Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Kenya Milima GFOP


15.11.2010

Zajímavý zástupce afrických zahrad, který roste pouze na zelených vrchovinách. Černý čaj assámského typu.

Suchý list nemá nejhorší podobu, není to drť a podíl zlatých tipsů je také v normě.

Konvička 200ml/ 5g, předehřev nádobí

Tento čaj je nejlepší připravovat pouze na jeden nálev, po zalití voní velice aromaticky, s tmavým charakterem. Nálev oranžovo-žluté, později blíže ke dnu konvičky oranžovo-hnědé barvy. Tento černý čaj lze nejlépe srovnat s jávskými čaji, jak barvou, tak lehce podobnou chutí. Přesto je tento čaj naprosto specifický, má v sobě zajímavou kořeněnou složku, kterou jsem jinde zatím nenašel. Základní chuťovou složku tvoří tmavý, lehce specificky kořeněný základ, ten se větví do sladkých medovitých chutí s nepatrnými velmi těžkými tóny ovoce. Má menší náchylnost k trpknutí, než jiné černé čaje, přesto však doporučuji po 4 minutách louhování slít. Pokud tak neučiníme, čaj je na dně svíravějšího charakteru, chutě se sice mnohonásobně znásobí, ale svíravost nám kazí celkový požitek z čaje. Dozvuk středně dlouhý tmavý kořeněný na patře. Velice zahřeje.

Závěr: Svébytný charakteristický čaj, africké podnebí jak je vidět, čajovníku také velmi svědčí, tento černý čaj mne velice oslovil, doporučuji minimálně pro rozšíření čajového obzoru. Osobně se k němu budu rád vracet.

Cena: 55,-/50g
Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek Jihlava
Dodavatel: Amana