Čajové směsky

Čajové směsky směs čajových lístků s jinými ingrediencemi. Jako příklad může být čaj Touareg (směs Nana máty a zeleného čaje Gunpowder).

Le Touareg - Amana


Vložil Tomáš Klouda 28.2.2013, autor Tomáš Klouda


Krátké info z poslední objednávky z Amany - pár poznámek z přípravy:
nadobi
Info od prodejce:
Tradiční čaj oblíbený např. v Maroku, nálev nesmírně silné a plné chuti, osvěžujícího a povzbudivého účinku.
Složení: čínský zelený čaj Gunpowder, marocká máta.
Tip na přípravu: 9 - 12 gramů listu vsypat do čajového filtru, přelít 0,6l vroucí vody, louhovat či povařit 4 - 6 minut, silně osladit.
nadobi
Suchý list světle zelený, nana máta velmi drobná, její podíl je dle mého názoru neuspokojivý, poměr surovin je snad méně než 1:3 (i při nabírání ode dna sáčku). Převažující Gunpowder znamená svíravější výsledný nálev.
list
Jednonálevová příprava:
Konvička z rýžového porcelánu 250ml, 70°C, předehřev nádobí, 4-5 minut louhování. Sléváme po vylouhování do předem připravených skleniček s nasekanými mandlemi a čajovou lžičkou třtinového cukru.
Barva nálevu: tmavě žlutá.

Vůně nálevu: intenzivní travnatá s lehkou nana mátou - ne čerstvá štiplavě kořeněná - poněkud zapadlá.
Chuť: svíravější celek travnatých prvků, lehký nepříliš svěží mátový podtext, nahořklá složka dominuje nad lehce nasládlou bylinnou vedlejší chutí, pozvolné táhlé odeznívání výraznější hořkosti, závěr s lehce výraznějšími mátovými prvky a travnatým plným pitelným tělem. Chuť je o něco lepší při použití většího množství cukru - tím ale zastíráme pravou chuť, cukernatost doslova stéká ve spojení s hořkostí po stěnách úst.
Dochuť: opět výraznější nahořklá složka s mátovým podtextem, lehce prosvítají i kořeněné bylinné prvky, nevyvážený základ, dominuje opět hořkost. Travnatá složka jaksi přebíjí i při nízké teplotě ostatní prvky, nasládlé prvky se objevují až v samém závěru dochutě, účinek je spíše zahřívající díky svíravým složkám, zůstává na patře dlouho nahořklá pachuť. Takto si moc nepředstavuji Le Touareg.
//při přípravě jakou uvedl prodejce se musí vložit podstatně větší množství cukru, aby nálev byl pitelný. Maghrebi - název v Maroku - ekvivalent Le Touareg.

nadobi
Vylouhovaný list - srolovaný gunpowder nabere na objemu - jednolisty, v nálevu nejsou kousky nana máty = malý podíl máty.
nadobi
Závěr: Postup pro přípravu udaný od prodejce silně nevyhovující - pokud zaliji vroucí vodou nana mátu, zabiju ji, zelený čaj pak dá pouze svíravý hořký nálev plný pachutí - silný nálev to bude, ale požadované chuťové i ochlazující účinky se nedostaví. Preferuji vlastní směsky ověřené individuálními chuťovými vjemy každého z nás. Po pravdě z těchto prodávaných hotových smsek Touaregu byl lepší i z Oxalisu ve stejné cenové relaci. Moc mě tento kousek nenadchl.

Cena: 65,-/100g

Prodejce: Amana