Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • 2017 Gruzie Ivanův vlas

  • Vložil Tomáš Klouda 1.4.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Suchý list voní svěží čerstvou omamnou vůní po ovoci - jako sušené fíky s lehkým náznakem blumy a lehounkým travnatým nádechem v podtextu. List je objemný, vesměs uzounký v dlouhém krouceném "vlasu" o délce i k 8cm. V menšině jsou jednolisty s mírně rozvinutými okraji, poměrně hojné jsou vícelisty s ochmířeným nastříbřelým tipsem. Brava velmi tmavá, zelená, pouze místy světlejší fleky, poměrně hojně obsažené tipsové stříbřité lístečky.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 90°C horká voda.
    Nahřátý list: velmi zajímavé tóny, zpočátku ovocné plné složky po fíku a náznak peckovitých plodů, po delším propření se základ směřuje smíře do květin, respektive do nuance podobné vonokvětce. Vůbec zde neregistruji travnatost, ale bohaté vegetální tělo, květinky a pouze náznak ovoce.
    Vůně nálevu: ovocno - květinková, velmi příjemná, nasládlá.
    Barva nálevu: světlá žlutavá. Prakticky bez zlomků.
    Chuť: vytříbená chuť, jako nektar květin, náznak vonokvětky, příjemné nuance ovoce, evokuje mi to kapku citrusů s hroznovým vínem. Světlé, svěží, motivující prvky, skvěle stavěno k sobě. Květiny dávají široké spektrum, náznak tulipánu, složka podobná vůni bledule. Již při popíjení čaj výrazně ochlazuje. Závěrem náznak travinek, zcela jemný sladký tón, který znám snad jen od japonských čajů, jako posečená slaďounká tráva.
    Dochuť: výrazností není žádný tahoun, jedná se o jemný čaj, který se musí prožívat, nenechat si požitek zkazit ani okolními vlivy, ani nevhodným jídlem. Paleta chutí je široká, květinový výbuch a ještě sladší základ, vegetálnější podtext, ovocné nuance po hroznech, lehce po fíku. Lahodný osvěžující dochuť trvající k 7 minutám, poté jen nasládlý film v ústech s náznakem květin.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 70ml, 3g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 5. Telota vody: 80-85°C. Doby louhování: 35s/30s/55s/120s/250s

    Předehřev mocný, mnohem květinovější základ, překypující vonná složka, při delším nahřátí vystupují v pozadí i mandličky a náznak travnaté složky.
    První nálev dávám 85°C horkou vodu a delší louhování, list se rozjede pro další přípravy. Barva sětlejší, žlutavá. Nula prachu/kalu. Lahodný jemný zelený čajík, žádný zabiják, žádná svíravost, prostě jen sladká složka, pidi náznak nahořklé chutě, ale ta je zastíněna hladkým, sladkým, bohatým tělem. Již zde, v prvním nálevu, jsou květinové prvky bohaté, exotické květiny, náznak bílých hroznů (ty postupně sládnou) a v pozadí lahodná čerstvě posečená primárně sladká travinka. Lahoda! Dochuť středně dlouhá, plná květin, hroznové prvky sladké, zralé plody, čisté hroznové víno s bohatým spektrem květin, i zde je přítomná vonokvětka. Druhý nálev zalévaný 80°C horkou vodou, kratší doba louhování - o trochu tmavší žlutavá barva nálevu, stále však světlá. sytější, pestřejší nálev, přidává se lehounká kořeněná složka ve spojení s květinkami, evokuje opět jemné jarní květiny, bledule, vonokvětku. Od boku bych tipoval jasně světlý oolong. Skvělá jemná složka. U druhého nálevu je celek živější, sytější tělo. K hroznovým tónům se přidala stopová citrusová složka. Dochuť dlouhá, lahodná, sladká, stopová nakyslost ve spojení s citrusem, hořkost není znát, ale sladké travinky se po chvilce v pozadí objevují, ale pestrost doznívání jim nedávají moc šancí :-) Třetí nálev totožný, jako druhý. Čtvrtý a pátý nálev zalévám opět 85°C, jde o nálevy srovnatelné s prvním zalitím, lahodné, jemné, ochlazující a uklidňující. Hroznové nuance jsou lahodné, květinové složky zase kolébající na hranici rozjímání. Podařený zeleňák!
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list má svěží zelenou barvu, výrazně pilovitý list, výrazné žilkování. Struktura listu je měkká. 2/4 obsahu jsou velké podlouhlé jednolisty, 1/4 stonky s kousky listu a 1/4 celky - drobné tipsy + 2 listy. Nádherný vzhled, vůbec nikdo by naslepo nemohl tipovat Gruzii.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: Speciál PČD

    Prodejce: Sičaj