Uskladnění a trvanlivost


10.2.2011

Uskladnění
Nejvhodnější nádobou pro uskladnění sypaných čajů jsou sklěněné vzduchotěsné nádobky, tmavé prachovnice, nádobky s plastovou membránou, ideálně plastové dózy s odsáním vzduchu uvnitř. Skvělé jsou i aluminiové obaly se zipem, dokáží efektivně uchovat čaje také po delší dobu, ale místy se zip rozjede, není to na časté odebírání - tedy na hromadné uchování. Pro práškový čaj matcha je nejvhodnějším uskladněním co nejdéle vakuované prostředí, poté do spotřebování kovová, či typická lakovaná dóza. Čaje typu Puerh nemusíme nikam uzavírat, důležité je však hlídat vlhkost vzduchu a aromatické lásky kolem uložení - je velmi náchylný k přejímání pachů.


Trvanlivost
Nejmenší trvanlivost mají zelené (obzvláště časně jarní sběry) čaje a černé darjeelingské a nepálské čaje. Nejméně vyčichají a ztrácí svou hodnotu čaje červené, naopak některé po sběru potřebují čas na usazení, např. s gruzínci mám zkušenost, že je piji až min po půl roce od sběru. Nejtrvanlivějším čajem je Puerh a Heicha, který naopak při správném skladování nabývá na chuti, zhodnocuje se. Některé polozelené čaje jsou k archivaci také vhodné, některé se opakovaně praží, jiné vakuově uchovávají po dobu několika let/desetiletí. Archivace přispívá ke komplexnější chuti = vyšší ceně.




 
Design downloaded from free website templates.
Crossové trenažery a elipticaly pro trénink