

    Podle působení na náladu
    Je to věc odlišná oproti faktoru účinku. Některé čaje doslova ovlivňují i psychiku, jemňounké bílé tipsové čaje jsou doslova kolébající, uklidňující, japonci mě zaplavují doslovným nadšením a aktivitou, naopak tmavé puery a velmi hutné černé čaje jsou spíše k defenzivní psychice, mírně melancholické.

    Podle počasí
    Z tohoto pohledu je mi nejbližší na deštivé dny shu puerh a černé čaje, popř tmavší oolongy. Na běžné počasí je vhodný jakýkoliv čaj dle předchozích faktorů. Vyloženě parné dny jsou vhodné k přípravě zelených čajů na studeno (macerování), japonci zalévány chladnější vodou, světlé osvěžující oolongy, nebo je vhodná i máta.

    Další faktory mohou být prestiž, dochuť, objevování nového (lokality, způsoby výroby atd.), přičemž prestiž není příliš relevantní faktor při rozhodování pro nás obyčejné lidi :-)
     
    Design downloaded from free website templates.
    „Zamilovat se do sebe - to je románek na celý život.“ Oscar Wilde