• China – Yellow Tea “Kekecha” – Žlutý čaj

  • Vložil Tomáš Klouda 7.1.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Žlutý čaj je opravdová rarita. Ačkoli vypadá skoro jako čaj zelený, po ochutnání si ho už nikdy nespletete. Vyrábí se pouze v malých množstvích. Žlutý čaj je velmi obtížné najít, a to i v jeho vlasti, v Číně. Tajemství jeho chuti spočívá ve sběru lístků brzy na začátku sklizně. Po fixaci jsou teplé a vlhké listy lehce zahřívány v uzavřené nádobě. To způsobí, že dříve zelené listy se změní na nažloutlé. Výroba tohoto druhu čaje je velmi náročná a závislá na přesném ukončení oxidace. Je oxidován jen z několika procent. Žlutý čaj nejvyšší kvality je jedním z nejuznávanějších druhů čaje na světě. Má jedinečně jemnou chuť s nádechem tropického ovoce a koření. Tento výjimečný čaj je určen pro zvláštní příležitosti.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list objemný, nádherné provedení, pečlivě sebráno a spracováno, nepoškozené vícelisté celky, prakticky jen výběr vrcholových listů - tips+ max dva listy. Vůně zajímavá, nevšední, bylinná s vegetálním základem, připomíná mi sušenou meduňku, náznak badyánu a stopy ovoce. Barva listu od stříbřitých úzkých dlouhých listů, až po šedavé listy s okraji skroucenými dovnitř - tvoří tak úzký, mírný kroucený, dlouhý list.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě:
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: unikátní kombinace ovoce a koření, badyán velmi výrazný a tropické ovoce, takřka marmeládovité prvky, svěží čerstvé mango (stopa štiplavých citrusů alá mango u slupky) se sladkou složkou rybízové marmelády. Čím déle se list propařuje, tím ovocnější základna.
    Vůně nálevu: lehounký tabáček, náznak badyánu a velmi decentní ovocná sladká stopka.
    Barva nálevu: sytá tmavší žlutavá, jikrná, bez kalu či prachu.
    Chuť: výrazná ovocná složka v základu, sytý dobře stavěný čaj s plným tělem a velmi stabilním celkem. Dominuje sladká, kapička nakyslé a stopa nahořklé složky. V chuti vévodí ovoce, značně sladké tóny po mangu a tamarindu. Náznak lékořice/badyánu, stopa tabáčku. Sytý a komplexní nálev!
    Dochuť: po polknutí se prvky ještě o chlup prohloubí, ovoce mírně klesne na výraznosti, je cítit pouze lehká citrusová složka a tamarind, výrazné tabákové ale hladké tóny, badyán je silně v pozadí. Báječné kombinace, tabák dodává jiskru, později jde chuť do sladka, téměř marmeládova, kontrast tamarindu s rybízovou marmeládou za tabákového podtextu. Velmi zvláštní a chutná spojitost! Naslepo bych tipl zelený čaj, nebo mladší kvalitnější Pu-erh.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Porcelán Gaiwan 70ml, 4g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 7. Teplota vody: 90°C. Doby louhování: 30s/20s/35s/50s/85s/120s/250s+

    První nálev je příjemný, lehounká tabákovitost, v prvním nálevu je cítit ještě i značně badyán, náznaky sladkých ovocných prvků. Dochuť středně dlouhá, náznaky ovoce, tabáková složka. Druhý až čtvrtý nálev nejlepší, prvky jsou plné, překypující, komplexní celky, kořeněno-ovocné tělo, tabákovější projevy. Pestré tóny ovoce v dochuti za dlouhého trvání, přes 20 minut, dochuť v těchto nálevech evokuje puery s ovocnějšími projevy, ale výrazným tabákem. V chuti se mixuje porůznu dle momentů mango, tamarind a citrusy. Od šestého nálevu je základ jemnější, tabák ustupuje, je opět cítit výrazně badyán, ovocné tóny jemnější, výrazný tamarind. I poslední sedmý nálev je vydatný, ale co do pestrosti omezenější, list je tuhý, dává neskutečné množství chutných nálevů. Zajímavý, velmi chutný kus.

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list je nepoškozený, vesměs převládají vícelisté celky, nebo dlouhé užší jednolisty, výrazně žilkované a výrazně pilovité po okrajích listu. Světlejší zelená barva, vitální listy, tipsy podlouhlé tenké, skvělý vzhled.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 208 Kč/50g

    Prodejce: Tea legends
     
    Design downloaded from free website templates.
    „Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ Jan Werich