Byliny - nečaje

Bylinné čaje - jsou výluhy z jiných rostlin než z čajovníku (Camellia Sinensis). Může se jednat o listy, kůru, jehličí, květy a další části rostlin. Mezi nečaje patří například bylinné čaje, Maté, Rooibos, Lapacho a spousty dalších.

Průvodce producenty Yerba Maté


1.8.2011


Srovnání jsem se rozhodl vytvořit na základě zkušeností s obyčejným „matéčkem“ dostupným v Oxalisu a jiných spíše dárkových obchodech. List z těchto obchůdků je většinou značně kouřový až příliš nepříjemný na popíjení bez ochucení. Drtivá většina začínala právě na těchto levných směskách, proto je po přechodu na značkové producenty rozdíl znát. Rozhodl jsem se tedy popsat pozitivní zkušenosti s většími producenty Yerba Maté. Mám samozřejmě pouze zlomek produktů z široké škály výrobků od mnoha produktů z různých zemí a zkušenosti a pocity různých lidí s těmito značkami se mohou lišit.

Argentina


Taraüi Con Palo

Kvalitativně střed mezi Yerba Maté, zaručená chuť pro začínající. Je to jedna z nejpopulárnějších značek na světě. Cenově se drží také spíše středu. Maté původem z Argentiny. Lehce nahořklá chuť s výraznými citrusovými nakyslými podtóny. Chuť je vyvážená, není vtíravá, ani mdlá, povzbudivým účinkem také kolem středu. Zkrátka maté na běžné popíjení - když nevím, které si mám připravit, sáhnu po Taragüi. Pitelné samotné bez dochucení i při velmi velkém dávkování – vhodné pro začátečníky.

Cena: 120,-/500g



La Merced – Barbacuá

La merced patří do známé skupiny Las Mariás, která zahrnuje producenty Taragüi, Unión a další. Značka La Merced symbolizuje prémiovou kvalitu Yerba maté a v drtivé většině se jedná o produkty s označením organic. Toto maté je pěstováno v severovýchodní části Argentiny. Pochází z velmi dobré lokality a je zpracované speciálním způsobem mletí. Maté je sušeno tradiční technikou - pečlivé sušení teplem ze spalovaného dřeva po celý jeden den. Díky tomuto sušení je maté řízné, velice aromatické, výrazné. Skladování a usazení činí 12 měsíců. Tyto procesy se samozřejmě promítnou na výsledné chuti. List ve vyváženém poměru s větvičkami a prachem. Poměrně výrazná kouřová až kávová vůně. Chuť velice zajímavá, rozhodně se nepodobá ani jedné zde prezentované značce, chuť kouřová, lehce uzené tóny, poměrně tmavá specifická základová složka s lehkým náznakem citrusů v závěru chutě. Celkově i přes nevšední uzenou a kouřovou nálev působí vyváženým dojmem. Dochuť velmi dlouhá, zpočátku kouřová, postupně zjemňující – dlouhé doznívání. Přidáním většího množství listu nic nezkazíme, výluh je stále příjemný. Vynikající maté, skvělá vůně, chuť a nenáročnost přípravy. Doporučuji až po propití se obyčejnějším maté, toto by mohlo na začátečníka působit, díky uzené chuti, rozporuplně.

Cena: 145,-/500g



Cruz De Malta Con Palo

Nejspíše nejlevnější Maté dostupné v ČR, původem z Argentiny. Pod takovou cenou jsem nečekal nic zázračného – o to víc mě překvapila chuť tohoto maté. Směs obsahuje větší množství prachu, převážně list a přiměřený podíl stonků. Chuť lehce svíravější a hrubší oproti Taragüi, ale není nutnost dochucovat. Při přípravě s větším množstvím listu je nálev stále pitelný. Dobrá volba pro nenáročné každodenní popíjení. Nálev není překvapivě kalný, malé množství nejjemnějších usazenin, vyvážené chutě, poměrně světlá barva nálevu.

Cena: 90,-/500g



Amanda

Tradiční argentinské "yerba maté" pocházející z provincie Misiones. List je v dobrém poměru větvičky, list, prach, avšak prachových částic je více. Poměrně velké části samotného listu. Příjemná svěží chuť, není nutno dochucovat. Výluh ze dna kalabasy je prosycen velkým množstvím prachu, vcelku nepříjemné polykání, ale chuť výborná. Větší dávkování nevadí výslednému výluhu a dá se pít samotný. Toto maté je jemnější a spíš ve člověku navodí pohodu a uvolnění. Dobré při přípravě na studeno.

