Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

Lu gu


6.6.2011


původ: Taiwan, Nantou - Lugu (Údolí jelenů)
rok: 2009 (podzim)
typ čaje: taiwanský polozelený čaj (oolong)
kultivar: Jin Xuan

Středně oxidovaný, lehce pečený oolong. Jemná těžší ovocná vůně (meruňky), list převážně rovnoměrně svinutý, relativně drobné kuličky, tmavší barva listu.

Příprava:
Gaiwan 150ml, 6-7g, předehřev nádobí - suchý list necháme dlouho napařit - rozvoní se těžší tmavší a praženější ovocnou vůní, naprosto nečekaná změna oproti vůni suchého listu, tmavší barva dávala tušit silněji pečený list, ale tato velká změna je překvapující.

0.nálev - zaléváme cca 70°C a ihned sléváme, tento nálev je pouze "oplachovací"
1.nálev 80°C/30s - vůně zalitého listu je velice příjemná, velmi příjemná, decentně pečený charakter spolu s těžkou kořeněno-ovocnou vůní. Světle zeleno-žlutý nálev. První nálev je jemný s rozjíždějící se sladkou těžší chutí, celkově velmi jemný charakter, nepatrný náznak mléčných prvků v závěru chutě. Aftertaste nepříliš výrazný, ale velmi dlouhý, těžší lehce pražená ovocná chuť na patře, ovocné prvky začínají na složitých kombinacích a postupně se zjednodušují, později převažuje broskvová chuť s jemným mléčno-smetanovým nádechem.

2.nálev 80°C/20s - podstatně tmavší zelinkavý nálev výraznější tmavší vůně. Plná velmi příjemná chuť s těžší komplexní ovocnou chutí prosycenou lehkou přežeností, postupně se pražená složka vytrácí a nálev se zjemňuje do těžké ovocné chuti s příjemnou kulatou téměř smetanovou koncovkou. Aftertaste velmi výrazný a velmi dlouhý, těžká ovocná chuť na patře, velmi příjemná uvolňující souhra chutí.

3.nálev 80°C/30s - opět tmavší a plnější nálev, poměrně velká změna v celkovém dojmu, přažená složka méně výrazná, tmavší ovocné prvky jsou velmi výrazné již od začátku, objevila se lehká kořeněná složka. Dozvuk stále velmi dlouhý, celkové zjemnění, těžké ovocné prvky, kde převládá broskvová chuť s jemnou pražeností. Lehká smetanová chuť je již minimální. Extrémně dlouhá dochuť, řádově desítky minut. Pocit suchého patra - doporučuji popíjet po doznění dochuti vodu.

4.nálev 80°C/45s - posílení výraznosti, opětovné zjemnění, výraznější kořeněná složka, ovocné tóny poněkud jiné, ve spojení s lehkou bylinnou chutí. Dozvuk není tak plný, chuť méně výrazná, broskvová chuť není tolik patrná, primární je ovocno-bylinná složka s lehce kořeněnou koncovkou.

5.nálev 80°C/70s - slabý opravdu nepatrný pokles výraznosti, jinak naprosto stejný nálev, jako v předchozím případě.

6.nálev 90°C/150s - velký skok, znatelný pokles výraznosti. Zaznamenávám pouze zlomek chutí oproti předchozím nálevům, převládá lehká praženost a stále příjemná méně složená ovocná složka. Dochuť středně dlouhá, absence komplexnosti dochutě z předchozích nálevů, omezení pouze na určité prvky.

7.nálev 90°C/300+s - chuť samotná se omezila na nepatrnou praženost a slabý ovocný nádech. Lehce svíravá koncovka, pocit suchého patra. Aftertaste krátký, slabě ovocný.

Vylouhovaný list obyčejné kvality, převažují jednolístky (většinou dvoujlístky, ale ty se snadno oddělily při slévání), místy vícelisté kousky.

Výborná je i příprava na studeno - macerování.

Příjemné tmavší provedení taiwanského oolongu. Zaléváme chladnější vodou, klidně i studenější, než 80°C, ale musíme přizpůsobit dobu louhování. Zaujaly mě některé vlatsnosti čaje, jako velmi snadná příprava, nelze jen tak lehko přelouhovat, pečenější charakter a přesto velmi jemný celek chutí, množství nálevů, celistvost - není potřeba sítko. Místy mi tmavší charakter připoměl Dan Cong Mi Lan (některé tóny byly velmi podobné). Velice zajímavá zkušenost, rozhodně doporučuji.

Prodejce: Dobré čaje

Cena: 59,-/50g (na e-shopu jsou 2 druhy - tento je Lu Gu 1)