• 2017 Gruzie Medvěd

  • Vložil Tomáš Klouda 1.2.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list drobnější podoby, plně fermentovaný list černo-šedé barvy, pouze velmi vyjímečně nahnědlé fleky. List je převážně drobné, pouze místy nepoškozené jednolisty, mírně kroucené zlomky a drobné lístky, méně časté jsou placaté nerolované a nekroucené zlomky o větší ploše. Vůně ovocno-semínková, tóny sušených jablek a sušeného lnu/mandle. Producent Todua aneb Medvěd.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě:
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: kontrast hořké, sladké a nakyslé, při delším propaření nakyslá vystupuje více, po krátké propaření dominuje sladkost, plné jablečné tóny, prvky mandle a dřevin.
    Vůně nálevu: příjemná nakyslo-sladká vůně, jablečno-semínkové tóny (len,sezam)
    Barva nálevu: hnědavá s drobnými zlomky.
    Chuť: v chuti dominuje sladkost, mandlové nuance, ovocná složka, tóny lněné mouky, v pozadí lehká nakyslá pachuť, kyselá jablka. Základ je plný, prvky poměrně pestré, ale příliš mi k sobě nepasují, trochu nestabilní celek.
    Dochuť: Po polknutí výrazné mandlové prvky, jablečné tóny uhlazenější a chutnější, dochuť je sladká spíše středně dlouhá, závěrem lehce dřevité prvky po dřevinách listnatých stromů s jablečným příjemným dojezdem.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Skleněná Kamjove konev 250ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. 100°C, nálevy 30/60/120/250s

    Měsíc po sběru a zpracování stále dosti vegetální složky, primární typická nakyslá složka a příjemné vegetální tóny s dřevinami.
    Po usazení se projevuje jablko, připravil jsem 3-4 nálevy. Hodnotím jako nejslabší černý čaj letošní ochutnané Gruzie, není vyloženě špatný, ale rozhodně nedosahuje na Avta, Ramize, ani Leilu. Nemá příliš svébytnost, zajímavost a jedinečnost. První dva nálevy mají barvu do červena, voní nakysle, po mandlích a ovoci. Velmi specifická bylinno-dřevitá složka, v degustační sadě tvoří onu pachuť, zvláštní kopřivovo-dřevitá - po listnatých dřevinách - složka. Dochuť je příjemnější, usedlá, hezky sladěná, ze začátku nakyslost přetrvává, ale po chvilce zůstává v primáru sladko-hořká chuť, již podobná např Avtovi, ale stále výrazněji nakyslá. Jablečné tóny jsou zde příjemné, místy při zapomenutém nálevu jdou dřeviny až do čokoládky, ale s lehkou svíravostí. Poslední dva nálevy jsou omezenější, nakyslá složka se už unavila :o) a tak je i chuť příjemnější a stabilnější. Dochuť středně dlouhá, nasládlá s jablky a mandličkami.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list tmavé syté barvy, v celku převažují zlomky, malé jednolísty, místy větší nepoškozené listy. Tuhá struktura, výrazně žilkovaný list.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: PČD

    Prodejce: Sičaj.cz
     
    Design downloaded from free website templates.
    „Zamilovat se do sebe - to je románek na celý život.“ Oscar Wilde