Cena: 110,-/500g



Rosamonte Tradicional

Značka Rosamonte –Yerba Maté původem z Argentiny, konkrétně z pověstné provincie Misiones. Základní třída Tradicional je chuťově výraznější, ale vyvážená, neagresivní, pohladí po duši. Obsahuje vyvážený poměr částí větviček, zlomků lístků i přijatelné množství jemného prachu. List se nechává 12 měsíců zrát. I tato značka je velmi rozšířená. Chuť kulatá, jemná, přesto výrazná s plnou specifickou chutí s jemnými citrusovými prvky. Aftertaste velmi dlouhý. Větší dávka nemá negativní vliv na výsledném nálevu. Barva nálevu poměrně světlá, přirozené „zelené“ chutě. List je poměrně větší velikosti. Nálev není příliš kalný, jiskrná barva. Velmi dobré maté!
Pro zajímavost, firmu Rosamonte založil v roce 1936 Don Demetrio HRENUK, syn ukrajinských imigrantů. Z rodinné farmy se postupem času vyvinula úspěšná firma, která se v současnosti mimo jiné zabývá produkcí Yerba Maté, zemědělstvím, chovem dobytka, ryb a také lesnictvím. Viz. dostupná videa na youtube.com

Cena: 110,-/500g



Brazílie

Canarias

Maté původem z Brazílie, z provincií Santa Catarina, Paraná a Rio Grande do Sul - údajně se jedná o nejpopulárnější značku v Uruguaji. Tato směs obsahuje pouze drobný list a prach. Podle referencí je tato značka i v zahraničí velmi oblíbená. Specifická chuť a vlastnosti Yerby maté z Brazílie - velmi jemné, uhlazené chutě, lehounce kouřových tónů. Vcelku překvapivá chuť – větší podíl prachu a drobného listu většinou věstí silnější charakter, který není vhodný pro samotné popíjení – opak je pravdou, dochucování není v žádném případě třeba. Přes velký podíl prachu a malých částí, které prochází přes bombilu je to velice dobré maté, jeden z mých favoritů. Přirozené „zelenější“ svěží maté. Poměrně dost kalu na dně, který je způsoben větším množstvím prachu.

Cena: 220,-/1000g



Paraguay

Selecta

Maté původem z Paraguaje, z okolí města Bella Vista. Paraguajské maté se vyznačuje nejčastěji, více praženějším základem, dává mu tak jisté specifikum. Suchý list je více aromatický, říznější. Podíl prachu, listu a stonků je vyvážený, na pohled velmi uspokojivý poměr a dobrá kvalita. Menší velikost listu a nepatrně menší podíl stonků. Praženější charakter nálevu a lehké kávové tóny. Výrazný nálev, dlouhá sladká pražená dochuť. Příjemná změna oproti Argentinským matéčkám. Nálev není potřeba dochucovat a to ani při použití velkého množství listu. Velmi dobré silné maté, s poměrně tmavou barvou nálevu a drobným kalem na dně (drobné prachové částečky), které popíjím asi nejčastěji.

Cena: 120,-/500g



Pajarito tradicional

Pajarito má svůj původ v Paraguayi, v okolí města Itapua. Pajarito Tradicional je zpracováno běžným způsobem s dobou zrání 12 měsíců. Na oko velice kvalitní list, list větších i menších rozměrů, stejně tak i stonky, prach přiměřený. List není výběrový, je zde „od každého trochu“ (různé velikosti stonků, listu), to působí velice dobrým dojmem. Vůně těžší, kávovo-pražená s typickým základovým vonným charakterem Yerby maté. Chuť je typická pro paraguayské maté – tedy praženější základ s kávovými a kouřovými tóny. Plná pestrá hutná chuť, která pomalu klouže po jazyku, dlouhotrvající dochuť. Velice tmavý nálev, poměrně kalný. Se Selectou jsou si v lecčem podobné, ovšem Pajarito má silnější kouřovou složku.
Dále je dostupné Pajarito Selección Especial, které má oproti Pajarito Tradicional delší dobou zrání (20 měsíců), je jemné, vyvážené, o něco kouřovější.

Cena: 65,-/250g (120,-/500g)



Závěr: Yerba Maté je velice dobrý nečaj, který lze popíjet každý den. Příjemná chuť, dochuť, skvělá atmosféra při popíjení bombilou. Cesmína Paraguayská má nepochybně při pravidelném popíjení i blahodárné účinky na organismus. Dle mého vkusu a chuťových pocitů bych nejvíce doporučil Canarias, Selecta, Rosamonte a jako specialita mě zaujalo La merced. Ostatní značky jsou taktéž velice dobré, jsou to zkrátka dobrá klasická matéčka. Na závěr bych rád uvedl, že zakoupením značkových produktů nejen ušetříte (50g Oxalis – 28,- / 50g Cruz de malta – 9,-), ale podpoříte další produkci.

// Do budoucna bych rád zveřejnil dalšího průvodce na téma Yerba maté – ochucené maté – těšit se můžete na maté ochucené mátou, pomerančem a citronem a další dostupné ochucené produkty.

Všechny prezentované značky pochází od prodejce: El Maté

Další značky Yerba Maté:, CBSé (ARG) Nobleza Gaucha (ARG), Unión (ARG), La Tranguera (ARG), Piporé (ARG), Andresito (ARG), Playadito (ARG), Eco Teas (ARG), Mendo Maté (ARG), Kraus (ARG), Kharta (ARG), La Hoja (ARG), Colon (PY), Campesino (PY), La Rubia (PY), Té Guaraní (PY), Indega (PY), Kurupi (PY), Barao de Cote Gipe (BRA), Nativa (BRA), Matte Leao (BRA), Maté Factor (BRA), Guayaki (BRA).