• Ginkgo biloba list

  • Vložil Tomáš Klouda 19.4.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Už dávní čínští léčitelé používali listy a semena tohoto stromu k léčbě astmatu, plicních a jiných onemocnění. Ginko biloba brání vzniku sraženin, odstraňuje pocity únavy, urychluje hojení ran a může potlačovat alergické reakce.
    Ginkgo biloba je považována za důležitý antioxidant a především za rostlinu, jejíž účinné látky příznivě ovlivňují mozkovou činnost, zejména poruchy mozku podmíněné stárnutím, například zvýšení výkonnosti paměti, schopnosti se učit, udržet pozornost a soustředit se a pro zlepšení koordinace pohybů. Používá se i při depresivní náladě a poruchách vidění a slyšení, při závratích a pískání a zvonění v uších, tzv. tinnitus. Homeopatické přípravky se podávají při zánětu mandlí, bolestech hlavy a křečích od psaní. Nejvýznamějším účinkem extraktu z listů je rozšiřování kapilár v periferním cévním řečišti a zlepšení průtokových vlastností krve, zlepšuje prokrvení končetin, což oceníte zejména pokud máte studené ruce a nohy. V tradiční čínské medicíně se nepoužívají listy, ale semena a to především proti astmatu. Pražená semena se v Číně dosud považují za pochoutku.
    Použití Ginko biloby
    Jinan dvoulaločný - ginko biloba- podporuje krevní oběh, obzvlášť mikrocirkulaci, podporuje zlepšení paměti, vitality a schopnosti lépe vstřebávat vědomosti. Pomáha brzdit průběh cévních demencí, vykazuje značný antibakteriální a antivirový účinek. Může zlepšovat odolnost mozkových tkání při nedostatku kyslíku.
    Účinné látky
    Listy ginka obsahují flavonoidy - quercetin, kempferol, biflavonoidy - ginkgetin, amentoflavon, bilobetin, diterpenlaktony - gongolidy A, B, C, sesquiterpeny - bilobalid, proanthokyanidiny, jinanové kyseliny - alkylfenoly a alkenylfenoly. Jsou to látky, které se odborně nazývají "ginkgolides" a nejsou obsaženy v žádné jiné rostlině.
    Výskyt
    Jinan dvoulaločný je nejstarší strom na naší planetě a vyznačuje mimořádnou odolností vůči klimatickým změnám. Pochází z Číny, od roku 1730 je znám v Evropě jako parkový strom, nyní se pěstuje i kvůli léčivým účinkům.
    nadobi
    nadobi
    Suchý list nadýchaný, plátky a zlomky s podélným pravidelným žilkováním. Vybledlé zelinkavé lístky s odstínem hnědé. Vůně příjemná, bylinná, připomíná sušený kontryhel, nepříliš výrazné prvky, hořko-sladký základ.
    nadobi
    nadobi
    Příprava v hrnku:
    Hrnek na bylinky s louhovacím sítkem 250ml, 2-2,5g listu, 3-5min louhování, 85°C horká voda.
    Vůně nálevu: nahořklý základ se specifickým bylinným tónem.
    Barva nálevu: světlounká, žlutavá, mnoho zlomků na dně hrnku.
    Chuť: chuť je stabilní, jemná, balanc hořké a sladké. Specifická, pocitově zásaditá, bylinná složka uklidňuje žaludek. V závěru chutě výraznější nahořklé tóny. Oproti pelyňku, nebo cesmíně hebký základ, jen mírně nahořklý základ.
    Dochuť: středně dlouhá, bylinná výrazněji nahořklá složka, nelze příliš s ničím zpodobnit, ginko specifická bylinná složka. Po polknutí je hořkost cítit primárně vzadu na jazyku a na patře, pro nás naučené mateisty a kudinkové odolné jedince, je to něžná hořká rozcvička :-)
    nadobi
    Vylouhovaný list různé barvy - světle a tmavě zelený, různé velikosti - zlomky a listy do jednoho centimetru, výrazné pravidelné žilkování se zvýraznilo po vylouhování. Relativně křehký list, který drží vcelku právě žilkování.
    nadobi
    Cena: 54,-/100g

    Prodejce: Bylík.cz
     
    Design downloaded from free website templates.
    „Bůh stvořil člověka, když ho přestaly bavit opice. Na další pokusy už pak neměl nervy.“ Mark Twain