Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Gruzie Satire

  • Vložil Tomáš Klouda 22.12.2014, autor Tomáš Klouda




    Info od prodejce:
    Černý vysokohorský čaj z vesnice Satire v Gruzii.


    Suchý list tmavé šedo-hnědé barvy, vůně po otevření do medova s výraznou květovou vůní s kakaovým náznakem v pozadí, celek se sladkým a lehce nakyslým základovým charakterem. Převažují jednolisty, místy kroucené, ale vesměs do tenka zpracované, některé listy připomínají zpracováním úzké listy Dan Congu.



    Tasterová příprava:
    Taster 100ml, 2g listu, 100°C, 6 minut louhování.

    Nahřátý list: výrazněji nakyslá vůně s květovými prvky a hutnějšími čokoládovo-kakaovými tóny, v pozadí náznak vegetálních chmelových tónů.
    Vůně: opětovná proměna vonných tónů, aktuálně mi voní spíše po těžší prvcích , jako kakao, pražené mandle, hořká čokoláda. Základ je sladký, po předchozí nakyslosti ani památky.
    Barva: tmavší hnědavá - zcela bez prachu či částic.
    Chuť: plná hutná chuť, těžší chuťové prvky, velmi výrazné kakaové tóny, mandlové jemné složky, později až do nugátova, podtext je po uvolnění od kakaových hutných složek na začátku příjemně bylinný, stále se projevují vegetální svěží prvky. Závěrem chutě je náznak nakyslých složek, celek je vyvážený, pouze lehká nakyslost mi k chuťově hutnější kompozici příliš nesedí, jinak je nálev kulatý a bez agresivních prvků.
    Dochuť: po polknutí se v dochuti zachovaly kakaové složky, ovšem zbytek je poměrně jiný, cítím velmi výrazné bylinné složky, celek je více svěží, nakyslost se váže na marmeládové složky, které v chuti vůbec nebyly, náznak květin a bylin, místy probleskne i kopřiva - po chvilce již ani kakao není cítit a základ je svěží, energizující s marmeládovo-bylinným chuťovým složením a náznakem poupraveného kakaa v nugátové nádechy. Závěr s náznakem mandle a bylinných prvků, nakyslý charakter se sladkými prvky. Bláznivé střídání chuťových prvků, evokuje mi to spontánní reakci, čaj volnosti.


    Vícenálevová příprava:
    Yixing 250ml, 5,5-6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    Časy nálevů 35/25/45/65/150s/300+ – první nálev je pouze rozjezdový, další dva srovnatelné s jednonálevem, přičemž druhý nálev byl lehce svíravý, čtvrtý již v chuti ustupuje, kulminace nastala v třetím nálevu, kdy byl nálev zcela srovnatelný s jednonálevem, další pátý a šestý nálev byly již opravdu dosti oslabené v chuti, pokud jsem si zvykl na výrazné hutné tělo, pak jsou tyto uvolněnější, ale chuťově stále pestré a příjemné. Vícenálev rozhodně není zlý, ale po ochutnání jednonálevu je volba jasná. Základ je nakyslý se sladkými t=ony, v chuti ještě náznak nahořklých složek spjatých ke kakaovým tónům. S čajem jsem si samozřejmě pohrál, doby louhování a teploty a pokaždé jsem nalezl jiné výsledky, tyto popsané jsou asi nejoptimálnější, ale jak popisuji - mám raději tento čaj na jednonálev, popř vícenálev s velkým množstvím čaje a pouze prolévat po malých časech - dává to hutnější plnější tóny s pestřejšími proměnami během chutě i dochutě.


    Jednonálevová příprava:
    Konvička rýžový porcelán 250ml, 4g listu, 100°C, 5 minut louhování.

    Vůně: zcela specifická pro gruzínský čaj, nakyslý základový chrakter s přídavkem slabé nahořklé složky, krásné čokoládové tóny s náznakem květnatosti.
    Barva: značně tmavá do ruda, čistý nálev bez částeček či prachu.
    Chuť: První doušek je zcela euforizující, hutná plná sladěná chuť zasáhne chuťové buňky, exploze kakaových postupně zhutňujících prvků do čokolády, přitom se tyto prvky slučují s mandlovými a bylinnými tóny v pozadí. Po celou dobu chutě jsou přítomny ovocno-květové sladké náznaky, závěrem je nejvýraznější stále kakaovo-čokoládová složka, lehce je cítit napařená mandle bez slupky a co je nejvíce fascinující - svěží marmeládovo-květové prvky. Tělo na mě působí velmi komplexně.
    Dochuť: Hladký přechod na dochuť po polknutí, kulatý celek, žádný z tónů si není v rozporu, naopak kontrast hutného kakaa je v příjemném protikladu se svěží marmeládou. V dochuti se kakao rychle vyprostí z tónů čokolády, již nepůsobí tak hutně, naopak zjemňuje v kombinaci s mandlemi na nugátový náznak, do toho bylinno-květové prvky a máme odhlehčenější závěr doznívání. Chyběl mi čaj, který má takovéto projevy, který nelze tak zcela odhadnout. Síla čaje je taktéž veliká, značně povzbudivý účinek, lehce hřejivý efekt.

    Mokrý list je hnědavý, jeden lístek do zelena, poměrně křehlý list, dlouhé užší lístky.


    Závěr: Dle našeho rozhovoru s Petrem si tento čaj až tak necení, jako čajů z Chakvi, ale co se mé osoby týče, pil bych tento čaj klidně každý den. Osobní označení - čaj volnosti - pocitově není nijak omezený, pokaždé jak jsem si ho připravoval, tak mě oslovilo něco jiného ve výraznsoti, čaj není omezený na pár chutí, proto je volný :-)

    Cena: Neprodejný kus

    Prodejce: Gruzie