• Malaysia BOH teh Cameron Highlands

  • Vložil Tomáš Klouda 25.1.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Malaysia’s most popular brand. Grown in the cool climates of Cameron Highlands, this broken orange pekoe is flavoury and robust with a distinctive, unique character. (info ze stránek výrobce)
    Plantáž v Cameron Highlands nedaleko Kuala Lumpuru založil v roce 1929 syn britského vládního úředníka. Nazval ji Boh podle čínského pohoří Wu-i (v angličtině Bohea), kde byl čajovník podle pověsti objeven. Původně zaměstnával jen Indy, z nichž někteří tu zůstali dodnes. Nyní sem přicházejí též zájemci z Bangladéše. Plantáž Boh zajišťuje 70 procent z celkového objemu výroby a má k tomu takřka ideální klimatické podmínky. Země produkuje ortodoxní černé čaje přijatelné jakosti, jež skýtají poměrně lehký, čirý nálev dosti podobný středně kvalitním ceylonům. (info z tea-legends.cz)
    Rozloha plantáží: 2 711 ha
    Roční produkce čaje: 18 377 tun
    Světové produkce čaje: 0.34 %
    nadobi
    nadobi
    Suchý list velice drobný, plně oxidovaný tmavý list, hnědo-šedo-černá barva, místy zlatavá, nebo žlutavá, drobně nasekané lístky na prach a zlomky o velikosti do 1mm. Vůně dřevitá, výrazně nahořklá se sopou zemitosti.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 2min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: nahřátý list podstatně příjemnější oproti vůni suchého listu, hořko-sladká slaboulince kořeněná dřevitá složka s lehkou ovocností v pozadí. Dřevité prvky připomínací čerstvé dřeviny - červený javor, větve s mízou voní velmi podobně.
    Vůně nálevu: nepříliš výrazná nahořklá dřevitá.
    Barva nálevu: do červena, tmavá, nutno použít sítko, mnoho kalu a zlomků.
    Chuť: Kulatá velmi příjemná, elementární, ale vydatná chuť. Vyloženě mě čaj mile překvapil. Sladký dřevito-bylinný základ, primárně cítím javorový sirup s dřevinkami, místy problesk ovoce, přezrálé broskve, hladký příjemný a jen decentně nahořklý základ. Dřevitost velmi příjemná, vydatná, hřejivá. I přes jednoduchost čaje je působení příjemné.
    Dochuť: polknutí překlene úvodní sladkost a přejde do více nahořklé složky po dřevinách na konci jazyka, naopak kontrast je tím výraznější, jelikož se i sladkost na středu jazyka a v ústech zvýraznila, výrazný javorový sirup s broskvovým podtextem. čím déle dozvuk působí, tím sladší jsou projevy. Celková doba doznívání je okolo deseti minut, délku bych hodnotil jako středně dlouhou. Po pár doušcích lehce štiplavý projev v krku, mírně svíravý, ale působí to jako kořeněné složky dřevin. V samém závěru jsou spojeny dřeviny se sladkou složkou s působením hladkého až krémového tónu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava:
    Konvička 250ml, 4g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Jeden nálev. Teplota vody: vroucí. Doba louhování: 3 minuty.

    Jemnější a lehčí chuť oproti degustační sadě, vyšší dávka by byla svíravá, nasládlý javorý dřevitý základ, lehoučká štiplavost při polknutí. Stále výrazný javorový sirup, příjemná nenáročná kompozice. Pro výrazný hutný základ bych se nebál použít ani do masaly, dřevitost je zde výrazná a použil bych vlastní blend ctc assam a tento čaj :-) dobrý čaj za nízkou cenu. Příjemná zajímavost s odlišným charakterem, než je cejlonský, nebo čínský čaj :-)
    Další přípravu jsem provedl s o gram až dva větší dávkou - výsledek je stále příjemný, štiplavější přechod z chutě na dochuť a citusové projevy, výrazný citron, skutečně mi přijde jako česká variace cejlon s citronem - akorát, že přirozeně v čisté podobě :-)
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list drobounký, hůře se odstraňuje z nádobí, prach a zlomky, tmavá hnědavá barva listu.
    nadobi
    nadobi
    Cena: dle cen na internetu se jdná o velmi levný čaj. Přiliš rozšířený tento čaj není.

    Prodejce: ? dar
     
    Design downloaded from free website templates.
    „Kdyby se mužům dostávalo manželek, jakých si zasluhují, měli by zatraceně těžký život.“ Oscar Wilde