Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

Tan Mu Long Zhu Cha



6.1.2010
Čaj je ručně zpracován do malých kuliček. Tyto kuličky nevoní nijak výrazně, nelze z nich tedy nic usuzovat předem. Na 100ml použijeme +/-20 těchto kuliček (cca 4-5g).


Je vhodné udělat nultý oplachovací nálev, jednak aby se lístky umyly od případných nečistot a také protože kuličky nasáknou vodu a první nálev pak je pitelný. Bez nultého nálevu bude první nálev vodový.


1. nálev - 80°C/ 15s - čaj voní květinovo-medovo-ovocně, barva nálevu velice světle žlutá, vodová. Chuť velmi jemná, s příjemnými tóny květin. Kuličky se částečně otevřely.
2. nálev - 80°C/15s - kuličky se rozpadly na drobné listy vysoké kvality (mladé koncové výhonky čajovníku). Barva nálevu žluto zelená. Chuť květinovo - "balzamická", zkrátka pohlazení po duši. Dochuť středně dlouhá květinová.
3. nálev - 80°C/ 20s dochuť se prodloužila, nálev chutná více květinově + ovocně.
4. nálev - 90°C/ 30s identický s 3.nálevem
5. nálev - 90°C/ 45s chuť méně květinová, více ovocná, "balzamická" chuť ustupuje, aftertaste slabší.
6. nálev - 90°C/ minuta chuť celkově slabší, dochuť krátká, barva téměř zelená.
7. nálev - 100°C/ 80s dojezd, příjený nálev, téměř žádný aftertaste, slabá příjemná chuť po květinách.


Chuť tohoto čaje není tolik výrazná, proto doporučujeme přichystat veškeré chuťové buňky a nenechat se ovlivnit jídlem, kouřem apod.. Je zajímavé hledat v tomto čaji chuťové složky, je to čaj, který dokonale uvolní a navodí ve člověku dobrou náladu.


Po vylouhování posledního nálevu můžete sníst zbylé čajové lístky, které jsou velmi chutné :-)

Prodejce: Čajovna Kuba & Pařízek