Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • Japan HOJICHA (CZ-BIO-004)

  • Vložil Tomáš Klouda 26.11.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Japan HOJICHA (bio/organic)
    Japonská specialita vzniklá pražením zeleného čaje Bancha či Sencha. Hnědavý nálev výrazné, chlebově nasládlé chuti i vůně. V Japonsku je zvykem popíjet tento čaj k jídlu či po jídle.
    Tip na přípravu: cca 9 gramů čaje vsypat do čajového filtru, přelít 0,6l vroucí vody, louhovat 40 - 70sekund.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list voní po propečené kůrce chleba s kakaovou stopkou a bylinným pozadím. Tmavě hnědé drobné listy, velký podíl větviček, které jsou světlejší, hnědavé.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě
    degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: voní praženou, těžkou, kávovou, mírně chlebovou vůní, náznaky bylin v pozadí.
    Vůně nálevu: příjemná pražená s vůní kůrky chleba.
    Barva nálevu: tmavě hnědá se zlomky na dně misky.
    Chuť: plná, kulatá chuť, sladko-nahořklý základ, sladká dominuje. Příjemná pražená, mírně popílková chuť s tóny chlebové kůrky, lehce nakyslé bylinné složky se stopou původního charakteru zeleného čaje. V pozadí mírně působí prvky melty.
    Dochuť: po polknutí se odlehčí pražená složka, základ je sladký, primár chlebový s výraznější nakyslou složkou ze stonků, připomíná tóny čaje kukicha. Podstatně výraznější prvky po Meltě. Dlouhé doznívání, po pár minutách jde dochuť až do krémova, pražení pouze doplňkové, chlobové tóny mírné, převládá Melta s bylinnou složkou pocházející ze stonků.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Kameninový gaiwan 250ml, 4g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Celkem 3 nálevy. Zaléváno vroucí vodou. Doby louhování: 35s/70s/150s+


    Vydatnější a plné nálevy, připravováno pouze na tři nálevy, ale všechny stojí za to. Chutě víceméně stejné, jako v degustační sadě, ale podtržené, intenzivnější a to i v posledním nálevu. Příjemná sytější textura, mírně hřejivý účinek, pocitově spíše ukludňující efekt.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list je drobný, tmavě hnědá barva, tvrdé stonky a tužší drobný zlomkový list.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 50g/101.00 Kč

    Prodejce: Amana