• Gianfranco’s Earl Grey – 50g Postcard

  • Vložil Tomáš Klouda 30.3.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    The finest bergamots in the world come from Calabria in Southern Italy where every year Gianfranco Todisco selects fruit grown naturally without chemicals and cold presses them for our Earl Grey. Then here in London we blend black tea from small tea farms – Mineral Springs in Darjeeling and Sahyadri in Kerala – to complement his fragrant bergamot oil.
    This is our take on a traditional Earl Grey in our house style, with a relatively light scenting to give a better balance between the taste of the oil and the tea. The cold pressed bergamot oil that Gianfranco processes is bright and citrusy with a fruity, grapefruit-like taste that is much milder than its aroma suggests, many miles away from the more floral or perfumed oils which are often used to scent Earl Grey teas. Out of all the traditional tea blends Earl Grey is definitely the one which provokes the strongest opinions among our customers, so we’ve been pleasantly surprised that this unusual version has become by far our best-selling tea.
    This special Earl Grey should be brewed with water just off the boil and a teaspoon of tea per cup to best enjoy it’s bright, citrus flavours. It can be taken with or without milk.

    ORIGIN
    60% Darjeeling 2nd Flush EX20 Mineral Spring Tea Farm , Darjeeling, India
    40% Family Tea Sahyadri Co-operative, Peermade, Kerala, India
    Blend of two Essential Oils Of Bergamot Calabria, prod. Gianfranco Todisco, 2015

    SIZE OF FARMS
    2 acres (average)

    PLANTS AND PROCESSING
    Blend of Camellia Sinensis Sinensis and Camellia Sinensis Assamica

    BREWING GUIDELINE
    95-100°C, 3-4g per cup, with or without milk. 2 infusions.
    Click here to read more about this item ( Hide )

    This is our take on a traditional Earl Grey in our house style – with a relatively light scenting to give a better balance between the taste of the oil and the tea. The cold pressed bergamot oil that Gianfranco processes is bright and citrusy with a fruity, grapefruit-like taste that is much milder than its aroma suggests, many miles away from the more floral or perfumed oils which are often used to scent Earl Grey teas. Out of all the traditional tea blends Earl Grey is definitely the one which provokes the strongest opinions among our customers, so we’ve been pleasantly surprised that this unusual version has become our best-selling tea.
    Pictured below are the bergamots growing in Calabria and Gianfranco’s peeling machine and ultracentrifuge which transform the raw fruit into essential oil of bergamot. Gianfranco says that the secret to making great bergamot essential oil is in the mixture of varieties of fruit, harvest time and great attention to the quality of peeling machines.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list voní nejintenzivněji, naprosté top mezi Earl grey, které jsem doposud měl a to už jsem moc prostoru k lepší kvalitě nedával. List černo-šedý, velmi tmavý, místy hnědavé flíčky, hnědé větvičky. Skvěle stavěný blend, jsou zde vidět jak ochmýřené tipsy, tak větší listy, hezká velikost listu - tak říkajíc akorát. Vůně je doslova překypující, provoní přes zavřený zip alu sáček značnou plochu, intenzita bergamotu je fascinující a projev o to příjemnější, že evokuje čerstvý pomeranč s květonkovým nádechem. Vůně kyselkavá se sladkou stopou.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava
    Konev rýžový porcelán 250ml, 4g listu, 4min louhování, vroucí voda.
    Vůně nálevu: čistě citrusová - bergamotová, pomerančové vitální, šťavnaté tóny, obrovská intenzita a zároveň to není přepísknuto ke škodě požitku. Kselkavo-nasládlá vůně.
    Barva nálevu: oranžová jiskrná, drobounké zlomky na dně misky, není jich vůbec mnoho.
    Chuť: óóóó...nejbáječnější Earl. Pestrá chuť, jemně štiplavé, kořeněné složky, šťavnatý pomeranč, lehounké dřevinky v pozadí a hlavně plný hořko-sladko-nakyslý, pestrý základ. Ani štiplavost, ani výraznost silice není přemrštěná, dokonalé sladění, dokonalá intenzita, dokonalá harmonie. Jak ovoněné čaje nemusím, tohle je pecka a zvykl bych si na to...
    Dochuť: po polknutí (plynulý přechod) nastává ta pravá londýnská jízda. Citrusové tóny prostupují celá ústa, základ není nijak tupý, ani prázdný, působí na každou buňku v ústech. Štiplavost mírná, kořeněný charakter, evokuje působení hřeíčku. Velmi hřejivý efekt už během popíjení, euforizující a zároveň uklidňující účinek, starosti, pnava z posilovny, vše pryč. Doba doznívání je přes 30 minut, intenzivní složky a jejich pozvolný ústup nejdelší dobu trvá nahořklá složka s kořením, citrus (pomeranč)/hřebíček, to je to, co cítím tak nesmírně dlouho :-)
    // Jednoznačně pokud budete mít výlet do Londýna máte přátelé, kteří ocení dobrý čaj, doporučuji.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list krásné hnědavé barvy, blend menších zlomků a většich podlouhlých nepoškozených listů (viz popis), kvalitní a úhledný celek, po citrusech voní i po vylouhování.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: L9.95/50g

    Prodejce: http://www.postcardteas.com
     
    Design downloaded from free website templates.
    „Pes, kterého uzdravíš, tě nikdy nekousne. To je hlavní rozdíl mezi zvířetem a člověkem.“ Mark Twain