Čajové směsky

Čajové směsky směs čajových lístků s jinými ingrediencemi. Jako příklad může být čaj Touareg (směs Nana máty a zeleného čaje Gunpowder).

  • Jasmínový čaj - Ché Nhái Dac Biet - vietnamský



  • nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list nesmírně aromatický, voní obdobně, jako v minulosti degustovaný thajský čaj od p. Nepustila, s tím rozdílem, že v tomto listu je značný obsah větviček. Relativně objemný list, typický vietnam zelený čaj, květy jasmínu poměrně hojné, žlutavé větvičky v menšině, ale přesto nadprůměrné množtví, velmi zřídka ochmýřený stříbřitý tips. Barva listu tmavší zelená, místy stříbřité lístky, fialovo-bílé květy jasmínu, žlutavé větvičky.
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava:
    Konvička rýžový porcelán 250ml, 4g listu, 90°C, 4 minuty louhování.

    Vůně: plná nahořklá vůně s nesmírně výraznými tóny jasmínu, při slévání nálev provoní celou místnost. Vábivá, podmanivá vůně.
    Barva: tmavší žlutavá barva nálevu, minimální počet zlomků na dně misky.
    Chuť: nahořklý základ, velmi jemná svíravá nahořklá složka, plná jasmínová slžoka dominuje po celých stech, lehounce nahořklá složka na jazyku, sladké květové prvky na patře, pouze lehká travnatá složka v pozadí, dodávající čaji plnost. Podivuhodně uhlazený celek, vyloženě příjemný pro převalování v ústech, jasmínové tóny nepůsobí nijak uměle, naopak čiší svěžestí a přirozenou podobou. Závěr lehce výrazněji nahořklý, celek je ale hezky sladěný hořká/sladká. Naprostý opak oproti minule pořízenému jasmíňáku ze SAPY, kdy byl do listu přimíchán "falešný" jasmín a celek byl mdlý. Celková chuť je jasně omezená a prvky jasně definované, nelze čekat proměny, či vývoj, ale z pohledu výraznosti jsem mile překvapen.
    Dochuť: dlouhá doba dochutě, po polknutí přetrvává lehounká svíravost, velmi rychlé odlehčení a přechod na naprosto srovnané složka hořká/sladká, bez svíravosti, nez výraznější hořkosti, tělo je plné, lehounce travnaté, primární však jasmínový základ. Jednotvárný průběh, minimální vývoj, ale s krásným květovým průběhem doznívání, postupné slábnutí intezity jasmínu i travnatosti, lehké nesmírně příjemné tóny zůstávají na patře dlouhou dobu po vypití. Mírně ochlazující účinek, značně povzbudivý efekt, možno pít i zchladlý nálev. Nedoporučuji pít na lačný žaludek, síla vietnamského zeleňáku by mu neudělala dobře.

    //vícenálevová příprava velmi podobného výsledku, pouze první je malinko omezenější v plnosti a poslední nálev již postrádá tu excht výraznost květin. Osobně si dělám na pět nálevů, 8g listu/150ml, prolévám 90°C a časy louhování 25/30/60/140/300+.
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list v podobě takové všehochuti, list vesměs lámaný, převažují větší potrhané jednolisty, výrazné žilkování na listech, barva tmavší zelená, místy hezké jehličkovité tipsíky, poměrně velké množství větviček. Struktura listu tužší, přesto je list poměrně dost lámaný.
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Z chuťového hlediska mi čaj přijde jako velmi dobře stavěný, kvalitativní střed, měl jsem jasmínové zeleňáky jak od vietnamců a z čajoven a tento bych chuťově přirovnal k vzhledově sice úhlednějšímu, ale v chuti podobnému čaji Špičky vrabčích jazýčků. Ve směšné cenové kategorii je to vyloženě radostné pití v poměru s výsledným chuťovým požitkem. Tento čaj chutná především ženám, kolegyně se na něm údajně stala závislá :-)

    Cena: 30-35,-/100g

    Prodejce: SAPA - Libuš Praha - Tamda Foods s.r.o.