Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Black Nepal Tea - Thao

  • Vložil Tomáš Klouda 10.2.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info k většině čajů na webu (info od prodejce):
    „Čaj, čaj, čaj!“ – volání, které na indickém subkontinentu uslyšíte všude. „Čaj“ tam totiž znamená čaj! Tím však veškerá podobnost s tím, co známe z českých supermarketů, končí. Čaj z Nepálu a Indie je kvalitní, nejvyhlášenější na světě. Originální balení nepálského granulovaného černého čaje obsahuje cca 25 g čaje. Tento čaj je typická nepálská specialita. Je vhodný k přípravě s mlékem a cukrem – tak, jak jej pijí sami Nepálci. Dárkové balení obsahuje cca 25 g čaje, který je uzavřen v neprodyšné fólii, aby zůstal dlouho čerstvý. Ozdobný plátěný měšec lze použít samostatně, má jednoduché stahovací zavazování. Návod k přípravě čaje je uveden na obalu. Můžete si s tím „vyhrát“ jako čajový odborník, anebo jednoduše zalít vroucí vodou a slít po pár minutách. Tak jako tak pochutnání zaručujeme! :)
    Zboží je vyráběno ručně, proto se jednotlivé kousky mohou lehce lišit od vyobrazení, zejména co se týče detailů provedení a odstínů barev… každý kousek je skutečný originál! :)
    nadobi
    Černý nepálský čaj
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Pokyny k přípravě černého čaj:
    1.připravte kvalitní vroucí vodu o teplotě 100°C.
    2.zahřejte konvici, ve které budete čaj připravovat: propláchněte ji vroucí vodou.
    3.vsypte do konvice čaj - na šálek čaje (2 dcl) asi jednu čajovou lžičku lístkového čaje.
    4.louhujte čaj 3-5 minut podle chuti.
    5.při slévání do šálků používejte sítko. Vyvarujte se sítkům z bambusu, které narušují čistou chuť čaje.
    nadobi
    nadobi
    Suchý list velkým překvapením, list je schován v metalizovaném zalisovaném sáčku, drží si svůj původní charakter, složení listu je pestré, typické pro DJ/kvalitní nepálce, drobnější list s vyšším počtem drobounkých větviček, malinké ochmýřené tipsíky, pouze místy stříbřité lístky. Celek krásně barevný, převažují tmavé hnědé a šedé lístky a větvičky, v menšině pak zelené, oranžové a stříbřité listy. Vůně je plná, v pozadí kořeněného nádechu s květovo-bylinným základem a náznakem ořechu, nádech muskatelu.
    nadobi
    nadobi
    Příprava v testeru
    3g/100ml/3min, 90°C, předehřev nádobí.
    Nahřátý list: hutná kořeněná základová chuť s ušlechtilými dřevinami, lehounký květový podtext a ořechový poměrně výrazný podtón. Náznak pražených mandliček a muskatelu.
    Vůně nálevu: lehce kořeněný podtext, základ květovo-oříškový, lehounký náznak muskatelu.
    Barva nálevu: oranžový jiskrný nálev. Minimum lístků v misce.
    Chuť: plná chuť, primárně sladký charakter, minimální takřka neznatelná nahořklost v pozadí. Komplexní a plný celek, fascinující pestrost, květinové základové tóny, fascinující kořeněná složka patřící k ušlechtilým příjemným neagresivním dřevinám v pozadí, lehounké prvky mandle. Chuť evokuje černý nepálský čaj prvního sběru (FF) díky květinovému základu, ale pozadí je nadprůměrně kořeněné, což sedí naopak k AF - nejspíše se jedná o blend listu, ne čistý čaj z jedné zahrady. Závěr chutě podstatně sladší, kulaté tělo, usedlejší kořeněné prvky, procítěné květinkové tóny v základu.
    Dochuť: dlouhá plná dochuť, bez svíravého základu, či jiných negativních tónů. Květinové tělo, mandlový vedlejší tón (působí praženějším dojmem, výraznější dřevité prvky s báječnou (později lehce štiplavou) kořeněnou složkou. Sladký základ s těžko znatelnou nahořklostí v pozadí. V závěru náznak muskatelu, květinové tělo a dřevitý podtext.
    // zalito opětovně a již vroucí vodou - květinové tělo, chuť ne tak plná a kořeněná, pouze květinové neurčité prvky, dozvuk lehce štiplavý v krku, stále relativně dlouhý, primárně květinový.
    nadobi
    Vylouhovaný list ve většině lámaný, tradiční podoba DJ/nepálců, místy však nepoškozené drobounké lístky, místy jasně zelené listy, jindy naopak červeno-hnědavé, pestrý vylouhovaný list, hezký na pohled.
    nadobi
    Závěr: Vzhledem k stavbě listu (menší oxidace, světlejší celek) bych volil spíše chladnější vodu, kolem 90°C, ne přímo doporučovanou vroucí vodu. Celkově překvapení, jak v úhledném balení, uchování v sáčku, charakter čaje i celkový výsledek. V porovnání s TOP českými shopy, které prodávají nepálské čaje není tento kus tak podtržený v květinové chuti - nelze přesně definovat prvky - ovšem v celkovém českém měřítku je tento černý čaj nadprůměrný. Jako dárek je tento kus dle mého názoru skvělá volba, při nákupu oblečení bych si jej na základě této zkušenosti neváhal vzít k objednávce.

    Cena: 69,-/25g

    Prodejce: Thao.cz