• Sladit?

  • Vložil Tomáš Klouda 24.7.2016, autor Tomáš Klouda


    Sladit?

    Na své čajové cestě jsem se setkal, při předávání vzorků kolegům a kamarádům, na asi nejčastějí otázky:
    Mám/můžu si ten čaj osladit? Sladí se to klasicky? Ty otázky mě nutily k zamyšlení, proč je toto důležitější otázka, než jak čaj například připravit. Je to prostě pytlíkový zvyk. Vždy s dobrotivým úsměvem odvětím, že potřeba určitě není a pokud ano, tak je čaj buď přelouhovaný, nebo není kvalitní.

    Je to samozřejmě subjektivní pocit každého z nás, jestli máme potřebu sladit - ale:
    Z trochu již profesionálnějšího pohledu - cukr nám zkresluje skutečnou chuť čaje. Pokud je čaj kvalitní, není až na vyjímky potřeba vůbec sladit. Ty zmíněné vyjímky jsou regionální specialitky, které s cukrem prostě pasují - Le Touareg (i když já jej mám rád taky čistý), rozhodně Rize a Masala a další směsky.

    Když už máme potřebu čaj sladit - například OPéčka z Cejlonu, základní červeňáky, a podobné - tak použijme alespoň kvalitní cukr, nejlépe nerafinovaný třtinový cukr. Zvažme raději variantu přimíchání mléka například do Assamu, který k tomu svým hutným tělem přímo vybízí, je to také příjemnější varianta oproti cukru. Pokud používáme mléko, tak s vyšším obsahem tuku, odstředěné pochopitelně čaj také zabije.
     
    Design downloaded from free website templates.
    Anabolické látky a legální anabolika pro svaly