Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

Velký Fang Ding Gu Da Fang 2010


17.11.2010


Velice kvalitní, čaj z provincie Anchuej z jarní sklizně 2010. Listem i vůní připomínají proslulý Long Jing, listy jsou méně pravidelné, hrubší, žlutozelené barvy. Kvalitní, dlouhý, plochý list žlutozelené barvy.

Gaiwan 150ml/8g, předehřev nádobí - po předehřátém nádobí se vložené listy rozvoní travnato-ovocnou vůní s "máslovými" long jing prvky

1.nálev 80°C/20s - zelinkavý nálev, zality list voní specificky, přesně jako Long Jing. I v chuti je evidentní podobnost ve specifické "máslové" jemné chuti, která tvoří základ tohoto čaje. Chuť přechází do lehkých ovocných tónů spojených s nepatrnou příjemnou travnatostí. Jemný, nepříliš výrazný, ale dlouho trvající aftertaste, začínající na máslové chuti, přecházející do ovocna.

2.nálev 80°C/15s - tmavší zelená barva nálevu, ve vůni téměř zcela ustoupily tóny podobné dračí studně, z listu je cítit pečenost s květinovo-ovocnou složkou. V chuti podobnost dračí studně také ustoupila, stále si však drží "máslovou" jemnou chuť, nyní ale doplněnou o výraznější ovocné a příjemné travnato-květinové tóny, dobře vyvážené, jedna chuť navazuje na druhou, nic nevyčnívá. Dozvuk je mnohem výraznější a opravdu velice dlouhý, primární složkou je máslovo-květinová chuť přecházející do jemných sladkých ovocných závěrů.

3.nálev 80°C/25s - opět tmavší a výraznější nálev, plná komplexní chuť se stále výraznými máslovými prvky, nyní jsou v chuti znatelné pečené tóny, promítající se v pozadí chutí. Ovocnost výraznější, celkově sladší nálev. Aftertaste opět delší, máslovost nepatrně ustoupila, pečená složka na jazyku se sladkou ovocnou chutí.

4.nálev 85°C/40s - žlutavý nálev, stále plný s poklesem máslových prvků, již jen nepatrné, zvýraznění travnatosti, ovocnost také slabší, v pozadí se objevila příjemná natrpklost, pražené prvky výraznější. Kombinace trpkosti a již nepatrné máslovosti dává ve výsledném dojmu výraznou chuť lískových čerstvých lehce nahořklých a zároveň nasládlých jader. Lístky již plně rozvité. Dochuť nepatrně kratší, méně pestrá, lehce pražená s tóny čerstvých jader lískových oříšků.

5.nálev 85°C/60s - výrazný pokles výraznosti, zvýraznění tónů lískových jader, trpkost/hořkost výraznější, stále velmi příjemná. Velice zajímavé je prolínání hořko-sladkosti nálevu. Dochuť středně dlouhá oříšková.

6.nálev 85°C/120s - slabý finální nálev, nádech lískových jader s poměrně velkou svíravostí. Nedoporučuji zvyšovat teplotu vody, trpkost by byla horší.

Na vylouhovaného listu lze vidět velmi uspokojivou kvalitu lístků. Převážně celistvé.

Závěr: Tento čaj se mnohdy prodává pod označením Long Jing (Lung Ching), důvod je jasný - prodat. Podobnost tohoto čaje s dračí studnou je evidentní, začínající čajomil by se lehko nechal oklamat. Pod touto korektní deklarací a cenou je to příjemný čaj, odlišný od dračí studny, přesto však s některými nádhernými společnými tóny. Příjemný poměr cena/výkon, vhodné pro relaxační chvilky.

Cena: 70,-/50g

Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek Jihlava